Forum: Tehnici & Materiale Liver of Sulphur

• tonycat
    tonycat

Buna,

a folosit cineva produsul numit "Liver of Sulphur" ? Am un borcanel din aceasta substanta in forma de gel si pentru ca am manufacturat cateva zeci de piese din sarma de bronz as vrea sa le dau patina inainte de a le asambla cu pietre. Nu am curaj sa fac operatia de patinare cu tot cu pietre deoarece ma gandesc ca s-ar putea sa le afecteze. Stiu ca acest procedeu se poate efectua cu succes si natural, dar ma intereaza opinia sau un sfat in legatura cu operatia efectuata strict cu aceasta substanta.
    Multumesc mult!

30.08.2010, 21:16:17
  • Simina
    Simina

Buna, tonycat! Esti taaaaare norocoasa!!!!!
    N-am apucat sa folosesc inca, dar imi doresc mult de tot!
    Stiu sigur ca sunt pietre sensibile la patina chimica, asa cum sunt perlele (ma rog, ele nici nu sunt pietre!:)), malachitul, turcoazul, lapisul. S-ar putea sa mai fie, eu pe astea mi le amintesc. Ai putea face mici experimente, pe margele care nu-ti mai trebuiesc sau pe care ai fi dispusa sa le sacrifici....Spune-mi, te rog, dupa ce o folosesti cat e de buna solutia, cat de repede capata diferite metale patina...sunt tare curioasa!!!:):):)
    Pup si noapte buna!

30.08.2010, 22:18:42
  • tonycat
    tonycat

Buna,

multumesc pentru update. Ma cam grabesc asa ca o sa experimentez mai tarziu.
    Pentru acum o sa termin toate piesele din sarma , o sa le cufund pe toate odata in solutie (am ceva instructiuni cu apa fierbinte, cu bicarbonat de sodiu pentru neutralizare) si dupa asamblare o sa incerc sa le lustruiesc cu pasta de lustruit si cu freza de bumbac, nu cu freza de silicon ca se ia patina. Ce o sa iasa, nu stiu.

30.08.2010, 23:08:35
  • havin
    havin

musai sa stim si noi!!! sa ne arati si noua, te rog, in masura timpului liber.

01.09.2010, 16:33:46
  • tonycat
    tonycat

Am inteles. Ma bucur ca va intereseaza subiectul si promit sa va impartasesc din experienta proprie. Nu sunt fan al aspectului vintage darrrr, rrrrecunosc, ca aspectul patinat al metalului e interrrrresant si poate da perrrrsonalitate bijuteriei, poate sa scoata mai bine in evidenta anumite pietre, chiar poate sa se potriveasca cu aspectul usor spart sau crapat sau asimetric al pietrelor. Si mai e si aspectul practic, cuprul, brozul, alama, argintul fac patina in timp, mai ales daca nu sunt intretinute cum trebuie, asa ca, de ce nu le-am da acest aspect inca de la inceput? Bineinteles, dupa patinare mai trebuie si lustruite putin, ca sa nu arate ca din siturile arheologice.
    De aratat, o sa va arat cu marrrrre drag, am obligatii si trebuie sa lucrez ceea ce imi displace prrrrofund ca trebuie sa lucrrrez in graba, doar sa imi reactivez contul.
    Sporrr si voie buna!

01.09.2010, 17:01:08
  • tonycat
    tonycat

Salut,

un mic update, dar fara poze, deocamdata. Conform instructiunilor am pregatit una bucata bol cu apa fiarta curata ( de fapt o cutie de inghetata), un bucata bol cu apa fiarta in care am inclus o mai putin de o lingurita din LOS si un alt vas cu apa calda cu o lingura de bicarbonat de sodiu ca stabilizator. Am insirat pe sarme toate piesele modelate ca sa le pot manevra pe toate odata si le-am cufundat in apa fiarta , primul vas. Le-am lasat acolo cateva minute, apoi, cu emotie , le-am cufundat in al doilea vas. Toate piesele s-au innegrit instant! Le-am scos de acolo, dupa care le-am inclus in vasul cu solutia de bicarbonat de sodiu. Bineninteles ca am simtit ca imi pica cerul in cap. Eu imi doream sa obtin o culoare ciocolatie, brozul fiind ca si culoare intre cupru si alama. Dar, partea buna este ca dupa ce am frecat piesele au iesit la lumina atat cat sa nu straluceasca indecent ca glabonzurile ieftine si nici sa nu arate negre ca scose din cenusa. Partea si mai buna este ca mi-am dat seama destul de repede ca am interpretat gresit instructiunea de a se folosi "hot water" cand am folosit apa clocotita. La a doua tentativa nu o sa mai repet greseala asta.
    Spor si voie buna!

