Forum: Tehnici & Materiale Pietre chinezesti vandute pe post de pietre pretioase

  • goodchoice
    goodchoice

    pt carla69: era vorba de vanzatorul "rammy" de la care aphrodite a cumparat "rubine, smaralde, opal, turmalina"...si altele...vezi in feedback-ul ei
    In prezent rammy inca are in magazin:
    "piatra lunii" - care e de fapt opalit sintetic
    "turmaline"-care e de fapt cherry quartz sintetic
    "turcoaz" colorat- care e de fapt howlit vopsit. Turcoazul adevarat e f scump si rar, ar fi absurd sa-l gasesti vopsit in toate culorile cand e greu de gasit oricum.
    "malachit" de diverse cul;ori. malachitul natural e doar verde si e o piatra destul de scumpa...
    nu am timp sa verific tot magazinul...m-am uitat doar pe primele pagini.

    Acum ni s-a pus pata pe rammy pt ca Aphrodite a avut curajul sa recunoasca ca s-a simtit pacalita de descrieri. Dar mai exista multe probleme pe breslo

    23.06.2011, 12:12:02
  • goodchoice
    goodchoice

    da Tonycat si eu prefer pietrele naturale chiar daca sunt mai "urate" decat imitatiile ieftine. Dar sunt persoane care prefera altceva. Important e ca descrierea sa fie corecta.

    23.06.2011, 12:26:28
  • Aphrodite1984
    Aphrodite1984

    Strega, ma bucur ca v-au multumit pietrele cumparate de la rammy. In ceea ce ma priveste as fi fost multumita cu exemplarul ciobit, imperfect dar veritabil a ceea ce potrivit descrierii proprietarei magazinului am crezut ca-virguala-cumpar.
    Nu am scris aici ca sa arunc cu pietre in rammy. Detest sa fac acest lucru, sunt o fiinta pasnica de felul meu. Expresia "Mutati-va pe " o consider nepotrivita in acest context. In paranteza fie spus eu cumpar si de pe atunci cand doresc ceva.

    23.06.2011, 12:40:49
  • Aphrodite1984
    Aphrodite1984

    Eu am vrut sa spun aici urmatorul lucru: cine vinde imitatii sa spuna ca sunt imitatii pentru amatorii de imitatii.

    23.06.2011, 12:46:34
  • Aphrodite1984
    Aphrodite1984

    Am inceput din nou sa ma infurii si abia imi trecuse...
    Vreau sa stiti ca m-am ales din aceasta poveste cu o punguta de pietre pe care eu le consider oribile (scuzati doamna Strega) pe care o tin langa calculator pe post de memento.

    23.06.2011, 12:53:01
  • Aphrodite1984
    Aphrodite1984

    Vreau sa raspund la intrebarea pe care probabil si-o pun cei care citesc acest subiect:
    De ce n-am cerut banii inapoi?
    Raspunsul este:
    Din lehamite, oameni buni!

    23.06.2011, 13:01:35
  • rammy
    rammy

    Prima data ziceti ca ati aruncat pietrele pentru ca nu erau bune de nimic , acum ca le tineti langa calculator, ar trebui sa va hotarati :)) Daca nu ati cerut banii inapoi nu inteleg de ce faceti atata tam-tam, nici macar nu m-ati anuntat ca nu sunteti multumita,v-as fi dat banii inapoi cu placere, daca ziceti ca n-aveti nevoie de ei atunci de ce atata circ? ati preferat sa aruncati cu pietre departe de ochii mei,erau sanse mari sa nu vad niciodata povestea asta de pe forum. Sa fim seriosi , e absurd sa crezi ca la 0,25 bani bucata poti cumpara pietre veritabile.Da, exista imitatii care se apropie foarte mult de natural.Cum se face ca mergi la bijutier cu rubinele de la mine si spune ca sunt chiar rubine?
    Eu am incheiat subiectul asta. Nu sunteti multumite de produsele mele , mergeti si cumparati de altundeva , e foarte simplu.

    25.06.2011, 12:15:15
  • rammy
    rammy

    Cum ramane cu mesajul din feedback-ul acordat de aphrodite? ''Au sosit pietricelele si sunt foarte multumita.'' va schimbati asa brusc parerea? Din cate stiu eu feedback-ul se acorda dupa verificarea produselor.

    25.06.2011, 12:20:06
  • miki33
    miki33

    1 gram (subliniez 1 gram) de turcoaz intr-un magazin de pietre semipretioase din Torino - Italia, in care intru destul de des, costa 30 de euro.Sa cumperi o piatra de "turcoaz" de 20mm pe 30 mm cu 10 lei ar trebiu sa dea de banuit ca nu e turcoaz.

    25.06.2011, 14:38:29
  • zozole
    zozole

    Am citit aproape tot topicul si toate postarile si vin sa postez si eu ca un impaciuitor al celor doua tabere. Pana la urma,poate si vanzatorul in cauza a fost pacalit in momentul in care a cumparat ceva din China.
    Exact acelasi lucru l-am patit si eu cu niste tortite din argint 925, care s-au dovedit a nu fi din argint 925,ci doar placate cu argint si apoi stantate. Greseala mea?Bineinteles. Dar din cauza asta au avut de suferit si clienti si apoi si clientii clientilor.
    In legatura cu chinezii care ar face orice sa`si vanda marfa..eu nu cred! Poate am dat eu de oameni prea de treaba acolo, dar un lucru e sigur: multi chinezi ar face orice ca sa nu te piarda ca si client. Ti-ar trimite produsul din nou, ti-ar da banii inapoi, ti-ar cere scuze de 1 milion de ori. Cred ca macar aici ar trebui sa invatam de la ei si sa ne tratam clientii mult mai respectuos, uitandu-ne la ei ca ceea ce sunt de fapt: niste oameni care ne pun painea pe masa. Fara ei, lucrurile ar sta destul de simplu: nu ai mai manca.
    Solutia pe care o vad eu la adresa magazinelor care vand falsuri e sa primeasca, in prima faza o atentionare si apoi sa continue cu tot ceea ce a spus Goodchoice.
    Si eu sunt de acord cu ceea ce a spus bijouxdemonange! Sa platim fiecare postare. In felul acesta lucrurile s-ar mai tempera pe aici, pe Breslo si poate, scumpindu-se "taxele" pe care noi le platim acestui site, s-ar gasi si o echipa formata din muulti oameni care sa aiba grija de tot ceea ce misca pe aici.

