Forum: Tehnici & Materiale Gravura in metal?
- tonycat
Salut,
11.11.2010, 19:54:15
am si eu o dorinta mai veche, si anume sa invat cateva manevre de gravura in metal, am cateva placute din cupru pentru pe care le-am decorat cu simboluri cu ajutorul unor ponsoane(stamps) cu diferite modele, dar mi-ar place sa stiu sa gravez macar cateva simboluri florale sau abstracte. Deci, stie cineva ce fel de unelte sa folosesc si unde as gasi asa ceva in Romania?
Multumesc! - MAD
dremel-ul are cateva modele de aparate de gravat foarte ergonomice.
12.11.2010, 16:51:37
sau daca ai deja o freza, iti poti cumparat un flexshaft de genul:
http://www.mytoolstore.com/dremel/flexaccs.html
In plus iti trebuie capete de frezare potrivite pentru dimensiunile/modelul pe care vrei sa il incerci.
Gasesti asa ceva si la Bricostore/Practiker [parca si niste Dremel machines]
Cat priveste gravura "de mana", banuiesc ca iti trebuie niste daltite foarte mici sau ai putea folosi si niste pile ascutite, dar chiar nu ma pricep la partea asta. :) - tonycat
Am deja un PROXXON (e doar alta marca decat DREMEL cu aceleasi functii)cu care slefuiesc si dau gauri , e o minune, adica nu pot sa mai fac nimic de metal fara el. Nu stiu sa aiba si ceva pentru gravat metalul, mai caut...... Exista un PROXXON special pentru gravat sticla, exista si pentru gravat lemnul... Iar manual, intr-adevar sunt daltite speciale care taie sub anumite unghiuri. Dar undeva departe, intr-un taram numit America.
12.11.2010, 19:36:56
Multumesc pentru update, @MAD! - MAD
Nu iti trebuie un gravor special pentru lemn sau sticla decat daca faci chestia asta intensiv.
13.11.2010, 16:15:51
O freza Micromot Proxxon am si eu. E foarte buna in sine pentru gravura pe orice material,dar nu prea poti folosi direct freza, daca nu ai o mana foarte ferma si cu muschi sanatosi. De aia recomandam flexshaftul, care se gaseste pentru fiecare marca in parte. se insurubeaza in capul frezei tale, iar in flexishaft insurubezi capetele de gravura pentru metal.
Capetele de gravura arata cam asa daca sunt din cele diamantate:
http://www.bizoo.ro/img/Set-freze-biax-diamantate-20-bucati-H-D020--Htc-Italia-/img180/sale/1195571_1275300209.jpg
Sau asa daca ai nevoie de o gravura mai in profunzime [dupa care vii cu cele diamantate pentru finisaj]:
http://www.ikohe.com/catalog/images/26-2768.jpg
Intre timp mi-am dat seama ca poti sa faci foarte bine si gravura cu acizi[etching], unde exista o substanta[stop out varnish] cu care se acopera suprata care vrei sa ramana neatinsa de acid. Adancimea gravuri va depinde de concentratia solutiei si timpul de expunere.
Ori pictezi modelul cu pensula si se erodeaza ce e in jurul modelului, ori acoperi toata suprafata si "zgarii" desenul/modelul ulterior, urmand ca numai partea "zgariata" sa se "adanceasca" in placa ta de metal. Am vazut asemenea substanta la unul din magazinele din zona Hanul cu Tei, deci sigur au si solutie acida si ce mai nevoie. :)
Daca vrei sa o iei cu daltite, manual [care oricum nu iti vor da aceeasi libertate de miscare si viteza ca la varianta "electrica", sigur gasesti ceva mai aproape, prin UE. - tonycat
Foarte utile precizarile tale, @MAD, multumesc frumos. O sa le am in vedere, pentru mai departe.
13.11.2010, 16:59:35 - punctG
Buna, poti folosi tehnica de aquaforte, ai nevoie de acid clorhidric sau azotic, concentratia de 30 la suta, diluat cu apa, faci grund cu smoala, diluant si ceara la baimarin, dai toata suprafata, astepti sa se usuce si zgarii dupa care expui placa la acid cca 30 minute.
17.11.2010, 07:18:59 - tonycat
Salut draga @punctG, super, super, super tehnice si binevenite informatiile de la voi.
17.11.2010, 09:37:43
O sa incerc totusi sa imi cumpar uneltele de gravat (la anul) care vin si cu ceva manual. Din pacate, la punctul meu de lucru nu dispun de toate conditiile ca sa lucrez cu substante ca cele precizate. Cand voi fi dobandit ceva mai multa experienta poate, dar cum lucrez singura si nu am de unde sa invat, progresez extrem de incet.
Spor si voie buna! - punctG
O sa primim din Italia in curand o freza cu cca 60 de capete si te tin la curent, in ce metal vrei sa gravezi? banuiesc ca in cupru sau zinc, adica metale ceva mai moi...
17.11.2010, 12:31:18 - tonycat
Daaaa, in cupru, fara indoiala. Nu aspir decat la niste modele florale sau grafice, extrem de simple. Multumesc foarte, foarte mult!
