Forum: Subiecte de afaceri Valoarea orei de lucru

  • carla69
    carla69

    Cam la cat estimati o ora de lucru?Ma refer la orice lucru facut de mana,coliere,cercei,posete?

    16.03.2014, 14:37:59
  • tonycat
    tonycat

    Ce venit iti propui sa castigi din munca asta?
    Daca vrei un venit de 1000 de RON pe luna dupa ce scazi alea, alea, raportat la 4*40 ore, ajungi la 6.25 ron /ora.

    17.03.2014, 18:15:07
  • decoart3
    decoart3

    Eu nu estimez ora de lucru efectiva, ci produsul in sine. Am produse la care am lucrat putin, ca si timp, insa am folosit materiale pretioase, ceea ce duce automat la un pret mai mare, dar si viceversa, produse care n-ar fi deloc platite daca m-as gandi la cat timp am petrecut cu relizarea lor...

    17.03.2014, 18:45:23
  • tonycat
    tonycat

    intrebarea a fost despre ora de lucru... desigur ca peste asta vin costurile, fiecare calculeaza pretul final cum crede ca e mai bine. doar ca pe mine angajatorul ma plateste la fel in cele 40 de ore prestate in saptamana de lucru.
    Stabiliti-va un salariu si calculati, daca va luati salariul din 40 de ore /saptamana sau din 2 ore/saptamana , oricum e bine numai sa il luati. Succes!

    17.03.2014, 22:02:05
  • carla69
    carla69

    Dupa ce termin un colier de ex,fac lista cu materialele apoi trebuie adunata plata lucrului,la asta ma refer,nu la materiale.Cred ca 10-13 lei ar fi acceptabil

    17.03.2014, 22:50:36
  • lycurycy18
    lycurycy18

    Pt a estima ora de lucru unui lucru handmade sau artizanat, depinde atat de produsul pe care il realizezi cat si de valoarea lui finala dupa parerea mea. Deoarece nu poti pune acelasi pret pe ora pentru un obiect crosetat cu un obiect pictat sau modelat, sculptat, etc. Fiecare in parte are dificulatile lui, dar si efortul depus poate fi la unele mai mare decat la altele (si aici ma refer la efort fizic cat si psihic). Din punct de vedere al artistului plastic ora de lucru si-o calculeaza fiecare in functie si de valoarea lui ca artist ( aici ma refer Cv-ul sau: expozitii, premii, diplome, cota de piata pe care si-a facut-o daca este cazul). Deci daca vreti sa va calculati ora de lucru faceti o medie intre toate aceste aspecte si apoi fiecare in parte isi pune ce tarif crede el ca merita, eu nu consider ca ora de lucru este aceeasi pt toata lumea.

    18.03.2014, 10:03:54
  • Fine.Things
    Fine.Things

    cam asa imi pun si eu (10-13 lei) la un colier la care am lucrat o ora, insa asta nu incuba si val. creatiei, a modelului ... ci doar manopera efectiva.

    un calcul simplu arata ca, la o manopera medie neta de 11,5 lei/ora, salariul lunar net ajunge in jur de 1.950-2.000 lei, ceea ce e ok pt o munca placuta si fara mari responsabilitati.
    macar de ai putea incasa lunar atata din margelit, ar fi un venit decent.

    mult succes !

    19.03.2014, 18:09:25
  • dana86
    dana86

    Buna dimineata!
    Manopera este intre 30% - 50 % din valoarea materialelor.Mai este de adaugat complexitatea produsului finit .
    Eu nu calculez manopera la ora de lucru.

    21.03.2014, 08:02:25
  • furnituri4biju
    furnituri4biju

    Pentru mine un e relevant timpul alocat crearii unei bijuterii pentru ca pe parcurs capeti indemanare, iar indemanarea scurteaza timpul in care finalizezi o bijuterie. Acum 5 ani cand m-am apucat sa fac bijuterii aveam nevoie de 1 ora sa fac un inel din fimo ... acelasi model il fac acum in 10 - 15 minute! Cred ca mai importante in stabilirea pretului este complexitatea modelului, felul in care este apreciat de clienti (degeaba ceri mult pe o bijuterie care nu acapareaza atentia potentialilor cumparatori) si pretul pietei!