    26.06.2011, 10:57:25
  • carla69
    carla69

    N-am nimic impotriva imitatiilor,numai sa stiu ca sa pot spune mai departe.Ar fi bine ca descrierea produselor sa fie corecta,dar asta depinde de fiecare.Am facut deja cateva comenzi de furnituri pentru bijuterii si mai asteapta cateva in cos,vai ce-mi place cu comanda separata pentru fiecare magazin,sper sa fi ales corect magazinele.Prefer sa cumpar o margea din plastic sau din sticla descrisa corect decat sa pacalesc pe cineva mai departe cu bijuterii false

    26.06.2011, 18:10:44
  • bijouxdemonange
    bijouxdemonange

    zozole: ai si tu dreptate, ca ei chiar nu vor sa-si piarda clientii...
    Cu chestia cu pacalitul...
    cred ca te poti pacali si daca nu cunosti bine limba engleza si nu stii ca de fapt ruby nu inseamna doar rubin, ci si rubiniu, ca emerald nu inseamna doar smarald ci si de culoarea smaraldului si tot asa.... Da, de acord, ca nescriind ruby red, color ruby sau ceva de genul te poate induce in eroare pe tine care nu vorbesti limba respectiva...dar asta nu e chiar problema lor, sincer acum.
    Cat despre ce a spus carla, si nu doar ea, bineinteles ca si eu prefer sa iau o imitatie si sa stiu ca este imitatie decat sa creada respectivul ca ma pacaleste.
    Eu am luat de la un comerciant ambulant, sa-i zic asa, o bratara de howlite vopsit in turcoaz pe care el o vindea drept turcoaz (oricum probabil nu vazuse un turcoaz niciodata, nici macar in poza) si m-am contrazis mult cu el spunandu-i ca nu e turcoaz (i-am si aratat cateva mici puncte albe, ramase nevopsite) si n-am scos-o la capat. I-am spus doar ca eu o cumpar oricum, ca mie imi place nu pt ca ar fi turcoaz si tot a tinut-o sus si tare ca el are dreptate.
    Dar am intalnit si altfel de comercianti, care aveau un teanc de carti despre pietrele pretioase si semipretioase si atunci cand am intrebat despre niste pietre superbe, care nici eu nu stiam ce sunt, mi-a scos frumusel cartea si mi-a aratat :)
    Deci sunt oameni si oameni, sunt oameni care aleg sa fie ignoranti si sunt altii care aleg sa se informeze. Cred ca despre asta este vorba aici: despre alegerile facute de fiecare in parte!

    27.06.2011, 12:01:54
  • goodchoice
    goodchoice

    majoritatea scriu topaz sudamerican, p[iatra lunii de sri lanka, smarald 100% natural AAA+. Mie nu mi se pare doar o simpla confuzie datorata necunoasterii limbii engleze. "Ruby gemstone", da, poate fi interpretat ca o piatra de culoare rubinie. Insa denumirile astea sunt clar puse cu scopul de a induce in eroare si de a pacali. Chinezii nu vor sa piarda un client, dar incearca sa te pacaleasca si te mint in fata. Daca te prinzi, bafta ta, abia atunci incep ei sa-si ceara scuze si sa faca orice ca sa nu te piarda!
    Foarte putini sunt chinezii care spun de la bun inceput : "asta e piatra naturala, cealalta e imitatie" si eu doar pe astia ii apreciez.

    27.06.2011, 13:06:01
  • marissa6d11
    marissa6d11

    Buna, fetelor !
    m-a prins si pe mine subiectul, mai ales ca rammy mi-a trimis topicul sa vad si eu despre ce e vorba.Nu ma consider si nici nu sunt experta in pietre, dar de la o vreme mai ,,vezi " cand ceva e natural sau contrafacut, si vremea asta poate fi mai lunga sau mai scurta.Eu o consider pe Rammy bine intentionata, sunt convinsa ca si ea o fi fost tepuita si mai are de invatat, ca si noi, dealtfel. Unii au darul si dragul de a vinde, altii de a cumpara :).Si acuma depinde ce vrem sa cumparam si apoi sa vindem.Am mai vandut bijuterii facute din turcoaz, dar am avut simtul sa recunosc ca e de sinteza.Eu cred ca un turcoaz natural nu am avut niciodata.Problema incepe de la adaosul pe care il pune fiecare vanzator la produsul pe care il vinde.Ca nu stii niciodata ( sau aproape ) cat e valoarea adaugata.Poate fi de 300 %, ti se pare scump si zici ca e natural. Si ajungem la punctul - din nou- in care apreciem corectitudinea informatiei.Trebuie sa mergem mai departe si sa putem aprecia stiinta de a verifica informatia.Eu merg pe mana Corinei, sau a Cristinei.Dar cand intru intr-un magazin nou, care imi ia ochii cu cine stie ce, trebuie sa ma bazez pe flerul meu, pe comparatii, pe feedback in ultima instanta.Ca nu-i sigur ca ceea ce ii place altuia imi place si mie.Gusturile difera - din fericire! Unele magazine imi plac pentru ca sunt ieftine, altele pentru ca sunt scumpe.Si evit sa mai intru in magazinele care imi vand scump produse ieftine !

