Forum: Tehnici & Materiale Matase naturala-salvati marmotele!!!

• Marmotescu
    Marmotescu

Dragi breslasi.Am o problema de natura tehnica:
    Am o comanda de la cea mai buna prietena a mea,niste accesorii minunate si nemaivazute pentru o rochie de seara foarte faina.Si am zis sa fac ceva mai pretios....asa ca m-am dus si am cumparat cu entuziasm sculuri de matase naturala subtire in nuante foarte simpatice. Totul a fost bine pana am desfacut primul scul si am incercat sa lucrez...s-a incalcit instant. L-am luat,pus pe spatar de scaun,depanat vreo 3 ore la el descalcind nodurile(daca nu era pentru cineva drag bagam foarfeca in el si ii dadeam si foc).Pisica m-a ajutat maxim,fiind de-a dreptul hipnotizata de operatiune. Cand am incercat sa fac ghem minunea tehnicii am continuat sa o innod pentru ca aluneca ingrozitor si nu sta ghem. In stil marmotesc am rezolvat problema rotocolind din cand in cand pe ghem cate un elastic de-ala de prins bani,hartie,legaturi de patrunjel,etc.Rezultatul este un gogoloi inform(hi hi). Este lucrabil,asa ca forma actuala nu ma deranjaza prea tare. problema e: mai am inca trei culori de 'depanat' si mi-e groaza sa o iau de la capat,plus ca nu am destule elastice de-alea.
    A lucrat cineva(vreun masochist sau mic chinez de tufis) cu matase naturala?Aveti vreun sfat pentru o biata marmota disperata?

10.08.2012, 14:26:55
  • blanitza
    blanitza

Marmota scumpa si necajita:), ceva-ceva despre matase naturala scul as sti si eu, respectiv - inainte sa te-apuci de lucru, iei frumos sculul si-l faci ghem cu multa atentie, eu l-am pus pe un scaun intors cu fundu-n sus - pe cele 4 picioruse ale lui am asezat sculul, dupa ce l-am desfacut. Merge frumos si se asaza pe ghem rotind firul in jurul scaunului(tu sau firul), asta pentru ca vartelnitele de pe vremea bunicii nu mai exista in ziua de azi. Fara pisici, si-alte chestii, personal nu stiu alta varianta, vis-a-vis de matasea naturala scul.
    S-o convocam si pe Sorinuta-Soso, ca e mult mai perfectionata ca mine...

10.08.2012, 17:41:50
  • blanitza
    blanitza

PS. Ca sa nu mai alunece firul de pe ghem, eu l-am infasurat pe un mosor din acela care are la capete rotocoale, si-a mers stralucit!!!

10.08.2012, 17:44:33
  • Marmotescu
    Marmotescu

sarumana...mi-a zis si soso o idee asa ca acum trebuie doar sa imi fac curaj :D

10.08.2012, 18:27:48
  • dianadesign
    dianadesign

Matasea se face ghem si se lucreaza usor numai daca e udata usor. In felul asta nu mai aluneca, nu se agata, etc.
    Spor! :)

11.08.2012, 00:07:31
  • Marmotescu
    Marmotescu

multumesc de idee

12.08.2012, 20:03:43
  • Marmotescu
    Marmotescu

chestia cu udatul nu a mers...cel putin nu in tehnica in care lucrez eu, cand sunt ude florile mele de matase sunt tari ca piatra si iuti ca sageata :). In schimb udatul si modelatul(cu greu) cand sunt ude a funcionat perfect sa le dau forma dorita petalelor si sa se mentina forma cand sunt uscate si moi :). Am udat cu apa simpla, presupun ca se puteau si apreta cu un pic de aracet dar am vrut sa fie moi si diafane la final. O sa vedeti in curand si produsul finit :)

17.08.2012, 11:16:48
  • corainadori
    corainadori

www.breslo.ro/Product/Fir-de-Matase-Naturala---Marimea-F---18-metri---Albastru-marin_677584
    Buna Marmota! Am vazut ca lucrezi cu matase si-ti pot indica o metoda ce o folosesc eu cand am de-a face cu fire rebele. Ti-am dat un link unde sa te uiti la un suport pentru fir facut din carton; eu de obicei il fac cat palma, cu santurile pe partea lunga si intr-unul din capete fac o crestatura in carton unde bag firul cand il las din mana, pentru ca matasea daca o lasi din mana are tendinta sa se desfaca repede ( cred ca ai vazut pe ghem ce repede se desface). Deci suportul se face din carton mai tarisor si cand nu mai folosesti ata o treci in canalul de la capat. Sper sa-ti fie de ajutor. O zi buna si spor la lucru! Corina

17.08.2012, 13:17:28
  • Marmotescu
    Marmotescu

sarumana...am ajuns pe cale empirica din 3 incercari la ceva asemanator...chiar un pic mai performant: un carton/hartii impaturite dreptunghiular aproximativ A5 ca am facut crestaturi in V pe toate laturile si am infasurat firul si perpendicular...in felul asta daca pisica(in continuare absolut fascinata de matase) sau piticul imi sterpelesc mosorul nu pot dsface decat o parte pana sa-i prind :))))

17.08.2012, 13:58:28
  • carla69
    carla69

acuma stiu de ce ale mele matasuri stau intr-un sac in debara!

20.08.2012, 18:26:33
  • Marmotescu
    Marmotescu

Ta-daaaaa
    Am reusit sa termin, m-am luptat cu matasea aia smechera si zic eu ca am invins :D
    Aici puteti sa vedeti rezultatul: www.breslo.ro/Product/Set-pentru-tinuta-de-sera-Dream-of-a-strange-lotus--REZERVAT_690788
    A fost ...interesant si mi-a cam iesit pe nas. Probabil mai dureaza pana imi fac iar curaj cu matasea :)

22.08.2012, 14:31:45