Forum: Tehnici & Materiale Lac pentru hartie
- tonycat
Salut,
06.08.2012, 12:14:36
vreau sa fac "fulgi de zapada" perforati din hartie alba (carton la 120) si as avea mare nevoie sa stiu cu ce lac sa dau pe hartie ca sa se intareasca.Exista asa ceva ?
Multumesc frumos! - Marmotescu
eu am dat pe vremuri cu lac pt lemn din ala pe baza de apa(hartia tot din lemn e,nu?), dar trebuie caserata hartia inainte. Adica lipesti bine de tot hartia de o planseta,ca atunci cand facu acuarela. Se uda un pic hartia uniform cu un burete si se lipeset cu aracet pe margini de planseta. Se lasa sa se usuce(in cazul meu urma desenul si pictatul)si se da cu lac. In cazul tau trebuie desenati si perforati deja inainte,nu stiu cum o sa se comporte la caserare...incearca cu unul mic :). Cand am mai imatranit si nu am mai avut atata rabdare cu caseratul lipeam hartia uda cu scoci industrial de planseta,merge mai repede.Exista insa riscul sa se onduleze daca intra aer pe undeva dedesubt. A, la sfarsit hartia se taie,marginile raman lipite de planseta.
07.08.2012, 07:24:43 - Marmotescu
Am uitat:cu ce perforezi?Daca faci de mana o sa te sui pe pereti si nu iese foarte regulat. Eu faceam la un moment dat(acum vreo...12-13 ani :D )niste felicitari perforate.Intr-o noapte m-am apucat sa le trag la masina de cusut(fara ata,cu pas mare si cel mai gros ac pe care l-am gasit) ca nu mai suportam. Au iesit foarte bine dupa cateva reglaje :D. Ma rog,dupa aia a evoluat conceptul in colaje de materiale textile si broderii pe baza de hartie,am facut cateva zeci bune de felicitari pt un Craciun si dupa aia am gasit altceva mai interesant de facut. Am pe lista sa fac ceva perforat pentru Craciun pt Aricescu, dar e in categoria wishfull thinking si nu cred ca o sa apuc :)
07.08.2012, 07:40:08 - Marmotescu
sunt haotica...dar nu m-am mai gandit demult la de-astea si am si uitat o gramada :). Fi atenta la nuanta hartiei de baza,lacul in functie de compozitie poate sa o ingalbeneasca un pic.La mine era ok ca arata mai bine,la tine daca sunt fulgi nu stiu daca e o idee buna :). Sa fie foarte alba hartia de baza,far pigment galbui.
07.08.2012, 07:46:19 - tonycat
Multumesc tare mult, @Marmotescu! Esti foarte draguta ca mi-ai raspuns, sincer, nu stiu cum o sa fac, perforez fulgi mari cu un perforator, fulgii se taie frumos, doar ca vrabia din mine ii viseaza tari si stralucitori(se pune glitter alb) fara sa isi pus problema asta inainte sa dea banii pe perforator.
07.08.2012, 08:32:04 - Marmotescu
poate merge sa ii lipesti doi cate doi ca sa fie mai tari. Sau si mai bine gandeste-te la un model 3D care ajuta mult la rigidizare(si arata mai bine ca decoratiune :) )
07.08.2012, 08:47:18 - tonycat
Hm, mai ma gandeam la ceva, daca lacul de decupaj cu care lucrez poate sa lipeasca de cartonul alb, care nu poate fi prea gros, folie transparenta de PVC, ca acelea folosite la proiecte. Doar pe o parte, pe cealalta parte voi lipi glitter alb. O sa incerc si asa.