    21.03.2014, 18:02:48
  • mssdelilah
    mssdelilah

    Un bijutier renumit, este intrebat, la un curs, de catre o eleva:
    "Domnule profesor, de ce cereti un pret atat de mare pentru acest inel, desi dvs il faceti in 5 minute?"
    "In acest inel am folosit 5 minute de munca si 10 ani experienta"

    Nu stiu daca am reprodus cuvant cu cuvant, dar ideea asta este...

    In alta ordine de idei, dincolo de granite, pretul se calculeaza cam asa, pentru cine isi respecta munca: 2 x pret materiale, $10.00 /h de lucru efectiv, plus, de ce nu (unde este cazul!), pret/design.

    Spor la calculat!

    03.04.2014, 01:53:57
  • Fine.Things
    Fine.Things

    dupa parerea mea, modul de calcul cu de X ori pretul materialelor nu mi se pare cel mai corect fiindca aici vb de efortul artizanului si nu val. materialelor folosite.
    daca am urma acest mod de calcul, ar insemna sa incasam manopere f mari numai pt am bagat in creatia respectiva mater. scumpe, nu si fiindca am muncit mult la acea piesa.

    un ex. analog este cel al tarifelor in contabilitate calc. in fct de cifra de afaceri, CA ce poata sa nu aiba relevanta in vol. de lucru al contabilului - adica sa fie putine facturi/ documente, dar cu sume mari in ele, in timp ce pt un butic cu sute de feluri de prod. si facturi multe de val mica se munceste de cateva ori mai mult decat in primul caz mentionat, deci e normal ca si plata sa fie mai mare la butic, desi CA este sensibil mai mica.

    faptul ca materialele sunt pretioase, deci scumpe, nu este meritul nostru ca artizani, ci al celor care au creat/ produs acele mater.
    meritul nostru sta in talent si munca efectiva, ori asta si numai asta ar trebui sa taxam, alaturi de efortul de a procura piesele respective - daca e cazul !
    pot lucra 2-3 ore un colier frumos din acril, dar asta nu inseamna ca daca am dat 15 lei pe materiale o sa pun pretul de 30 lei pe colier, exceptand cazul in care muncesc doar de drag, nu si pt castigul care sa reflecte corect munca mea.
    invers, pot lucra 1 ora la un colier din mater. care m-au costat 50 lei, insa asta nu inseamna ca e corect sa-mi valorez acea ora cu inca 50 lei doar fiindca mater. sunt mai scumpe - in esenta, eu am muncit mai putin.
    REPET : nu iau in calcul val. creatiei pt. ca in analiza mea am pus accentul pe munca in sine, in ambele mesaje de pana acum.
    consider ca la munca efectiva se mai poate adauga o suma pt un model mai deosebit.

    desigur ca metoda cu X ori val. mater. e mult mai facila, insa asta NU inseamna ca e si suficient de corecta, dupa parerea mea !

    sa aveti o zi frumoasa !

    11.04.2014, 14:08:23
  • bijouxdemonange
    bijouxdemonange

    Nu am timp sa dezbat problema pretului acum.
    Totusi, un material scump necesita infinit mai multa atentie in prelucrare decat unul ieftin, asadar un pret care include si acest aspect este justificat.
    Sunt foarte multe aspecte de luat in calcul cand vine vorba de pret, formula data de mssdelilah este una simplificata si accesibila.

    11.04.2014, 19:59:39
  • katafolt
    katafolt

    Un articol detaliat, în engleză despre aspectele calculării preţurilor
    http://www.tafalist.com/the-price-we-pay

    originalul în franceză
    http://www.arianemariane.blogspot.ro/2013/04/le-prix-payer.html#comment-form

    12.04.2014, 11:10:27
  • bijouxdemonange
    bijouxdemonange

    Fain articol, merci!