    27.06.2011, 15:22:19
  • bijouxdemonange
    bijouxdemonange

    De acord goodchoice, am vazut si eu asa ceva (formularile cu 100%, grad AAA - apropo, pietrele pretioase nu se masoara in carate?! nu ar trebui specificata greutatea lor ? ), doar am spus si mai sus... dar asta nu scuza cumparatorul de la informare...cu atat mai mult cand cumpararea se face pentru revindere...
    Cum am spus si mai sus pretioasele se vand la greutate - de ordinul gramelor- iar nu la sirag :) e o simpla chestiune de informare de partea ambelor parti...


    Si eu cautam mai acum o luna perle de cultura mai multisoare (le stransesem din vreo 5 magazine in cos :))) si am renuntat, evident ) si cineva mi-a indicat tot aici un colier descris ca fiind din perle de cultura - care, cu toate ca poza era cam foarte neclara, am putut sesiza cu usurinta ca era plastic.... iar pretul sustinea aceasta ipoteza cu succes!
    dar se merge pe acelasi principiu : poate pica prostul ;)

    iar chinezii... ca toti oamenii din toate natiile de altfel, nu sunt toti corecti. sarlatani sunt peste tot.
    Dar inainte de a cumpara ceva ce te opreste sa nu verifici informatia? de ce nu compari cu alte produse similare? si daca ai luat tu teapa de ce o dai mai departe? oare ai scuza? oare nu faci si tu acelasi lucru, tot cu buna stiinta? Si daca nu te pricepi - se pare chiar deloc- ce mai cauti in bransa? daca nu ai un minim de cunostinte de ce te inhami la asa ceva?
    eu la astea chiar as vrea raspuns - si nu e vorba doar de cei care vand furnituri... si asta pentru ca am intalnit multi - online si offline- care habar n-au cu ce se mananca...nici macar cunostintele de baza :)

    27.06.2011, 17:01:27
  • tonycat
    tonycat

    Sa va dau adresa unui site.... ca sa vedeti cum arata niste pietre de grad AA, AAA

    http://www.ratnasagarjewels.com/

    Si cateva infromatii despre aprecierea pietrelor de aici

    http://www.palagems.com/quality_4cs.htm

    Desigur, cine vrea sa stie mai multe, gaseste destul de multe informatii pe net...

    27.06.2011, 23:52:23
  • Laurazin
    Laurazin

    Acum vad si eu topicul si, ca magazin de furnituri, ma simt obligata sa adaug si eu cu niste(multe) comentarii, sper cu sens si la obiect:
    1. comertul cu pietre pretioase cred ca e destul de strict reglementat asa ca un rubin vandut la coltul strazii e cam suspect....chiar si tocatura de rubin e ingrozitor de scumpa
    2. presupun ca si cumparatorul, avand la dispozitie netul, se poate informa ce inseamna Opalit, Goldstone, argint tibetan, turquoise reconstituit, lucite....ptr ca da, sunt toate artificiale...dau doar aceste exemple si numai pentru cele cu pretentie de pietre semipretioase nu de pretioase...
    3.Testul meu e in principal sa pun piatra pe foc-sa vad daca nu e rasina, apoi sa-i dau un ciocan in cap sa vad cum se sparge si cum e in miez...iar pentru argint cea mai buna e declaratia de conformitate a furnizorului de argint...Argintul din China e sigur cu bube-n cap-am dovada unor tortite de cupru acoperite cu "ceva" si stantate-n dusmanie 925(sunt in cutia cu rebuturi!) sau poate fi argint dar in proportie mai mica (Ag625..)
    4.Ar fi frumos ca toti vanzatorii sa dea la o parte piesele defecte sau sa suplimenteze nr de piese...si eu am fost cumparator de pe breslo la un moment dat si-am dat feedback pozitiv desi nu era cazul...
    5.Dati feedback sau contactati cumparatorul! Uneori nu e rea vointa si ar fi bine sa vorbiti intai cu el inainte de-a reactiona "violent"...Presupun ca va puteti recupera banii la returnarea pachetului de la oricare vanzator...Puteti intreba si inainte de-a plasa comanda despre anumite produse, calitate, stoc,
    6.In final, trebuie sa recunoastem ca chinezii au reusit sa faca niste fake-uri atat de bune ca trebuie sa fii specialist sa-ti dai seama......:)

    30.06.2011, 10:54:08
  • carla69
    carla69

    Imi vine sa cumpar numai margele de sticla si acril,desi ma atrage tare Swarovski si perlele de cultura si turcoazul si onixul si...

    30.06.2011, 14:11:56
  • bijouxdemonange
    bijouxdemonange

    ei carla, nici chiar asa
    sunt si multe magazine serioase unde primesti ceea ce scrie
    nu trebuie sa exageram :)

    30.06.2011, 15:45:55
  • goodchoice
    goodchoice

    Laura, de acord cu tine.
    oricine trebuie sa se informeze inainte de a cumpara ceva. Dar daca vanzatorul are in dreptul opalitului "piatra lunii de sri lanka" cu un pret exorbitant...tu, in calitate de cumparator neexperimentat dupa ce dai search pe google ca sa te informezi? In nici un caz dupa opalit....

    30.06.2011, 20:51:49
  • goodchoice
    goodchoice

    si ca sa vii cu astfel de detalii la descrierea produsului......pe mine ma lasa fara cuvinte...sa spui asa ceva despre niste margele colorate....
    www.breslo.ro/Product/rezervat-4mm-rubin_394905
    www.breslo.ro/Product/6mm-smarald_394912

    Eu nu stiam ca rubinul are si variante semipretioase. Care sunt alea? Sticla? Calcedonia sau cuart vopsit? In fiecare zi afli ceva nou...de-ti sta mintea in loc!