07.08.2012, 09:03:02 - Marmotescu
acetofanul ala de la proietie reactioneaza cu diluantul...se matuieste.Daca lacul tau e pe baza de apa poate fi ok,dar e riscul mare sa se pateze si sa arate dubios.Oricum daca e pe baza de apa s-ar putea sa nu tina bine pe acetofan. Din experienta,cu cat are mai multe materiale diferite si tehnici are sanse mai mari sa arate dubios.Unde mai pui ca si muncesti o gramada ceea ce face produsul final extrem de ineficient economic. Mai degraba studiaza niste tehnici de origami si combina-le cu perforatul....sau lamineaza hartia inainte de perforare.Oricum incearca cat mai multe chestii,doar asa inveti.Si nu te descuraja daca din ce vroiai tu sa faci initial te trezesti cu vreun gogoloi inform...shit happens :)
07.08.2012, 09:13:44 - tonycat
Multumesc, @Marmotescu! acetofan ii spune, iti dau dreptate in ceea ce spui, o sa ma gandesc si la varianta cu 2 parti lipite si la varianta cu origami, am un gel sticla dar nu stiu daca merita sa il stric pe fulgii astia, cu acela am alte ganduri...
07.08.2012, 09:29:35 - blanitza
Faza cu laminatul e foarte buna, acuma nu stiu daca perforatorul va taia materialul care a rezultat. Ce perforator ti-ai luat, Elena draga?
09.08.2012, 19:20:54
Marmotel, si zi asa, ce gogoloi inform ti-a iesit tie vreodata, sunt foaaarte interesata sa aflu:) - tonycat
Daca incerci sa tai cu perforatorul hartie laminata risti sa strici mecanismul cu arc de la perforator. Am incercat si s-a blocat, din fericire perforatorul e destul de puternic si nu s-a stricat. Cand zic puternic ma refer la un perforator care taie forme de 5 cm, fulgi, in cazul asta. Macar am incercat... mai departe o sa vad, se pot face atatea aplicatii cu formele perforate, sau cu hartia care ramane, nu trebuie sa ma opresc doar la asta, sau cel mai simplu, sa lipesc fulgii 2 cate doi, prinzand totodata si firul de guta. Deci, sfatul meu este sa nu incercati sa perforati hartia laminata, eu am avut noroc, ar fi fost frumos sa mearga, asta e.
10.08.2012, 00:54:41 - Marmotescu
blanitza,ai fi uimita sa stii cate chestii au ajuns la gunoi :)). Nu foarte des in ultima vreme, dar se mai intampla cand mi se taie mie in utumul moment vreo idee :D
10.08.2012, 14:20:57 - blanitza
Elena draga, mecanismul perforatorului este metalic sau din plastic? Te-ntreb, pentru ca am vazut cu mecanism metalic si-am salivat indelung la cele n forme pe care le avea magazinul respectiv, da' scumpeee, nu-ti spun, nemtesti ele... Sa-mi iau si eu unul, de proba?
10.08.2012, 17:51:41
Marmotica, tocmai am citit avatarurile tale cu matasea si gogoloiul inform, si-am deplans situatia:) - blanitza
Marmy dear, e clar ca trebuie sa te feresti de "ultima idee", cand lucrul e aproaaaape gata...
10.08.2012, 17:53:58 - tonycat
@Blanitza, perforatoarele au mecanismul de taiere din metal. Exact ca ghilotinele din Revolutia Franceza. Ceea ce ai vazut sa fie din plastic era probabil un embosor care nu trebuie sa taie hartia, doar sa o "modeleze". Cat despre preturi, astea difera, in functie de producator, de marime, mai toate se fabrica in China, dar am vazut in magazine si poloneze, am si eu unul care taie pisici, pardon, perforeaza o silueta de pisica. Si pot si foarte scumpe. Cat iti este de utila o astfel de unealta, asta nu poti sti decat tu. Poti sa faci etichete, colturi la etichete, margini la etichete, felicitari, fara numar, aplicatiile sunt destul de multe, daca vrei sa ai danteluta la cartea de vizita iti cumperi un perforator care taie marginile "danteluta", daca vrei doar colturi rotunjite, iti iei un perforator de colt, daca vrei sa faci felicitari de Craciun, gasesti absolut toate figurinele de perforat, incepand cu bradul de 7 cm, pana la stelute si fundite, bulinute, nenumarate bulinute, ingerasi, pentru primavara gasesti perforatoare pentru floricele si frunzulite, copacei si vrabiute, cocosei, puisori si pisicute, mai mult, din forme perforate, embosate manual si lipite poti sa faci prea frumoase flori, deci exista idei, eu folosesc formele perforate si in lucrari mici din categoria "Mixed Media Art" pentru compozitii abstracte si ciudate, le-am folosit anul trecut la felicitarile de Craciun, si o sa le folosesc si anul asta. Deci, gandeste-te bine la ce ti-ar fi util acel perforator inainte sa il cumperi, daca nu iti trebuie nu il cumpara, dar daca l-ai cumparat, pregateste-te de urmatorul pentru ca uneltele astea dau dependenta.