    12.04.2014, 16:10:01
  • Fine.Things
    Fine.Things

    E totul adevarat in acel articol si cred ca acopera toata plaja de elemente componente ale muncii unui creator handmade.
    Constat cu placere (recunosc) ca modul ei de calcul e mai aproape de al meu fiindca se bazeaza pe val muncii (nr. ore de lucru si val. lor) alaturi de alte costuri - nu doar pe pretul materialelor x2 sau x3 .... si chiar eram surprinsa de nr. celor care (pe Breslo) considera calc. bazat pe pretul materialelor ca fiind corect / fidel muncii depuse.

    Desigur ca fiecare are dreptul sa-si stabileasca precum doreste c/v creatiilor sale, asa cum este liber sa aplice orice sistem agreeaza, insa asta nu-i da acelui sistem corectitudinea/rigurozitatea necesara.
    Pana la urma, alegerea noastra este supusa testului final al cumparatorului si acolo vedem daca am optat bine sau nu.

    Dragilor, bijuteriile si alte prod. handmade sunt un lux, asta-i clar, mai ales in timpuri de criza, iar contextul social actual este daramator pt cei ce traiesc numai din handmade. De aceea cred ca doar pasiunea pt acest domeniu, nevoia si placerea de a ne exprima artistic ne face (pe multi) sa nu renuntam inca ...

    In articolul respectiv se mentionau si acei multi oameni frumosi pe care ii intalnim in acest domeniu ... asa credeam si eu, la inceput !
    Nu stiu cum o fi in Franta, insa in Romania NU-i asa, chiar deloc ! Am cunoscut oameni frumosi, e adevarat, dar nr. lor este mult prea mic comparativ cu ce ma asteptam sa fie in aceasta "lume" artistica... Din pacate, am intalnit destule persoane "marunte", cu ganduri si preocupari pur mercantile meschine, oameni ce nu numai ca nu au nici o legatura cu vibratia/ esenta unui artist, ba chiar sunt "ciuntiti" moralmente si de aceea ajung sa creeze situatii plasate mult in afara zonei de normalitate (ca sa nu spun altfel).
    Criza asta a scos la iveala tot ce era mai rau in oameni - toate relele umane, ascunse cu grija, au iesit la suprafata si se manifesta agresiv ! E f adevarat ca, in noile conditii de viata, este necesara multa tarie de caracter pt a ramane integru si relativ putini sunt in stare s-o faca daca le lipseste structura celesta speciala + educatia de calitate.
    Lumea se urateste tot mai mult, pe zi ce trece si va marturisesc ca ma simt tot mai straina in acest mediu. Incerc sa ma feresc, cat pot de mult, de mizeria umana, insa reusesc s-o fac din ce in ce mai putin fiindca ma lovesc de ea tot mai des - f multe persoane accepta sa-si piarda frumosul din ele si astfel se schimba in rau.

    Am o curiozitate : oare cate magazine de handmade sunt active pe breslo si cate de furnituri/ materiale diverse ??
    Ce vreau sa stiu cu asta este : la ora actuala, Breslo e o platforma mai mult pt handmade sau mai mult pt vanzari materiale ?
    De asemenea, relevant pt interesul manifestat de cumparatori ar fi si nr. comenzilor de materiale vs. cel al comenzilor de handmade (deci, nu valoarea lor, ci nr. lor), adica ce se comanda mai des : materiale sau handmade ?

    Sa aveti o zi norocoasa !

    15.04.2014, 13:09:42
  • Fine.Things
    Fine.Things

    inc-o zi a mai ve-nit,
    si ras-puns tot n-am pri-mit ...

    (hahaaa...)

    16.04.2014, 16:04:53
  • mssdelilah
    mssdelilah

    :)))

    24.04.2014, 09:10:23
  • carla69
    carla69

    Chiar am observat ca e plin de magazine ce vand materiale,oare cine mai reuseste sa vanda lucrul gata facut?Daca toata lumea cumpara materiale,cine mai cumpara hand-made din ele?1%?
    Se vinde putin hand-made pe breslo,muuult mai multe materiale,atunci oare unde sa vindem?

