Forum: Tehnici & Materiale Tutoriale lut polimeric
- gemsgems
Unii dinte voi stiti, unii probabil ca nu, eu scriu articole pe blogul Breslo ce au ca tema lucrul cu lut polimeric.
06.12.2012, 11:53:42
As vrea sa stiu daca sunt anumite tutoriale pe care ati vrea sa le fac. Sau daca sunt subiecte pe care le-am atins in tutorialele de pana acum si le vreti detaliate.
Orice idee e bine venita. :D - alchemy
sunt foarte frumoase articolele, eu le urmaresc cu mare interes
06.12.2012, 16:49:25 - gemsgems
Multumesc frumos, alchemy! :)
08.12.2012, 13:39:09 - daisy.jewelry
Eu as vrea sa stiu de ce mi se rup bucatile de Fimo copt. Am incercat sa fac niste benzi pe care sa le lipesc apoi, dar chiar daca le-am copt in cuptor electric cu termostat si timer, tot s-au rupt in bucatele.
09.12.2012, 00:27:34
Mentionez ca bucatile care s-au rupt erau si groase si subtiri, insa inguste (cca 1cm).
Si vor mai urma intrebari.....
Merci - gemsgems
Despre asta am mai vorbit cel putin intr-un articol scris de mine. Daca o sa primesc mai multe intrebari, poate o sa le pun pe toate intr-un articol. :D
09.12.2012, 13:17:39
Din experienta mea, pot fi doua probleme:
1. Lutul polimeric folosit este vechi. Chiar daca tu reusesti sa il faci moale pana la urma si sa il modelezi, el tot vechi este si tot nu mai are in el acele uleiuri care il fac elastic. De aceea, odata copt, se rupe. Solutia este sa folosesti un Clay Softener. Poti citi mai multe despre el aici: www.breslo.ro/blog/de-ale-polimerilor-clay-softener
2. Daca totusi lutul tau este proaspat (nu doar la tine, ci si in raft :P), problema ar putea consta in faptul ca le lasi prea mult la aer pana le coci. Si atunci e ca si cum ai folosi lut vechi... substantele care ii dau elasticitate se evapora si atunci lutul se rupe dupa coacere. Lucrusoarele din lut polimeric trebuie bagate la cuptor cat mai repede dupa ce au fost modelate. Eu nu le las niciodata pe a doua zi. Singurul caz in care stau cateva ore necoapte este cand lucrez foarte multe odata, si pana termin ultimul lucru, primul facut trebuie sa astepte in tava. :P - daisy.jewelry
Merci pentru raspunsuri. Pentru punctul 2 nu este cazul. De cand le-am facut pana le-am copt trece cam 1-2 h. Singurul caz in care dureaza mai mult (zile, saptamani) este pentru caneuri pe care le tin in frigider. Apropo de acest lucru... trebuie facut ceva un rondelele pe care le tai din caneuri vechi necopate tinute la frigider ca sa fie mai rezistente odata coapte?
10.12.2012, 11:46:08
Ce inseamna lut vechi? 1 luna, 6 luni, 1 an? Dupa cat timp este considerat vechi? Mi-am luat Clay Softner, dar nu am avut inca timp sa-l incerc.
Merci - gemsgems
Daca se faramiteaza cand incepi sa-l modelezi este vechi. :P Nu stiu exact sa-ti zic dupa cat timp se invecheste. Dar in momentul in care il scoti din pachet trebuie sa fie elastic si sa nu se faramiteze. Oricum, nu ai tu de unde sa stii cat a stat pe raftul de pe care l-ai cumparat. :)
10.12.2012, 12:08:59
Eu nu am mai auzit de lut polimeric tinut la frigider si nu vad cum ar putea sa se pastreze mai bine acolo. Am citit acum pe un site ca nu e o metoda foarte buna, pentru ca in frigider lutul polimeric transpira plastifiantii. E OK sa le tii o ora-doua, dar nu mai mult. De ce nu le coci? FIMO, cel putin, poate fi taiat si dupa coacere... iti trebuie ceva ascutit bine, dar merge, mai ales daca rondelele nu sunt PREA groase. Incearca. ;) - arabela
Asta cu frigiderul nu stiu daca ajuta, dar eu am citit si incercat faza cu congelatorul :D. Daca folositi fimo soft si vreti sa taiati cane-uri in felii subtiri o sa vi se cam turteasca, asa ca un inghet scurt ajuta mult in cazul asta. ;)
12.12.2012, 10:35:43
Spor la mesterit - SEA.Design
Daca tot s-a ivit discutia despre lutul vechi, as vrea sa stiu si eu daca se poate ceva. Eu am unele bucati de vre-o 2 ani si cateva de vre-o 5-6 ani. Nu le-as folosi pentru ceva important, insa nici nu as vrea sa le arunc. Ma gandesc ca le-as putea folosi macar ca baza pentru ceva ce nu trebuie neaparat sa fie usor (deci sa pun folie de aluminiu inauntru). Am incercat sa pun cateva picaturi de ulei si a mers, insa ma gandesc daca nu cumva vor fi probleme dupa coacere, in timp. Poate rancezi chiar daca a fost copt?