17.11.2010, 16:04:40 - tensha
@tonycat: asa pe fuga poti incerca sa-ti faci desenul cu un permanent-marker apoi se scufunzi un timp obiectul de cupru in clorura ferica.
21.11.2010, 23:09:52
Clorura ferica se gaseste in acelasi loc cu accesorile Proxxon ;-) ..din experienta mai greu o sa fie de curatat markerul.. - tonycat
Multumesc frumos, @tensha! o sa incerc, intai sa ma informez mai bine ce e cu clorura asta, am pus pe lista metoda.
21.11.2010, 23:52:54 - tensha
Pe scurt 'dizolva' cuprul:
22.11.2010, 00:57:31
FeCl3 + Cu → FeCl2 + CuCl
FeCl3 + CuCl → FeCl2 + CuCl2
se poate utiliza ca recipient un ambalaj de iaurt/margarina etc. - tonycat
Chimie, cosmarul vietii mele.....
22.11.2010, 02:50:11 - punctG
:)) si eu recomand partea cu chimia... mai ales ca daca ti piesa in mana in timpul frezarii se incinge prea tare, daca nu o ti in mana nu ai prea mult control, si asa ti in cealalta o scula mai groasa cu mult decat un pix... inca nu mi-a venit freza miraculoasa din Italia dar vorbesc din experienta cu freza de stomatologie....
22.11.2010, 23:51:37 - tonycat
Chiar te rog frumos sa imi impartasesti un pic din experienta cu lucrul cu freza aceea.
23.11.2010, 00:47:31
Pana acum doar am folosit freza de silicon pentru slefuit si finisat anumite parti dintr-un proiect.Bineinteles cu protectia de rigoare, masca si ochelari. Dar pentru gravura freza arata cu totul altfel. Si dupa ce am vizionat niste filmulete demonstrative de gravura in metal, mi-am promis ca voi invata candva, un pic. - punctG
Freza de stomatologie pe care o am are cam urmatoarele descrieri, are 3 brate din care 1 pentru turatie mai mica si forta mai mare in care se monteaza capete pentru degrosat eu pe aceasta am folosit-o cand am indepartat stratul de crom sau nichel de pe un suport de cupru ai aici produsul
23.11.2010, 10:24:54
www.breslo.ro/Sold/punctg/Zbor-e-atat-de-usor_134855
si asa arata inainte blankul
www.breslo.ro/Sold/punctg/Bratara-trei-maci-rosii-REZERVATA_141703
mai are inca 2 brate pentru finete si turatie mare pe care insa nu le-am incercat inca in metal, am facut doar o floare in marmura daca vrei postez o poza, si poimaine daca o sa am timp o sa incerc ca fac ceva simplu in cupru sa vad cum merge si iti postez o imagine
mai are un brat pentru suflat aer comprimat. Aparatul merge pe baza de aer comprimat - compresor - si curent electric si are pedala de picior
Poate scriu un tutorial despre gravura in metale in general...
Spor - tonycat
Salut,
23.11.2010, 10:30:52
multumesc mult pentru atatea detalii. Apreciez ca interveniti si va marturisesc ca imi faceti o mare bucurie. - punctG
Mi-a sosit freza, dar nu face mare branza in metale, o sa fac niste poze dupa sarbatori, este ideala pentru alte prelucrari in metal dar nu este indicata pentru gravura... in plus nu ai nici prea multa finete cu ea, este si cam grosuta...
23.12.2010, 16:10:22 - tonycat
Imi pare rau ca nu este ceea ce v-ati asteptat sa fie. Probabil ca in cautarile voastre pe net ati dat si peste acest site http://www.engravingschool.com/ .
23.12.2010, 23:43:51
Aici am vazut ce minunata este aceasta arta si mi-a dorit sa pot sa fac manual, mici gravuri, simple. - punctG
Nu am vazut inca siteul asta dar, acum cand m-am uitat am vazut ca este vorba de o tehnica manuala nu de gravura cu freza, materiale asemanatoare am vazut prin magazinele de specialitate din Constanta, ma refer la cele din prima parte care nici nu este metal, este ceva destul de moale cu o pelicula deasupra... cand ajung prin centru o sa ma uit mai atenta... tot gravura cu acid este sfanta... altfel este nevoie de metale foarte moi
27.12.2010, 15:42:43 - tonycat
Nu chiar manual, freza este manuita manual, evident, dar i se imprima vibratii foarte fine ceea ce face sa "muste" mai usor din metal. Instrumentul cu pricina se numeste AIRGRAVER
27.12.2010, 23:21:09
http://www.airgraver.com/video.htm - punctG
Ce interesant, eu am doar sculele pentru background remover, aia este freza.... Sculeta aia pentru contururi se gaseste pe undeva de cumparat? arata mai degraba a dalta pneumatica... ca daca as avea contururile adancite as avea si alt control la inlaturarea fondului.
28.12.2010, 09:24:27 - west
AIRGRAVER a lui Steve Lindsay este o scula pentru profesionisti si nu stiu daca poti investi 1500-2000$ pentru o incercare.Mai degraba ia-ti 2-3 stilete(stihele) manere si fa o proba .Pe urma mai vb.