    24.04.2014, 21:04:08
  • LauraRaianu
    LauraRaianu

    La un produs finit se calculeaza costul materialelor primare + costul materialelor secundare ( care nu se vad ) + timpul de lucru. Puteti sa puneti si 200% dar scopul este sa vinzi.. si aici cred ca e problema ca nu prea se vinde. Mai vad tot felul de "creatii" care sunt si foarte scumpe. Dragele mele nu tot ce e de mana facut e si valoros, sunt foarte multi factori care influenteaza valoarea respectivului produs.
    P.s vedeti ca am pus si eu o intrebare pe forum, daca sunteti dragute sa raspundeti, ar fi un real ajutor pentru mine.

    25.04.2014, 00:34:57
  • Fine.Things
    Fine.Things

    Nici cei cu materiale nu stau pe roze - mi-au spus-o multi furnizori.
    In general a scazut cererea de materiale si eu cred ca asta are 2 cauze principale : in primul rand, scaderea drastica a cererii de handmade (in special bijuterii), apoi pretul din ce in ce mai mare al furniturilor.

    Ce nu reusesc eu sa inteleg este cum de f. multi fz. inca nu-si dau seama ca daca creatorul de handmade se opreste din lucru, automat si el - ca fz. - se opreste din vanzari ... !? Cum de nu realizeaza ca, impingand peste maximul acceptabil conditiile de achizitie a materialelor si, prin asta, determinand creatorul de bijudele sa-si restranga sau chiar sa-si opreasca munca, de fapt se "faulteaza" pe sine ca fz. de furnituri, pt simplul fapt ca ciclul de "productie" se intrerupe sau se restrange f. mult, in loc sa se reia.
    Din pacate, rari sunt acei fz. care inteleg ca, aplicand o polica de preturi rezonabila, ajuta artizanul sa-si scoata produsul pe piata la un pret vandabil si astfel ii inlesnesc vanzarea, ceea ce readuce creatorul handmade in magazinul de furnituri, mentinandu-se miscarea acestui angrenaj format din vanzatori si cumparatori. Cata vreme vanzatorul de materiale nu intelege ca prin preturile practicate poate impulsiona sau, dimpotriva, diminiua/opri activitatea artizanului, vom asista la caderea continua si tot mai accelerata a tranzactiilor cu furnituri, indiferent de platforma online pe care acestea au loc, mai ales ca procurarea lor din alte locuri mai ieftine este destul de facila.

    Eu cred ca nr. de magazine non-handmade a crescut atat de mult pe Breslo si datorita faptului ca o multime de lume "s-a prins" ca poate fi facuta o afacere buna din vanzarea furniturilor, mai ales ca asta nu cere calitatile artistice atat de necesare unei persoane care chiar creeaza. Pana la urma, furniturile sunt doar o marfa, ele se pot vinde ca oricare alta - le iei dintr-un loc si le dai in altul, iar pt aceasta categorie de marfa s-a vazut ca nici nu trebuie sa ai cine stie ce cunostinte de specialitate - dovada stau acei multi fz. care nici macar nu stiu bine ce pietre vand, daca ele sunt naturale sau de sinteza... si care, in cel mai bun caz, scriu ce le spune fz. lor sau ce apare la el pe site - ori asta e comert in forma sa cea mai grosiera !

    Faza interesanta este ca artizanii mai au solutii de "supravietuire" la limita, daca isi cumpara materialele din alte locuri mai "prietenoase", in timp ce furnizorii de furnituri "neprietenosi" vor avea sub picioare un pamant din ce in ce mai miscator - pana cand afacerea li se va spulbera cu totul si vor vedea ca au cazut in propria "groapa" a preturilor exagerate.

