Forum: Tehnici & Materiale Margele de fetru

• blanitza
    blanitza

Admir de ceva vreme margelele de fetru care apar aici, si fetele maiastre in acest tip de accesoriu. Am si eu o intrebare, daca sunteti dragute : materialul folosit pentru ele am inteles ca este lana naturala netoarsa, oare s-ar putea obtine asta cumva si din stofa de lana data la darac? Am pe langa mine un atelier de daracit, si toale de stofa din lana mai vechi, la fel, am cateva. Tin minte, din copilarie, ca am vazut niste valuri din astfel de stofa data la darac, o folosea mama pentru plapuma.

28.06.2011, 11:27:59
  • Andreeaswork
    Andreeaswork

Buna, incearca sa o contactezi pe cryssta, am avut placerea de a o cunaste personal si cu siguranta stie multe despre astfel de materiale si tehnici, sper sa iti fie de ajutor.

04.08.2011, 15:47:57
  • CinnamonCloves
    CinnamonCloves

Hmm...din cate stiu eu, stofa din lana daracita este deja impaslita si s-ar putea sa nu mai aiba capacitatea de a se impasli mai tare intr-o bila.
    Dar cred ca depinde mult de stofa si de gradul ei initial de impaslire. Ai putea face un test, cred ca e cel mai concludent :)

04.08.2011, 23:56:19
  • blanitza
    blanitza

Multumesc mult de idei, testul e super-bun, ma pregatesc de el...

08.08.2011, 13:58:05
  • CinnamonCloves
    CinnamonCloves

completare: daca stofa arata asa: http://www.anuntpromovat.ro/upload/anunturi/246700_100_3383.jpg adica daca e mai pufoasa si fibrele nu sunt bine prinse intre ele, e o sansa mare sa se poata impasli.

Eu aveam rezerve fata de asa numitul 'loden' sau 'boiled wool' care arata cam asa: http://www.powersewing.com/wp-content/uploads/2009/07/LodenCloth1.jpg
    Dar si in cazul loden-ului merita un test!

08.08.2011, 23:26:03
  • blanitza
    blanitza

Daaa, Andreea, exact asa arata lana daracita, apare in val - ca-n prima fotografie. Lana scarmanata de care spunea vanzatorul in anunt, este oarecum adunata in niste ghemotoace flocoase mari, aceea nu prea cred ca merge bine la impaslit, insa cea din val, cred ca da. Cea de-a doua fotografie, cu lodenul, nu stiu de ce, dar google nu-mi intoarce niciun rezultat pentru ea...

08.08.2011, 23:42:13
  • CrystaDesign
    CrystaDesign

eu folosesc cocoloase, le scarman cu mana sau cu piaptan de lana, pe lungimea fibrei, nu e bine sa se rupa altfel, se aseaza in forma de pala si se formeaza ghemotocul pt bile

daca ai pala, trebuie scarmanata

31.08.2011, 14:22:39
  • blanitza
    blanitza

Multumesc mult, Cryss, tare mi-as dori sa am ceva timp sa m-asez pe scarmanat, macar de distractie, si tot am s-o fac intr-o zi!!! Ooooo, ce mi-ar placea o claca, fetelor, mmmmm.....si-am face si treaba....

31.08.2011, 18:32:30
  • issa
    issa

Am incercat si eu cu lana netoarsa pe care am fiert-o, dar bilele sunt aspre:(
    Unde am gresit?

31.08.2011, 21:22:15
  • arabela
    arabela

Nu cred ca ai gresit cu nimic, asprimea bilelor e data de tipul de lana. Daca lana pe care o folosesti e o lana mai aspra, de la trucana de exemplu (asta e cea mai raspandita pe la noi cred), si bilele vor iesi aspre. Impaslirea nu modifica proprietatile lanii, la fel cum daca tricotezi o bluza dintr-o lana aspra produsul final va fi aspru si va zgaria.

03.09.2011, 13:45:22