    30.06.2011, 23:41:57
  • Laurazin
    Laurazin

    :))....hei, rubinul asta e mai ieftin ca o margica de sticla firepolished!

    01.07.2011, 08:07:51
  • goodchoice
    goodchoice

    Laura :)))))))

    01.07.2011, 09:38:31
  • goodchoice
    goodchoice

    In legatura cu commentul lui rammy de mai sus...citez :"Cum se face ca mergi la bijutier cu rubinele de la mine si spune ca sunt chiar rubine?"
    Draga rammy, chiar imi pare rau de tine daca speri ca ce ai tu in magazin sunt rubine veritabile.
    Daca vrei sa te lamuresti, iti recomand sa mergi cu ele direct la ANPC. Bijutierii de la noi nu sunt in masura sa-si dea cu presupusul, iar pt majoritatea orice margica rosie poate fi rubin...
    Deci singura autoritate care iti va da certificat pt pietre pretioase e anpc-ul.
    Insa ma indoiesc ca iti vor accepta margelutele pt expertiza, pt ca vor vedea cu ochiul liber ce sunt, inca de la usa, nu va fi nevoie de nici un test!

    Iar in cazul in care esti constienta de ceea ce vinzi si incerci sa convingi clientela de pe breslo ca ai dreptate....atunci... e cam nasol.

    01.07.2011, 11:18:31
  • bijouxdemonange
    bijouxdemonange

    :))))

    am si eu pietre care seamana cu smaraldele alea :)))

    si sunt si mai mari :))))) I'm rich :D

    cat despre rubinele domnisoarei confirmate de bijutieri :))) oare domnisoara (sau doamna) stie ca pentru import de rubine iti trebuie tie, ca importator, niste acte si aprobari speciale?!?! :))) Ma mir ca nu i le-au oprit la vama (astia, in cartea lor speciala, si perlele de cultura de gradul cel mai mic, tot la pretioase intra si iti trebuie actele de care spuneam mai devreme:) )...dar daca nu scria acolo ca-s rubine... adevarul e ca n-aveau de ce...

    de ce unii cand incearca sa se scuze de fapt se acuza si mai tare?!
    maine poimaine aud si de diamante de calitate inferioara la 50 de bani bucata de 4 mm :)

    01.07.2011, 14:12:38
  • kiti
    kiti

    M-a prins si pe mine topicul acesta si deocamdata va trimit doar cateva randuri cand ajung acasa va scriu mai mult.Pietrele naturale costa mai mult sau mai putin in functie de cat de raspandite sunt intr-o anumita zona.De ex la noi howlitul este ieftin in Africa si zonele arabe turcoazul si coralul sunt f ieftine, in china jadul care-i piatra lor de baza etc.Apoi structura pietrelor poate fi diferita si daca n-o cunosti si spargi o piatra care are la baza calcit si care-i moale si se sfarama usor zici ca nu-i naturala.Cuarturile sunt intr-adevar dure si greu de gaurit dar daca dai cu un ciocan pana la urma se sparg in bucati, mai mari insa decat sticla care se face praf si cedeaza mult mai usor.Pretul pt o piatra semipretioasa cristalina, cuarturi se stabileste in functie de dimensiune, claritate, finisare (fatetata sau nu)astfel incat o piatra mare opaca poate avea acelasi pret cu una mica sau f mica , clara si fatetata. Este aceeasi deosebire ca intre brilliant si diamant in fapt aceeasi piatra dar cu preturi diferite si modul de slefuire diferit. Pietrele reconstituite sunt de cele mai multe ori seminaturale adica sunt din praf de piatra naturala compactata printr-un liant si din ce stiu eu se cheama composit.Metodele Laurei le aplic si eu.La chihlimbar dau foc si daca miroase a rasina si zona arsa se face scrum e natural, la pietre folosesc ciocanul cand am dubii.Ce vreau sa subliniez este faptul ca pretul nu este un criteriu de selectie.Acum inchei si cand ajung acasa va mai scriu.

    01.07.2011, 14:31:08
  • bijouxdemonange
    bijouxdemonange

    Da Kiti... ai dreptate...dar totusi.... un rubin la 1 cent? :)

    01.07.2011, 15:53:39
  • kiti
    kiti

    Si am ajuns acasa, am mancat si am venit sa mai spun ce am pe suflet. Apropos de diamante, foarte multa lume considera zirconul ca fiind diamant sintetic cand de fapt el este o piatra naturala asemanatoare cu diamantul dar cu alta structura chimica si alta duritate.Revenind la problemele de pe breslo si avand in vedere ca turcuazul coralul si lapislazuli sunt pietrele mele favorite alaturi si de malachit pot sa va spun cateva repere de recunoastere.La turcuaz culoarea nu va fi niciodata uniforma si eu una n-am vazut pana acum turcuaz rosu galben mov sau alte culori in afara de albastru ciel, albastru verzui (turcuaz) si vernil specific turcuazului tibetan.Insertiile negre la turcuazul natural nu sunt continue ci intrerupte sau uneori punctate iar la cel tibetan sunt maronii.La fel ca si lapislazuli este o roca moale, calda , se sparge si se gaureste usor.In timp isi poate schimba culoarea si de cele mai multe ori turcuazul natural va avea un amestec de culori de la bleu spre verde.Pe breslo am gasit si turcuaz natural care respecta criteriile de recunoastere.Aceeasi problema o pune lapislazuli.Majoritatea pietrelor asa zis naturale sunt de fapt compozit sau lapis recombinat dar f rar am gasit acest lucru mentionat. Are cam aceleasi caracteristici ca si turcuazul dar o culoare caracteristica, un albastru viu superb cu insertii de pirita si uneori in functie de zacamant cu insertii mici de sodalit .
    Pt cuarturi este mai grea confuzia datorita duritatii.In plus cand apare o denumire noua si nu stiu despre ce este vorba ma informez.