08.09.2010, 14:29:18
  • deManacuPenelopa
    deManacuPenelopa

Tonycat, excelente comentariile tale, o placere sa le urmaresc. Nu mai vorbesc de informatiile de calitate, iti sunt recunoscatoare:)

08.09.2010, 20:08:23
  • tonycat
    tonycat

Multumesc , d-na Penelopa! dar nu aveti de ce, eu sunt recunoscatoare Internetului si parintilor ca ma suporta , adica imi asigura suport! Informatia inseamna putere, doar sa stii unde sa o cauti si sa fii dispus sa platesti pentru ea cand nu se poate altel. Nimic nu e gratis. Si mai certati-ma daca o mai iau pe aratura. E cam greu sa fii direct in spatiul public de pe breslo.

08.09.2010, 20:24:01
  • deManacuPenelopa
    deManacuPenelopa

Gabi, te rog, asa ma cheama. Si nu, nu-s o duoamna:P , nici nu obisnuiesc sa cert pe nimeni cand o ia pe aratura. Numai daca-mi place de om, il trag discret de maneca...

08.09.2010, 20:53:30
  • tonycat
    tonycat

Gabi, I think this is the beginning of a beautiful friendship.
    ("Casablanca")

08.09.2010, 21:19:01
  • deManacuPenelopa
    deManacuPenelopa

Tony dear, inchin o cana cu ceai pentru asta.

08.09.2010, 21:34:21
  • tonycat
    tonycat

Foarte frumos! Multumesc mult, Gabi! O cana de ceai virtual e oricand binevenita!

09.09.2010, 09:27:39
  • deManacuPenelopa
    deManacuPenelopa

Chiar si de sunatoare?:D

Am glumit, pentru prieteni doar ce le place.

09.09.2010, 12:20:59
  • tonycat
    tonycat

Mai ales. Eu sunt cam agitata acum, am baut asa de multa cafea, iar un ceai de sunatoare e binevenit. Stii ca e bun pentru psihic. Linisteste.

09.09.2010, 12:47:14
  • deManacuPenelopa
    deManacuPenelopa

Aaa, pai daca vrei sa vorbim despre ceaiuri, ai nimerit mestera...
    Am uscat atatea buruieni in vara asta incat ma gandesc serios sa le impachtez si sa le aduc in magazin. Pentru ca nu ma vad, de pilda, band ceai de pelin si ma indoiesc sa ajung sa fac renumitele bai... merg mai mult pe ceaiul de menta, placut si inofensiv. Cat despre linistire, cica-i mai buna ciubotica-cucului, are Penelopa:)

09.09.2010, 13:42:03
  • MAD
    MAD

@tonycat: incearca si cu apa rece sau doar calduta. poti controla mai usor procesul asa. si incearca sa reduci si cantitatea de gel. poate obtii ce cauti, pana la urma.

Pe mine nu m-a multumit LOS-ul pentru cupru/alama/bronz. Mi se pare ca e spectaculos mai degraba pentru argint. :D

09.09.2010, 19:54:09
  • tonycat
    tonycat

@MAD:Ai mare dreptate! LOS nu s-a fixat cum trebuie, am cufundat piesele in apa fiarta si le-am tinut prea putin. Piesele innegrite le sterg acum cu smirghel si "patina"se ia dar mai ramane printre sarmele indoite. Asociate cu pietre, piesele modelate se potrivesc de minune. Dar nu stiu cum s-a intamplat ca un manunchi din peisele cufundate nu s-a innegrit, s-au colorat asa cum vroiam, intr-o culoare de bronz usor patinat.Si, da, o sa incerc cu apa la 60 grade, nu la 100. Trebuie sa ma descurc cu sarma din bronz, deoarece ea e de baza. Lucrez si cu argint, inca nu am l-am alterat, nu am avut curaj.
    Multumesc mult de tot pentru sfaturi. Conteaza foarte mult pentru mine si o sa tin seama de ele.

09.09.2010, 20:18:45
  • mariapas
    mariapas

buna
    si eu imi doresc sa fac rost de LOS...imi place mai ales argintul patinat dar si celelalte metale..de unde l-ati luat, de pe ? si ce varianta e? (am vazut ca sint mai multe) multumesc :)

10.09.2010, 17:39:53
  • tonycat
    tonycat

Buna,

nu cumpar de pe . E un magazin online din SUA , am cumparat cateva accesorii metalice placate cu rodiu si am zis sa iau si un borcanel, asa sa vad daca se poate.
    Este XL Gel(in forma de gel) de la THE BEADSMITH si patineaza toate suprafetele metalice:argint, cupru, alama(brass), bronz, metal clay.