11.08.2012, 01:23:53
@Marmorescu, nu vreau sa iti spun ca mi-au trebuit trei ani ca sa invat sa lucrez cu sarma asa cum mi-am dorit, si cata sarma am stricat, si acum mai stric doar ca nu ca la inceput..... deci esecuri exista peste tot, si cand te apuci de ceva nou trebuie sa te astepti sa nu it iasa din prima. Recent am stricat o frumusete de perforator care taia o forma de "fluture" pentru ca am folosit o hartie prea groasa.
Apreciez si multumesc pentru fiecare raspuns pe care il primesc, iar daca nu il primesc aici, nu-i bai, probabil ca pun si eu intrebari cam grele sau care nu isi au locul pe Breslo, cat despre riscul de a strica lucrand si incercand, am eu grija, asumarea acelui risc e proprietate personala. - blanitza
Elena draga, multumesc mult pentru informatiile aur curat pe care mi le-ai scris, intr-adevar, vad si eu acum ca only sky is the limit, vorba americanului, cand discutam de perforatoare. Sa stii ca am sa studiez foaaarte bine perforatorul in cauza, de zicea ca e nemtesc, costa 13 lei, mie imi placuse o forma super-frumusica de pasare. Mi-am luat pentru margini niste foarfeci care taie cu model, am 2, rezonabile ca pret, 6 lei. Maama, ce rau imi pare ca nu merge perforatorul si la hartia laminata, nu-ti spun...
11.08.2012, 13:12:20
Spor la treaba, Elena!!! - tonycat
Gabriela, ma bucur ca iti sunt de folos cele spuse de mine, dar sa nu exageram. Un perforator e doar un perforator, asa cum o margica e doar o margica sau o piatra e doar o piatra. E doar un alt obiect pe care daca l-am ales, indiferent de pretul lui, sa facem in asa fel incat sa ne ajute in activitate, nu sa ne incurce. Daca iti place simbolul "pasare", poti sa il folosesti simplu la perforarea etichetelor, iar locul perforat sa fie pur decorativ sau chiar de agatat panglica etichetei, bucatelele perforate le poti folosi ca atare lipite pur si simplu ca un tehnica decupajului sau cu niste carioci de calitate le poti colora si sa iti faci astfel un stol intreg. Amesteca "watercolor" asa cum vrei pe o coala speciala de desen, si dupa ce se usuca poti sa perforezi pasarelele. Vor arata intr-un mare fel, si le poti folosi in decupaj. Decoreaza felicitari, etichete, poti sa desenezi tu insati pe langa pasari, copacei, un cer cu norisori, samd....
11.08.2012, 14:49:34 - blanitza
Maama, Elena, esti inepuizabila in idei, mersi frumos, mi-ai dat niste sugestii grozave, DE CE NU-TI DESCHIZI IAR MAGAZIN, eu asta vreau sa stiu...
12.08.2012, 09:30:39 - tonycat
Gabriela, daca as fi aici ca magazin, as face-o ca sa vand si atunci PA! la toate sfaturile, deocamdata eu inca nu m-am maturizat artistic ca sa tin un magazin virtual aici sau aiurea....
12.08.2012, 22:35:30