Forum: Tehnici & Materiale ZAMAK? Ce e un Zamak?
- tonycat
Salut!
15.02.2011, 23:10:00
Am si eu o curiozitate. Din cand in cand vad accesorii metalice cu "eticheta" de ZAMAK. Ce este asta? Este un aliaj, sau un design specific? Nu vreau sa caut pe nternet, as dori sa aflu de la cineva care vinde asa ceva, mai ales ca nu am gasit explicatii in descrierea produsului.
Multumesc!! - dodo
Fara sa dau cautare pe net...as avea cate ceva de spus despre aliaje pe baza de zinc...despre zamac..
16.02.2011, 08:39:37 - tonycat
Ok. deci e un aliaj de metale. acum chiar o sa caut. Multumesc frumos, @Dodo!
16.02.2011, 19:22:33 - choice4all
aliajul din cutiile de conserve era pe vremuri zamac. cel galben semana destul de tare cu aurul, asa ca persoanele "inventive" il foloseau ca substituent....
16.02.2011, 19:56:47
@dodo: eu asa stiu, dar daca am zis prostii, te rog sa ma tragi de mustati! - dodo
nu trag de mustati pisici dragute...am lasat ani buni de metalurgie in spate din care un deceniu de prelucrare zinc...deci..
16.02.2011, 20:24:28 - tensha
ZAMAK e un acronim , vine de la:
16.02.2011, 20:34:19
Zinc Aluminium MAgnesium Kupfer
iar
ZAMAC
Zink Aluminium Magnesium Cupper
E destul de solid - se foloseste si in ind. auto (carcase, ornamente, etc). - tonycat
Nice! Multumesc frumos pentru lamuriri!
16.02.2011, 20:55:42 - havin
asa e, eu folosesc f f mult materiale din zamak ( de fapt cred ca eu sant de vina pt denumirea de zamak si nu zamac, cum este corect romaneste, intrucat sant obisnuita cu denumirea de aici, unde cupru se scrie kupru:))))....
19.02.2011, 22:12:20
mie imi place sa lucrez cu el, e destul de maleabil, daca e lucrat corect in atelier e rezistent, nu provoaca alergii (cel putin eu n-am avut reclamatii, intreb constant clientii mei....mai bine zis intrebam, acum am mai omis...) plus ca atarna mai usor la cantar, ceea ce la pret conteaza....
plus ca i se poate da o patina foarte frumoasa, asa incat toate piesele din zamak au un aspect vintage extrem de placut.
sper ca n-am spus prostii dar daca da- iertata-mi fie ignoranta, va spun si eu ce stiu ce-am citit si ce-am observat in lucru... - tonycat
Multumesc , @havin, pentru detalii. Am intrebat pentru ca a aparut denumirea asta in cateva magazine fara sa apara si o explicatie a ceea ce inseamna, si ma intrebam daca este un simbol, un element de design..... etc.Stiu ca sunt aliaje care se pot si spala cu apa si sapun, cum e pewter care contine Staniu in proportie de 85-99%, si care e folosit foarte mult in SUA pentru accesoriile de bijuterie.
19.02.2011, 22:21:36
E altceva.