    01.07.2011, 16:25:59
  • kiti
    kiti

    Andra, am vazut si eu mai demult nu stiu in care magazin rubin si smarald .Nu mai stiu exact pretul dar faptul ca l-am vazut pe Breslo m-a facut sa exclud posibilitatea unei pietre autentice (si spun autentic referitor la rubin...etc si nu natural).Si am spus si mai sus ca atunci cand apare o denumire noua sau o piatra mai rara pe Breslo am mari reticente si mai intai ma documentez.Asta nu inseamna ca nu am luat si eu plasa si nu o data dar astea le trec la capitolul scoala. Este o vorba care spune ca Hotul cu un pacat pagubasul cu 10. Important este sa ne documentam in continuare.N-are rost sa ne revoltam atata timp cat calitatea corespunde pretului.Ai cumparat rubin la 1 cent, f.b.Daca-i piatra naturala si arata bine a meritat chiar daca nu se cheama rubin .Sa nu facem confuzie intre fals si natural asa cum am mentionat mai sus la zircon. Nu numai furnizorii de materiale trebuie sa se documenteze ci si cei care creaza si dau mai departe pietrele achizitionate.Eu personal incerc pana si matasea naturala inainte s-o lucrez desi unele le am demult si stiu sigur ca sunt naturale.Poate ca sunt eu mai norocoasa ca am luat contact de tanara cu pietrele naturale si multe stiu sa le recunosc dar dragelor mai ales bucurestence, aveti doua muzee unul langa altul unde puteti merge sa le vedeti sa invatati sa le recunoaste-ti sa le vedeti. Sa nu ma puneti la zid ca prin ce-am scris nu iau apararea nimanui dar e bine sa invatam sa ne protejam si numai in cunostinta de cauza o poti face.

    01.07.2011, 16:53:12
  • tonycat
    tonycat

    am si eu un sirag in care am safire, rubine, topaz imperial si smaralde, de 4 mm fatetate, pe care l-am cumparat pentru mine, nu sunt de cea mai buna calitate, dar sunt frumoase, au si stralucire, nu sunt chiar opace, culorile sunt vii, pe care am dat 300ron. o sa fac de curiozitate un calcul ca sa vad cat iese pe margica. iar la muzeu eu merg in fiecare luna sa targuiesc pietre dar nu am vazut la nimeni rubine netede. exista si rubine sau smaralde de calitate inferioara, de culori sterse, la 4mm , fatetate , opace. dar netede nu am vazut, poate sa fie pe ebay sau .....

    Cat despre testul cu ciocanul, am niste briolete de moonstone, sunt asa de frumoase, imi e frica sa la ating si cu mana, iar o bratara de cuart roz mi-a cazut pe parchet si multe din piese s-au spart. ce sa insemne asta, ca nu erau de cuart?

    Da, ma bucur ca discutia continua, in absenta unor dealeri autorizati de pietre, ne descurcam cum putem.

    O zi frumoasa!

    01.07.2011, 17:21:33
  • bijouxdemonange
    bijouxdemonange

    Eu una consider foarte utile cele prezentate de tine, kiti.
    Si bineinteles ca fiecare dintre noi trebuie sa ne informam asupra a ceea ce folosim si/sau dam mai departe, doar am spus-o si eu de multe ori! Si cum informatia este disponibila oricand oricui nu prea avem scuze sa nu o facem...Doar decizii de a o face sau nu!

    01.07.2011, 17:34:36
  • goodchoice
    goodchoice

    Eu totusi nu sunt de acord sa folosesti denumiri bombastice pt niste margelute care sunt de fapt altceva.
    Si eu am fost incepatoare in domeniu si inca mai am muuulte de invatat, mi-am luat si eu tepele mele...dar asta nu inseamna ca trebuie sa-i pacalesc pe altii la randul meu cu buna stiinta!
    Si atunci cand cineva mai destept ca mine sau cu mai multa experienta, mi-a atras atentia, mi-am pus si eu semne de intrebare si am cautat sa ma informez mai bine! Nu am incercat sa ma folosesc de tot felul de tertipuri si nici sa vand castraveti la gradinari...
    E fenomenal sa ai tupeul sa te disculpi punand pe tava formula chimica a rubinului la niste margele de cuart vopsit sau de plastic colorat!

    Am ajuns la concluzia ca acest fenomen este aproape imposibil de stopat si am gasit varianta sa deschid un nou magazin numai cu astfel de imitatii made in China:
    www.breslo.ro/Shop/fancy-beads

    Nu ma intereseaza daca se vand margelele respective. pt mine e ok si daca stau acolo doar cu titlu informativ!
    Sunt constienta ca daca as fi scris ca sunt smaralde, rubine 100% naturale, turmaline, opal si piatra lunii de sri lanka s-ar da ca painea calda, chiar daca as pune pret dublu sau triplu! -asta nu e o afirmatie gratuita, ci e rezumatul vanzarilor deja realizate pe breslo de catre vanzatorii care practica asa ceva!

    Tin doar sa spun ca, din punctul meu de vedere, aceste margele ar trebui sa fie mai ieftine decat margelele de sticla din Cehia, de exemplu, pt ca sunt mai slabe calitativ, dar ajung uneori la niste preturi exagerat de mari doar pentru ca se vand cu titluri mincinoase!

    01.07.2011, 18:43:09
  • bijouxdemonange
    bijouxdemonange

    Foarte fain goodchoice ;) Am si eu cuburi dintr-acelea ce imita cuartul roz si sunt chiar frumoase....dar nu seamana chiar atat de mult cu cuartul roz totusi...