12.09.2010, 19:33:52
  • MAD
    MAD

hihi, cu mare placere.
    Sa incerci totusi cu argint. Pe metal clay da foarte bine.
    Acum vreun an am patinat niste frunze si am lasat culoarea inchisa doar pe nervura.
    Mi s-a parut ca arata mult mai bine decat pe alama. :P

14.10.2010, 09:30:49
  • tonycat
    tonycat

Buna MAD,
    Multumesc frumos pentru interventie, stiu ca timpul e limitat asa ca eu ma bucur de fiecare update facut de oricare dintre voi.O sa incerc, desigur. Mai am niste Ag, acum am si cupru si o sa repet experienta poate mai corect de data asta. Metal clay, hmm, poate la anul, sa vad cum mai merg lucrurile. E destul de scump. Oricum componentele innegrite in urma procesului le-am sters cu smirghel fin apoi le-am sters cu un servet special pentru lustru si arata foarte bine. Si mai mult, pana acum nuanta obtinuta s-a pastrat.

14.10.2010, 09:58:30
  • MAD
    MAD

Da, e foarte scump metal Clay, dar pan' la urma tot Ag e[doar ca e 999]. Rezultatele ar trebui sa fie aceleasi pe orice tip de argint. Cel putin asa zic producatorii ;))

Nice ca se pastreaza in timp. Imi era teama ca fara lac, se curata. :P

14.10.2010, 12:34:41
  • tonycat
    tonycat

Ideea este ca dupa procesul de patinare suprafata metalului se poate lustrui usor ca sa nu se ia patina.
    In timp, insa, din cauza cuprului, oxidarea se intampla, dar mai incet. Pentru un aspect mai special incerc sa nu folosesc decat pietre(subiectivism), care sunt si mai rezistente mecanic, spre deosebire de sticla sau de celebrele Swarovski la care am renuntat fara nici un regret. Nu stiu cum e cu lacul, nici nu am stiut ca exista asa ceva, si nu prea agreez idea de lacui metalul, nu pot sa am siguranta ca lacul nu ataca pielea.

14.10.2010, 16:06:10
  • issa
    issa

Doresc si eu, de multa vreme sa imi cumpar substante de patinare. La noi am gasit Maimeri dar nu stiu daca se preteaza si la accesoriile argintii si cele aurii...vreau sa le schimb culoare prin patina .
    Ce parere aveti? In descrierea produsului scrie cum ca ar merge pe metal, plastic,etc...

20.10.2010, 10:43:49
  • tonycat
    tonycat

Hmm, intai trebuie sa iti spun despre LOS ca este exclusiv pentru metale. Iar despre Maimeri(la Hornbach in Berceni am vazut asa ceva), nu stiu nimic, dar la o cautare pe net, am ajuns la un distribuitor, nu pot sa ii dau numele aici, intreaba si poate iti va raspunde. Success! Tot la H am vazut niste vopsea in tub de spray, cu diferite culori acrilice de acoperit suprafete, dar trebuie sa intrebi . Succes!

20.10.2010, 11:35:14
  • tonycat
    tonycat

"Patina" poate fi data si de colorarea suprafetei cu vopsea, la plastic nu vad altceva ce se poate face. Nu am incercat LOS pe metal placat(cupru placat cu argint sau cu aur. LOS e un acid ( mirosul de oua clocite va spune ceva? ).

20.10.2010, 11:50:19
  • issa
    issa

Si eu l-am gasit tot pe net !
    Multumesc pt. informatii !
    O sa incerc sa o comand, sper sa fie buna...daca tot dau 60lei pe ea.:(

20.10.2010, 23:52:15
  • MAD
    MAD

LOS-ul Coloreaza si sarma placata cu argint la fel cum coloreaza si argintul :)

Eu banuiesc ca patina de la Maimeri e de fapt o vopsea/lac cu particule de diferite culori [auriu/argintiu/bronz/cupru]. De aia poate fi aplicata cu pensula si pe plastic.

21.10.2010, 12:25:58
  • issa
    issa

Am intrebat la un magazin de hobby si nu au stiut sa imi explice :(.
    Oare este necesar sa imi cumpar si Finish-ul(vernis folosit la fixarea patinei pentru o mai buna protectie in timp) ?
    Eu vreau sa-mi cumpar cupru cu patina albastra.

21.10.2010, 12:40:17