Forum: Tehnici & Materiale tipurile de sarma

• ruxybebe
    ruxybebe

Salutare tuturor, as avea nevoie de lamurire. Am cautat, am vazut si am testea un pic cateva tipuri de sarma de diverse grosimi dar cu cat caut mai mult cu atat parca sunt mai nedumerita. Am vazut ca exista sarma de cupru, de alama , de otel, de bronz, de aluminiu. Care e mai dura si care e mai moale. am vazut ca de exemplu la cupru pot exista mai multe duritati. La fel e si la celelalte? La aluminiu de exemplu sarma e moale, se modeleaza usor? Vreau sa iau sarma colorata si am vazut de cupru moale si de aluminiu dar nu se preciza daca e moale sau nu. Ajutor!!!

30.12.2012, 22:47:47
  • gemsgems
    gemsgems

Cel mai bine e sa intrebi vanzatorul care e duritatea sarmei. Cea din aluminiu va fi mereu moale, cred. Si eu sunt de acord ca vanzatorii ar trebui sa dea acest detaliu in descriere.

31.12.2012, 19:26:19
  • Arsena
    Arsena

Buna.
    0. Cele mai bune sarme pentru bijuterii sunt cele din aur si argint masiv. Pretul este mare, dar rezista in timp si nu-si pierd valoarea. Aici trebuie avut grija ca sunt intr-adevar sarme din argint mai dure- care se rup si altele maleabile.
    1. Sarma cea mai rezitenta si de altfel- mai dura, este cea de otel inox. Nu prea se foloseste, nu stiu de ce... Nu oxideaza si isi pastreaza luciul, dar nici nu prea se gaseste si este mai scumpa.
    2. Apoi este sarma de cupru, care este si maleabila si rezistenta, se topeste la temperaturi mai mari decat argintul si din acest motiv este cea mai folosita, este si accesibila ca pret, insa are dezavantajul de a oxida si ca sa amani acest proces, poti opta pentru sarma de cupru suflata- argintata, aurita sau vopsita cu diverse minuni. Cuprul are si avantajul de a fi benefic pentru organismul uman si acest lucru conteaza atunci cand bijuteria intra direct in contact cu pielea.
    In privinta "gradelor" de maleabilitate a sarmei de cupru...sunt cam toate la fel, cu diferente minore. Ca sa fii sigura- daca esti la inceput poti alege ceva standard.
    3. Sarma de aluminiu- este extrem de moale, poti lucra foarte usor cu ea, insa nu-si pastreaza forma si este mult prea maleabila. Daca ai de-a face cu o sarma de aluminiu vopsita, aceasta se zgarie foarte vizibil si arata total aiurea. Plus ca aluminiul este nociv la contactul direct cu pielea. Nu recomand.
    4. Sarma de alama- are culoare frumoasa aurie specifica si este similara celei de cupru, de altfel are si ea in compozitie cupru. Si evident- si ea oxideaza.
    4. Alte sarme- mai sunt diverse minuni in comert, din metale in combinatie cu zinc, etc. dar sunt net inferioare celor de mai sus si nu merita amintite.
    Depinde numai de tine si de ceea ce vrei sa faci. Bafta

01.01.2013, 10:45:00
  • Arsena
    Arsena

Si La Multi Ani ! :)

01.01.2013, 10:45:28
  • gemsgems
    gemsgems

Nu stiam ca aluminiul poate sa faca rau. :-O Multumesc pentru informatii! :D

01.01.2013, 12:58:41
  • choice4all
    choice4all

Off topic
    intoxicatia cu aluminiu este una din cauzele de Altzheimer. De aceea nu e indicat sa gatim in vase de aluminiu
    La multi ani!

02.01.2013, 16:08:29
  • ruxybebe
    ruxybebe

Multumesc frumos pentru tot ce imi impartasiti. Da sunt la inceput si vad ca mai am multe de imvatat. Am mai cautat informatii despre sarma gilt si cea placata cu aur. Am dedus ca sarma gilt ar fi cupru, placat cu un aliaj din argint si ceva culoare care-i da stralucire. sarma placata cu aur ar fi cupru la baza si aur de 14 K de obicei. Dar care e mai buna de lucrat, care e mai rezstenta in timp, Oricum am vazut ca preturile difera?

La Multi Ani tuturor!

02.01.2013, 18:33:37
  • 3cot
    3cot

Informatii despre tipuri de sarma gasesti aici :
    www.breslo.ro/Forum/Ce-tipuri-de-sarma-folosesc-in-proiectele-mele_topic_7658/?p=1

Numai de bine in 2013 !

03.01.2013, 18:11:09