    Mie-mi plac si imitatiile...de fapt mie imi place sticla, cristalul, lemnul,osul, pietrele chiar si de rau, scoicile, perlele, coralul (chiar vopsit), portelanul, lutul (chiar si cel polimeric daca este lucrat cu maiestrie) si uneori si plasticul (daca este frumos si de calitate - insa nu in cantitate prea mare, nu imi doresc o lume de plastic sincer...) :D Imi plac margelele pentru frumusetea lor si nu pretiozitatea este singurul criteriu dupa care ma ghidez.
    Bineinteles ca imi plac semipretioasele si pretioasele, dara sta nu inseamna ca le desconsider pe celelalte :)
    Ceea ce imi doresc eu este o mai mare transparenta si corectitudine:)

    01.07.2011, 19:03:16
  • kiti
    kiti

    Goodchoice ai perfecta dreptate.Cand cineva vrea sa insele si pe langa denumirile false pun si preturi ca pt un produs autentic persoane neavizate pot cadea in plasa.Deaceea am spus ca singura metoda de stopare sau diminuare a acestor practici este informarea noastra pe toate caile.La muzeu nu vorbeam de acele expozitii cu vanzare ci de vizitarea muzeului in sine.Si la acele expozitii am vazut "falsuri". Am privit si eu marfurile tale din magazin si pot spune ca singurele care m-ar fi pus in incurcatura ar fi fost opalitul.Conform descrierii

    OPALIT =

    Descriere: Piatra semipretioasa cu luciu sticlos incolora sau variat colorata, transparenta sau opalescenta. Varietate de bioxid natural de siliciu hidratat, asemanator cuarţului cu aspect sticlos,transparent sau opalescent. Colorit: alb-laptos, galben deschis, albastrudeschis, portocaliu, verde, gri, brun, negru, uneori incolor şi transparent, cureflexe irizate
    Numele: provine din sanscrita upala = bijuterie
    Compozitie chimica: SiO2 . H20
    Duritate: 5,5 - 6,5 (din 10)
    Luciu: sticlos, perlat

    Daca este sintetic nu poate fi decat o sticla care seamana f mult cu opalul sau cu opalitul.Aici am semne de intrebare,Apoi mai era blue goldstone care seamana f bine cu cel natural mai putin acel lustru deosebit.La piatra soarelui doua lucruri dau de gandit : acel sclipici general care la piatra naturala apare numai in anumite pozitii in functie de cum bate lumina si matitatea fatetelor.La ce ai tu in magazin toate " pietrele"fatetate sunt lipsite de stralucire si asta ridica un semn de intrebare.
    Calcedonia si smaraldul-din punct de vedere al duritatii , transparentei sunt diferite (6,5- respectiv 8 pe scara de la 1la 10).Calcedonia se sfarama usor spre deosebire de smarald.Daca intrati pe wikipedia gasiti la fiecare piatra in parte caracteristicile aspectul in sectiune etc.
    In ce priveste pretul pt rubin safir etc pot spune ca o piatra bruta de safir de 8/11mm o gasiti la 11 ron, deci neslefuita negaurita, iar rubinul 9/6 la 7 ron.

    Tonycat nu sunt experta dar am incercat sa gauresc un cuart roz cu freza si nu am reusit practic freza se incingea f tare si se rupea.Margelele tale s-au spart pe parchet.Concluzia o tragi singura.
    In ceea ce priveste colierul, candva am vazut la Art Rock Desin de unde iau accesoriile de argint doua coliere din pietre mici 2-3 mm de safir , rubin, si smarald pe mai multe randuri cu un model creat din jocul culorilor si costau 1500 respectiv 1700ron.De cate ori intram la ei in magazin le admiram ca erau tare frumoase.Am intrat si acum ca vroiam sa va dau linkul dar sau vandut.Tot la ei am vazut si preturile de mai sus.Tot la ei se gasesc si acele stante 925 care si mie mi-au creat un gol in stomac dar produsele de argint au un certificat de calitate care poate fi descarcat online.

    01.07.2011, 19:49:54
  • tonycat
    tonycat

    Kiti,
    e util ceea ce spui, cred ca nu ar fi rau sa ne povestim "patanii" in ale pietrelor, poate asa bagam groaza in vanzatori, o sa incerc sa ma joc cu freza pe diversele margele de cuart roz pe care le am, si am, cred, de la 3 vanzatori diferiti, asa ca pot sa trag o concluzie. Cine m-am pus sa cumpar bratarile acelea care se gasesc si in DG? Am si cuart roz de Madagascar care e foarte dur, si margea si brut, e foarte dulce la culoare, netratat!
    Si nu e mai putin adevarat ca pietrele pot avea fisuri in interior, care se vad, dar le ignor. Asa am "pierdut" o brioleta frumoasa de granata cand incercam sa o sarmuiesc.
    Sau , la piesele mari de gen pandantiv, trebuie avuta mare grija, acestea pot sa fie constituite din bucati mai mici, lipite cu indemanare cu rasini sau silicon.
    Am patit sa mi se rupa o astfel de piesa in mana si de atunci cand vreau sa cumpar sau sa lucrez o piesa mare, slefuita , o testez sa vad daca nu se rupe sau ma uit dupa linii de unire.
    Colierul cu pretioase e autentic, nu am nici o indoiala, m-a costat atata si pentru ca mai capat si un pic de discount cand cumpar de la acea persoana.
    Altfel ma pot duce la ANPC cu el, nu am nici o jena. Pe de alta parte, seamana foarte bine cu ceea ce vad pe net asa ca nu am nici o indoiala.

    01.07.2011, 20:56:25
  • tonycat
    tonycat

    Nu cred ca trebuie sa se teama cineva sa cumpere pietre de pe B atat timp cat poate sa returneze marfa daca aceasta nu corespunde calitativ. E bine ca se pot cumpara piese la bucata, asa cu o suma minima poti cumpara cat pentru o colectie intreaga, nu doar un sirag de pietre de acelasi fel. Poate ca pentru anumite marfuri de genul pietrelor pretioase , argintului, sa se impuna masuri speciale de vanzare si returnare.