12.12.2012, 11:19:05 - gemsgems
@arabela, chiar suna bine ce zici tu si nu m-am gandit sa incerc asta. :D Eu le coc si le tai dupa de obicei. Deci sunt de acord ca sa le inghetam putin imediat inainte de coacere ajuta, dar nu sa le tinem zile in sir in frigider/congelator.
12.12.2012, 11:51:12
@SEA-Design, am zis mai sus ce se poate face cu lutul vechi. :P
1. Lutul polimeric folosit este vechi. (...) Solutia este sa folosesti un Clay Softener. Poti citi mai multe despre el aici: www.breslo.ro/blog/de-ale-polimerilor-clay-softener - gemsgems
Desi probabil ca exista si solutii improvizate, cum este asta cu uleiul, eu nu le-as folosi, pentru ca nu putem sti sigur ce reactii au loc in momentul coacerii si poate fi periculos, si mai ales nu le-as folosi pentru lucruri care se vor a fi de calitate, pe care urmeaza sa le vand. E trist cand clientul primeste un lucru frumos, dar i se rupe la cea mai mica atingere sau alte d-astea.
12.12.2012, 11:54:21 - SEA.Design
Multumesc! Da, greseala mea ca am uitat sa mentionez ca stiu despre ce este vorba cu Fimo Mix Quick. Mi s-a parut ceva mai interesant Sculpey Clay Softener dar din pacate nu l-am gasit decat la un magazin online cu o limita de comanda destul de mare si taxa de transport semnificativa. Daca insa Mix Quick nu schimba de loc culoarea, cred ca o sa apelez la el. In felul asta o sa pot folosi normal acest lut, nu? Nu neaparat ca suport.
12.12.2012, 13:18:53 - gemsgems
Sculpey se gaseste greu la noi in tara, din pacate, din cauza ca e american. Si mie mi-ar fi placut sa incerc. Fimo Mix Quick nu modifica culoarea. Ar trebui sa il poti folosi ca pe un lut normal, dar iti sugerez sa faci un test inainte sa lucrezi ceva migalos, avand in vedere cat de vechi e lutul tau. Mie mi se pare foarte bun, dar nu l-am folosit niciodata cu lut atat vechi.
12.12.2012, 14:08:27 - daisy.jewelry
Gems mai am niste intrebari:)
15.01.2013, 12:35:32
1. O piesa de fimo copt lacuit pot s-o mai pun in cuptor?
2. cane-urile astea mici care se gasesc de cumparat pot sa le mai bag in cuptor?
Merci,
Andreea - gemsgems
1. Depinde mult de lac. Eu am bagat o data sau de doua ori. Daca lacul nu e prea gros nu cred ca sunt probleme. In cel mai rau caz se lichefiaza lacul, cred. Daca piesa pe care vrei sa o bagi la cuptor e foarte importanta, sugestia mea e sa faci un mic experiment inainte, cu o bucata de lut lacuita in mod asemanator.
15.01.2013, 14:43:31
2. Lutul polimeric se poate recoace de mai multe ori. Conditia e sa fie perfect racit inainte sa-l bagi din nou la cuptor si cand il recoci sa nu depasesti limita de timp obisnuita, bineinteles. Deci e ok sa coci din nou cane-urile.
Cu placere si spor! :D - foxyilina
Buna! Ma adresez in special expertului :) Stii daca fimo cu uscare la aer este la fel de rezistent ca cel care se coace in cuptor? Multumesc anticipat :)
22.01.2013, 11:15:12 - forHOPE
Eu incep sa urasc fimo-ul...cand ti-e lumea mai draga, se crapa...
27.01.2013, 10:23:33 - gemsgems
Am folosit si eu FIMO Air, dar nu am incercat niciodata sa-i testez rezistenta. :P FIMO cu uscare la aer cred ca e mai rezistent decat lutul obisnuit, dar nu cred ca e la fel de rezistent ca luturile polimerice care se coc.
27.01.2013, 13:35:06
Dienutza, nimic nu se intampla fara motiv. Cand ti se crapa tie FIMO? Dupa coacere? Adica se rupe daca il indoi/lovesti? Pentru ca daca da, atunci nu e vina lui. :P Ori e vechi, ori l-ai lasat prea mult la aer inainte sa il coci. FIMO proaspat si copt imediat dupa modelare e foarte flexibil si rezistent. - forHOPE
Da, probabil era vechi....am facut niste litere din fimo. Ceva subitre. le-am aplicat pe o cana. Dupa coacere, s-au crapat si au cazut...trebuia sa le lipesc sau cum? Voi cum atasati fimo pe ceramica de exemplu? Astfel incat sa nu cada niciodata?
28.01.2013, 11:44:09 - gemsgems
Eu n-am facut asta niciodata, dar daca atasezi doar o bucata cred ca trebuie lipit. Nu cred ca FIMO adera la ceramica prin coacere... Nici la metal nu adera daca nu e metalul infasurat in el cumva, prins bine. Am vazut la Bobocica niste cani cu boabe de cafea din FIMO pe ele care nu cred ca sunt neaparat lipite, dar pentru ca infasoara toata cana e posibil sa stea bine acolo si sa nu cada. Ai putea s-o intrebi pe ea cum face. www.breslo.ro/Shop/Bobocica.handmade Poate ma insel si de fapt adera. :P
28.01.2013, 12:00:15 - forHOPE
multumesc frumos!
28.01.2013, 16:34:21