    Oameni buni, suntem legati unii de altii si, chiar daca nu pare la prima vedere, activitatea uneia dintre parti genereaza efecte cat se poate de directe asupra celeilalte parti implicate in acest agrenaj care inseamna creatia si vanzarea produselor handmade. Daca toti vom intelege ca trebuie sa lucram impreuna pt a mentine "roata" in miscare, atunci avem sanse sa ne "revenim"; in caz contrar, magazinele de furnituri vor fi din ce in mai afectate fiindca artizanul va elimina din "lant" orice veriga intermediara poate, spre a-si diminua costurile cat de mult e in stare si.... daca ne gandim bine, toti facem asta cand vrem sa cumparam mai ieftin.

    Spor mare sa aveti,
    otilia

    27.04.2014, 14:29:17
  • sicsiclasic
    sicsiclasic

    cautati pe internet "cum sunt evaluate bijuteriile sic si clasic semnate Adelina Maries" si o sa vedeti acolo cateva idei de luat in calcul.

    04.06.2014, 01:11:39
  • violus
    violus

    Intamplator stiu mai multe despre aceasta problema. Si pe mine ma supara furnizorii care nu respecta un minim de calitate si un pret decent. In mod ciudat tot magazinele acestea fac multe vanzari. Asta inseamna ca noi suntem de vina! Poate din comoditate.
    In trecut cumparam furnituri din complexul Flora. Acum mai cumpar si din Dragon dar rar deoarece pentru mine nu merita sa cumpar spre exemplu 1000 ace cu bila culoare cupru, 20mm. Ce sa fac cu atatea ace de un singur fel? Pana le consum pot deja sa inceapa sa oxideze. Tot chinezarii sunt. Si apoi pretul este aproape identic cu al multora din magazinele de pe Breslo. Nu trebuie sa merg cu noaptea in cap si sa consum bani de drum pana acolo. De multe ori standul este inchis...cred ca in preajma controalelor.
    Pana la urma unde este beneficiul?
    Se gasesc "margele semipretioase" (tot imitatii din diverse materialede doi bani) la 20-30 Lei siragul. Cristalele fatetate sunt undeva la 4-5 Lei siragul, cam ca pe Breslo, ceva capace din metal, agrafe, perle de sticla...turcoaz din plastic vopsit, nimic spectaculos iar preturile numai rar sunt un pic mai joase decat pe Breslo daca calculezi pretul pe margica spre exemplu. Doar ca acolo pot sa le vad cu ochii mei...
    De asemenea pretul il face vanzatorul care se uita intai la tine si te cantareste apoi in functie de cum arati iti comunica un pret. Nu se da factura sau bon fiscal. Nu ai nici o garantie de calitate! Nu le poti returna. Iar varietatea este mult mai mica in comparatie cu Breslo, unde pot sta linistita cu o cana de cafea si sa caut in voie ceea ce imi trebuie.
    Am licitat si am cumparat si de pe internet, din afara, de pe xxxxx, dar asteptarea (15-60 zile), calitatea produselor care de multe ori sunt mult sub ceea ce am vazut in poza cel putin la margele...pentru o diferenta foarte mica de pret...chiar nu prea merita. Poate doar daca am noroc reusesc sa economisesc 1-2 dolari la un strand de margele imitatie de ceva...In ultimul an preturile au sarit mult pe xxxx deoarece toata lumea liciteaza "pretioase si semipretioase" din China. Nu mai vorbesc ca se pare ca ceea ce este placat cu argint nu este chiar asa ci altceva.
    Pachetele trebuie sa nu depaseasca 10 USD ca altfel pot avea probleme nefiind pe firma.
    Furnizorii de pe Breslo aduc si vand ceea ce dorim noi, pana la urma. Deoarece intai ne ghidam dupa pret. Deoarece in Romania nu ne este apreciata munca. Foarte putini romani au gust si stiu sa se asorteze. Nu ma obliga nimeni sa cumpar de la magazinul X daca consider ca are preturi mari sau produse de calitate inferioara.
    Vanzarile au scazut la toata nivelurile. Si creatori si furnizori. Asta trebuie sa ne dea de gandit tuturor!
    Doar umila mea parere.

    06.06.2014, 21:06:07