    01.07.2011, 21:04:00
  • tonycat
    tonycat

    Hehehe, @fancy-beads o sa iti vedem comentariul luna viitoare.
    Imi pare rau!

    01.07.2011, 21:24:49
  • goodchoice
    goodchoice

    :)))
    stai ca m-am prins si eu ca nu apare commentul.
    Am sters si dau copy/paste:

    Kiti, cred ca opalitul la care dai tu detaliile e aceeasi piatra creata artificial, care doar sticla tratata si opalizata. Chinezii s-au apucat insa sa faca si variante mai urate si mai ieftine cu diverse rasini amestecatein combinatii doar de ei stiute...
    Opalitul natural, din cate stiu eu, poate fi numita o varietate de opal comun, era ceva folosit in bijuteriile Tiffany. Dati unsearch pe google dupa "Tiffany opalite"
    Intradevar, din cauza ca opalitul a devenit o "piatra" foarte cautata datorita asemanarii cu opalul si cu piatra lunii, si de ce sa nu recunoastem, pot fi facute bijuterii foarte frumoase cu opalit, au inceput sa apara tot felul de informatii despre el ca si cum ar fi piatra semipretioasa, chiar cu calitati esoterice. Dar astea sunt doar speculatii. Am vazut si la margelele colorate cu nume fals de rubin ca au aparut "specialisti" care le dau mari insusiri de a te echilibra pe o chakra sau alta....
    Dar opalitul e piatra artificiala si denumirea corecta ar fi de Sticla Opalizata". Eu la concluzia asta am ajuns.
    Si de la sanscritul upala a fost luat numele opalului. Pe vremea upanishadelor nu cred ca fabrica cineva opalit....
    Sunt multe pagini pe net care ofera definitii si informatii eronate.
    Incercati sa gasiti site-uri straine, ale firmelor mari de bijuterii sau ale diverselor organizatii.O sa caut eu o carte in care am diverse link-uri.

    01.07.2011, 21:26:14
  • goodchoice
    goodchoice

    Si iar, piatra soarelui albastra sau verde eu nu stiu sa existe in natura. Nici cea maro cu sclipici muuulti si peste tot nu e naturala.
    In natura sunt doar variatii de beige,portocaliu, spre gri..sau roz...culori de de genul asta. Si sclipicii la piatra soarelui naturala sunt mult mai fini si...mai altfel.

    Piatra soarelui Blue Goldstone care e la mine in magazine e artificiala garantat 100% :))))si are multe sclipiri in realitate. Mai ales cea albastra e foarte greu de pozat, sau nu reusesc eu s-o prind bine in lumina ca-mi apare aproape neagra si daca se vede cate-o sclipire pe ici-pe colo sunt tare. Insa in realitate e plina de sclipici si sunt destul de stralucitoare si de bine slefuite. Acum, nu stiu, poate sunt altele si mai si, probabil depinde de fabricant.

    01.07.2011, 21:28:42
  • bijouxdemonange
    bijouxdemonange

    Blue goldstone am avut si eu...ce-i drept chips-uri, dar din acelea mai mari... si da, chiar stralucesc acele insertii foarte tare si nu ies in poza si culoarea per ansamblu iese cum ai spus tu, spre neagra...

    intr-adevar pe internet gasesti si multe informatii eronate, comerciale sa le spun asa.
    Dar sunt site-uri, chiar multe, specializate in pietre si minerale si sunt de incredere

    01.07.2011, 21:51:51
  • kiti
    kiti

    Goodchoice asta spuneam si eu referitor la piatra soarelui ca cea naturala are sclipici pe care-l vezi numai in anumite pozitii in functie de cum bate lumina.parca este in profunzime.La blue GS in poza ta nu mi-am dat seama.Pe wikipedia nu le-am gasit nici pe una nici pe cealalta ceea ce inseamna ca au alte denumiri decat cele comerciale.
    Ce-i drept nici opalitul nu l-am gasit pe wikipedia si datele le-am luat de pe un alt sait. am mai gasit si piatra Tiffany, sau Tiffany opalit care are insa alt aspect decat opalitul laptos care se comercializeaza.Seamana mai degraba cu un ametist mai mat. Inclin sa-ti dau dreptate pt ca in mica enciclopedie Totul despre cristale pe care o am la o este trecut doar opal si opalul de foc care contine cupru nu si opalit.Trebuie sa mai verific daca nu cumva piatra pe care noi o numim opalit are de fapt o alta denumire deoarece ceea ce am cumparat si eu si probabil si altii au totusi sunetul si raceala pietrei.Pt celelalte pietre Wikipedia va poate lamuri mult mai bine pt ca explica si cum se formeaza si care este aspectul, compozitia, etc.Ma interesez ce-i cu opalitul si cand aflu ceva sigur va comunic.

    Tonycat nu spun ca pietrele tale nu sunt naturale ca am specificat mai sus pretul variaza in functie de foarte multi factori si nici nu stiu cat de mare este colierul tau cate boabe ai in el etc.Cel de care vorbeam era mare adica pe multe siruri care sa formeze modelul deaceea era si asa scump.Mai devreme am trecut pe la cumnata mea care lucreaza la Antipa si i-am spus despre discutia asta .mi-a zis ca uneori se intampla ca si pietrele naturale (respectiv cuartul roz) sa se sparga daca-l fortezi.Vrei sa maresti o gaura si fortezi cu freza si poate plesni in functie de cum sunt prinse liniile de cristalizare dar in nici un caz daca le scapi pe jos.

