Forum: Tehnici & Materiale intrebare despre pietre semipretioase
- CreatiiDePoveste
Buna ziua am si eu o intrebare cum pot recunoaste daca un malachit e natural sau de sinteza?
12.04.2012, 11:15:48
Va rog sa imi spuneti si mie cateva metode de a testa autenticitatea pietrelor semipretioase sau macar sa imi recomandati o carte de specialitate.
Va multumesc anticipat - gemsgems
Nu cred ca poti observa cu ochiul liber daca e natural sau facut in laborator. Pietrele facute in laborator au aceleasi caracteristici cu cele naturale. Diferenta e ca cele facute in laborator nu au impuritati, si de aceea culoarea lor e mai intensa sau mai clara. Asa ca, din cate inteleg eu, diferenta dintre pietrele naturale si cele de sinteza poate fi observata doar cu ajutorul unor instrumente speciale.
12.04.2012, 18:43:59
Informatii generale despre malachit gasesti pe multe site-uri. Eu una citesc pe wikipedia.
http://en.wikipedia.org/wiki/Malachite in dreapta e o coloana cu multe informatii - acolo iti spune in ce culori exista piatra in mod natural, daca e transparenta sau opaca si tot felul de alte chestii.
Asta e doar metoda cea mai la indemana pentru cineva care nu are carti de specialitate din care sa invete sau un profesor de gemologie. :P Daca chiar vrei sa inveti despre pietre, ai mult de citit. :D Spor! - CreatiiDePoveste
multumesc pentru informatie. eu am cautat si nu am gasit cum reactioneaza malachitul natural cu focul pt ca am cateva margelute si nu stiu daca sunt de malachit natural sau sintetic. Am spart cateva si pot spune ca au aceeasi culoare si nuante atat la interior cat si la exterior dungile din exterior se continua la interior si la cele mari se poate sesiza o usoara sclipire in sectiuneeste sfaramicoasa intradevar si cand am ars o bucatica ardea cu flacara( a luat foc ) si ce a ramas cand am atins-o cu penseta s-a facut cenusa. o sa incerc sa vad cum reactioneaza cu detartrantul ( ca am citit pe wiki ca reactioneaza cu acizi si amoniacul si detartrantul are in el acid clorhidric) daca maine va fi soare o sa il pun si in soare sa vad daca ii schimba culoarea
12.04.2012, 19:16:19 - gemsgems
asta cred ca va dovedi doar daca este malachit, nu daca este malachit de sinteza sau natural. :) poate s-o gasi cineva care stie mai multe si ne lamureste. :D se pot deosebi pietrele naturale de cele de sinteza cu ochiul liber? :D
12.04.2012, 19:47:08 - CreatiiDePoveste
Cu lupa m-am tot uitat eu la el dar va dati seama ca nu imi dau cine stie ce seama si informatiile de le am despre el le am din ce am citit pe ici pe colo.
12.04.2012, 19:55:47 - goodchoice
in primul rand malachitul natural e greu, in comparatie cu imitatiile de pe piata care sunt usoare, ca si margelele de plastic. Apoi, o piatra naturala e rece si nu se incalzeste asa repede in contact cu pielea. In general, malachitul de sinteza e un fel de plastic, iar daca a ars si a ramas cenusa....ce pot sa spun?:)))) Uni fac "malachit" foarte frumos si din fimo...
15.09.2012, 22:59:52
In alta ordine de idei, malachitul natural nu are dungile asa bine delimitate cum sunt la cel de sinteza. Eu le recunosc destul de bine si din poze daca sunt clar facute.