Forum: Tehnici & Materiale Vopsitul cu materiale naturale
- arabela
Salut
13.07.2010, 16:57:01
Eu am descoprit zilele trecute in parc ceva crengi foarte galbene. Le-am adunat, le-am jupuit si m-am pus pe vopsit cu ele. Toate bune si frumoase a iesit o culoare intensa , dar acu nu stiu cu ce sa fixez culoarea. Am descoperit pe net ca s-ar face cu Alaun dar nu prea stiu de unde sa fac rost, la farmacie s-a uitat la mine ca la felul trei cand am intrebat Sad. Poate stie careva o alternativa sau unde gasesc asa ceva.
PS: Am incercat si cu otet, dar parca tot mai iese prea multa culoare, si as vrea sa ramana galbenul intens care il are acuma tesatura. - katafolt
Te-ai uitat si aici ?
13.07.2010, 17:59:31
http://www.cultura-traditionala.ro/?act=memoria_ethnologica/nr_1/maria_pop-din_tainele_vopsitului_vegetal
Nu am citit chiar tot, dar parca fixarea difera in functie de planta tinctoriala folosita... - mady68
eu stiam ca otetul fixeaza
13.07.2010, 19:16:39 - CinnamonCloves
Si eu stiu ca otetul fixeaza.
13.07.2010, 20:16:54
In rest mai am experienta doar cu vopsitul cu henna pentru portocaliu-rosu. Let me know :) - arabela
Merci, foarte util link-ul
13.07.2010, 20:43:06
Probabil ca ar trebui sa las totul mult mai mult in apa pe foc, dar pe caldurile astea nu ma simt in stare sa stau langa o oala cu apa clocotinda si apoi sa ma trezesc ca nu am reusit mare branza pentru ca nu am pus suficient otet :P. Asa ca o sa le las asa mai palide.
Pana la urma e mai important sa savurezi drumul decat sa ajungi repede la capatul lui ;) - Artadora
Am o carticica despre vopsitul traditinal scrisa de Agneta Batca si Margareta Tomescu, unde explica detaliat cum sa fie apa, cum se dedurizeaza, cum se pregatesc fibrele sau materialele, ce solutii se folosesc, ce plante dau anumite culori si foarte multe retete.
13.07.2010, 21:33:53
Deci, inainte de vopsire trebuie pregatit materialul ; spalat foarte bine, degresat, albit, fiert in sapun si soda, clatit foarte bine.
Apa de vopsit trebuie sa fie moale, dedurizata.
Mordantul piatra acra este alaunul aluminopotasic ce are formula chimica KAI(SO4) x 12(H2O), cristale incolore, sfaramicioase, usor solubile in apa si solutii apoase. Este principalul mordant folosit la vopsirea cu coloranti din plante.Inainte de adaugarea in baie se piseaza.
Alti mordanti ce se folosesc la fixare : sarea de bucatarie, sare de crom, sare de staniu, sineala sau albastreala, soda de rufe, soda caustica, sulfat bazic de aluminiu, sulfat de cupru, sulfat de sodiu, tipitig, tanin, var cloros, zer, otet, moare, lesie, emetic, cenusa de lemn, calaican, amoniac...
Mai bine-mi spui ce culoare doresti si-ti scriu reteta :) - CinnamonCloves
Va rog mult, aveti grija cand va jucati cu soda caustica :)
13.07.2010, 21:40:35 - Artadora
cunoastem, cunoastem...am fabricat si sapun... :)
13.07.2010, 21:52:58
la vopsit se pune putin...da, se umbla cu manusi ! se foloseste si acidul sulfuric..
nu toate materialele se vopsesc dupa aceeasi reteta ! depinde de fibre, daca sunt de bumbac, lana, matase, celuloza, artificiale, etc. - arabela
Pfff cam multe :P
13.07.2010, 22:12:41
Eu am gasit cum spuneam niste crengi tunse dintr-un arbust spinos cu frunze mici. E foarte galben lemnul, si nu m-am putut abtine sa nu incerc sa vopsesc cu el. Oricum o sa incarc sa obtin si hartie din scoarta ramasa. Poate ma descurc mai bine cu aia :P - magiccraft
Alaunul este si in compozitia creioanelor hmostatice ( dupa ras ... :))...) deci ai putea incerca la un magazin de profil sau farmacie. Mai exista in Bucuresti un gen de depozit pentru reactivi de laborator (analize medicale, dar nu am mai fost demult pe acolo) unde se pot gasi o parete din substantele necesare.
14.07.2010, 11:14:25
Otetul fixeaza, intr-adevar, impreuna cu sare de bucatarie este mai eficient si intareste culoarea mai mult - e bine sa fie adaugat de la inceput. la concentratia aceasta mica de doar 9 % cat e in comert, dupa fixare continua sa iasa culoarea. Cel mai indicat ar fi acidul acetic glacial cu concentratie de 98% - care se foloseste ca fixator pentru colorarile citologice ( lamelele cu preparatele colorate si fixate cu el rezista in timp si zeci de ani!)- acesta ar garanta o decolorare minima a materialului. - magiccraft
scuze: Creioane hemostatice
14.07.2010, 11:17:19 - arabela
Merci, problema e ca eu stau in Arad, iar la farmacia la care am intrebat de alaun s-a uitat la mine de parca as cere ceva inexistent. Chiar m-am gandit ca poate nu am gasit eu numele bun :(.
14.07.2010, 15:48:40
Nici bicarbonat de sodiu nu aveau, adica mi-au zis ca nu comercializeaza. De soda caustica nici nu am mai intrebat, ca era deja coada, si eu deveneam tot mai dubioasa :)) - arabela
carbonat de sodiu, scuze :P le tot confund
14.07.2010, 15:54:00 - choice4all
mama mea vopsea destul de des tot felul de fire si tesaturi si intotdeauna punea in apa in care le fierbea otet, sare grunjoasa de bucatarie ( daca nu gasesti cred ca poti inlocui cu cea obisnuita, ca sa nu devii din nou "dubioasa") si detergent de rufe. apoi le clatea fooooooaaaaarte bine sub un jet de apa rece, pana nu mai curgea deloc culoare (asta deja stii sa faci) Sper sa-ti ajute partea cu detergentul. Mult succes!
21.07.2010, 14:14:07 - 19MM91
cu ceai ati incercat?
11.08.2010, 12:16:41 - lanca
atentie la acidul acetic glacial! degaja vapori iritanti, este coroziv si, in concentratii mari, chiar inflamabil!!
12.08.2010, 09:11:37 - Dona123
Uite aici link-ul pt a cumpara fixator de culoare REOXAL : http://www.magicpro.ro/cos-produse.html
23.07.2012, 14:57:22