    01.07.2011, 22:56:19
  • carla69
    carla69

    Despre Swarovski ce stiti?Ca mi-as face ceva,un colier cu pandativ,o aplicatie pe o rochita de seara,...Cum imi dau sema ca e autentic?

    01.07.2011, 23:19:31
  • goodchoice
    goodchoice

    kiti: te asigur ca opalitul care abunda pe breslo, pe alte site-uri romanesti si chinezesti nu e piatra naturala. Daca nu crezi, te sfatuiesc sa mergi cu diverse margele de opalit la anpc.

    Uite ce zice wiki:http://en.wikipedia.org/wiki/Opalite
    "Opalite is a trade name for synthetic opalised glass and various opal simulants.[1][2] It is also used to promote impure varieties of variously colored common opal.[1]"
    si face trimitere la mindat.org care e un site pe care merita sa-l frunzariti:
    http://www.mindat.org/min-5984.html

    Ala tiffany da, e violet. Asa au denumit ei piatra respectiva si asa a fost introdusa la vremea respectiva pe piata. Ala e singurul opalit natural, cu denumire acceptata de toata lumea.
    In rest, opalitul pe care il stim e piatra sintetica.

    01.07.2011, 23:34:06
  • tonycat
    tonycat

    Kiti, stai linistita ca nu m-au deranjat comentariile, dimpotriva, tin prea mult la adevar si sunt dispusa sa invat.
    Cat despre Swarovski, se poate incepe o documentare direct de la sursa, adica site-ul lor oficial. Culori, tipuri de taieturi, cum se recunoaste(cred) toate informatiile sunt acolo. Si nu cred ca e asa o problema sa gasesti Swarovski autentic, sau e?

    01.07.2011, 23:35:55
  • goodchoice
    goodchoice

    Iar opalul comun e piatra naturala care are sclipiri de foc foarte putine sau deloc. Poate fi verde, maroniu, gri, galben...sau combinatii din culorile astea. Probabil se gaseste in apropierea opalului pretios...

    01.07.2011, 23:36:53
  • goodchoice
    goodchoice

    carla69, swarovski nu te sfatuiesc sa iei niciodata din China sau de la cei care aduc asa-zisele swarovski din china, care sunt insirate pe guta. Nici pandantivele din china nu sunt autentice. Toate sunt imitatii. Destul de reusite. Insa nu au stralucirea celor adevarate, au gaurile cu diverse defecte, sparturi minuscule, muchiile nu cad perfect una pe cealalta...gaurile nu sunt date perfect pe centru...samd.
    De pe breslo te sfatuiesc sa iei sw de la tensha si de la cristinacristea. Poate mai au si altii dar nu i-am observat eu.
    Ma repet: Elementele Swarovski autentice nu sunt insirate pe guta!

    01.07.2011, 23:40:59
  • kiti
    kiti

    http://www.gemselect.com/other-info/gemstone-list.php

    Am gasit asta , o lista cu pietre semipretioase cu poze si o descriere sumara.Intr-adevar piatra soarelui este un feldspat in variante comune de portocaliu-rosu dar si mai rar albastru si verde.

    Carla cred ca in linkurile astea sigur vei gasi suficiente informatii.Eu personal n-am incredere in asa numitele cristale sw.de pe Breslo decat in cei careau sigla pe ambalaj dar nu sunt multi.


    Link-uri


    www.swarovski.com - Siteul oficial al firmei Swarovski



    www.swarovski-crystallized.com - Site dedicat brandului Crystallized - Swarovski Elements



    www.crystallized.com - Site business pentru Crystallized- Swarovski Elements

    01.07.2011, 23:57:11
  • carla69
    carla69

    Multumesc

    02.07.2011, 00:01:06
  • kiti
    kiti

    Cu placere Carla.
    Goodchoice nu am de ce sa ma duc la anpc din 2 motive 1. pt ca cel mai probabil nimeni de acolo nu este specialist in cuarturi si n-ar stii ce sa-mi spuna 2. nu prea folosesc opalitul de pe breslo.Oricum discutia pt mine este destul de incitanta si singurul lucru pe care-l pot face este sa merg la institutul de geologie si nu la anpc, unde sunt oameni care-mi pot da mai multe lamuriri. Nu tin neaparat sa am dreptate dar sunt lucruri care ma nelamuresc.

    http://en.wikipedia.org/wiki/Opal

    Daca vei merge pana la sfarsitul articolului vei vedea o poza la opalul comun cu o piatra alb laptoasa cu irizatii.Tot in acest articol spune si de opalul sintetic care este lipsit de irizatii colorate in lumina ultraviolete.Cred ca este un test usor pt fetele care merg la solar. In concluzie nu pot lua drept lege nici ce mi-ai spus tu si nici ce am gasit prima data pe google. Si ca sa stim despre ce vorbim (desi eu am precizat si mai sus) eu personal m-am referit la acea piatra draguta laptoasa cu irizatii colorate si nu la termenul opalit sau opal comun sau ce alta denumire mai exista.

    02.07.2011, 00:33:55
  • goodchoice
    goodchoice

    eu n-am zis sa ia nimeni litera de lege ce-am spus eu. Fiecare trebuie sa se convinga singur pana la urma.
    Piatra alb laptoasa cu irizatii slabe de la opalul comun e piatra naturala.
    Noi vorbeam de margelele de opalit de pe breslo, care nu sunt pietre naturale.
    Nu cred ca poate sa spuna cineva ca-i acelasi lucru.
    http://en.wikipedia.org/wiki/File:MilkyRawOpal.jpg
    www.breslo.ro/Product/Opalit-margele-ovale-18x13mm1buc1370_394972

    La anpc exista directia de metale si pietre pretioase unde e angajat personal specializat si exista laborator de testare a pietrelor. Nu ziceam sa te duci sa reclami ceva, aia e alta poveste.

    02.07.2011, 00:46:46