08.12.2011, 14:09:13 - tonycat
Salut @west,
08.12.2011, 18:46:29
apeciez intrerventia ta, dar de la a discuta despre subiect si pana a si cumpara ceva e cale lunga si nu e vorba doar de bani. Ca nestiutori in ale mestesugaritului dam si noi la perete pana ne lamurim singuri sau ne lamureste cineva ceea ce se intampla foarte rar. De stilete stiam si sunt pe lista mea de asteptare demult. - Gheorghitza
tonycat,
08.12.2011, 19:26:12
unul dintre dispozitivele care se folosesc in tehnologia gravarilor in metal
se mumeste PANTOGRAF.
Este un ansamblu de parghii, care la un capat are un terminal "de urmarire"
iar la celalt capat se fixeaza freza. In dreapta se aseaza forma grafica dorita
iar in stanga, tabla pe care freza va copia grafica din dreapta.
Dati-i cautare pe google:
PANTOGRAF (IL PANTOGRAFO)
nu trebuie sa va sperie complexitatea echipamentelor de acolo. Gasiti si pantografe simple. Se poate confectia si manual destul de simplu.
Dar, va trebui sa creeati tiparele, formele pe care le doriti sa le gravati pe metal. (carton mai gros, stiplex, placaj etc...)
Dar odata facuta "matritza" puteti scoate in serie n produse identice
(un asemenea aparat de exemplu gasiti la atelierele care fac chei
pentru usi la intrare) - Gheorghitza
O alta metoda este mult mai simpla:
08.12.2011, 19:30:28
Se copiaza pe tabla un desen transpus pe tabla
prin metoda hartiei indigo.
Va faceti desenul pe o hartie, puneti indigoul intre
hartie si tabla... copiati si urma va ramane pe metal,
pe care o veti putea grava simplu, cu mana, fara dispozitive - west
Daca incepem acum sa vb de pantograf , de"tipare de carton" iesim din sfera handmade.Sunt destule situri gen forum axate exclusiv pe gravura manuala unde va puteti documenta. Nu stiu daca am voie ,ca v-as da cateva link-uri.
09.12.2011, 09:54:59 - west
@tonycat ,stihele si manere poti gasi la ipunct aveau un magazin pe Mosilor din cate imi aduc aminte
09.12.2011, 10:23:17 - tonycat
Multumesc, d-nul George pentru informatii si , de asemeanea, si @west... multumesc. Chiar as vrea sa stiu acele linkuri despre gravura manuala. Si cred ca la topicul "Cum se face...?" poti posta astfel de linkuri atata timp cat nu se refera la alte magazine online. Am cumparat de ceva timp unealta de gravat sticla de la ... cum ii cheama... si care merge si oe cupru, inca nu am facut nimic pentru ca nu am gasit timp, dar, pe lista mea tot ce tine de metale are prioritate.
09.12.2011, 12:36:06 - Gheorghitza
west,
09.12.2011, 14:05:51
tiparul de carton, se face MANUAL, un desen dupa propria imaginatie.
Pantograful tip "pargie" pe care l-am sugerat, nu este o unealta
ci un dispozitiv MANUAL care se foloseste MANUAL...
E bine sa nu cadem latura fundamentalista privind Handmade.
Atunci, ar trebui sa eliminam toate sculele ... - arabela
Cred ca linkul despre gravura ar fi ok sa il postezi aici, caci in topicul cum se face sigur se pierde informatia.
09.12.2011, 14:11:48 - west
http://www.engravingforum.com/
09.12.2011, 17:49:06
http://www.engraversstudio.com/
http://www.engraverscafe.com/
http://www.masterengraver.com/
http://www.e-engraving.com/
Va puteti inregistra cu numele real cum fac cei mai multi dintre utilizatorii primelor trei link-uri si puteti intreba orice in legatura cu gravura de la transfer pana la inlay.O sa aveti mult de citit si foarte multe de inteles.Lectura si PRACTICA placuta.Ne putem intalni pe unul din cele trei . - tonycat
Multumesc foarte mult, @west! A trecut ceva timp de cand cautam aceste informatii, desigur ca nu stiu de aceste adrese, si acum ca m-am revigorat si o sa reiau activitatea asta.
09.12.2011, 19:53:58
O seara buna! - west
Cu placere @tonycat.De fapt daca te uitai cu atentie pe http://www.airgraver.com/ este un buton cu forum, dar asa a fost fie
09.12.2011, 22:06:38 - tonycat
Ce sa facem... nimeni nu-i perfect, cum spuneam, cu mai mult de un in urma cand cautam tehnici de infrumusetare a metalului pe care sa le pot practica pe masa din bucatarie, am dat cu ochii de frumoase gravuri in metal, dupa care din lipsa de mijloace materiale si de suport moral am lasat putin deoparte cautarile si am gasit ca pot face etching, bine, nu se compara cu gravura mecanica dar, pentru nivelul meu e suficient. Sa treaca si Craciunul asta si ma apuc de cercetat. Din nou. Intai o sa vad daca pot face ceva cu masinuta de gravat sticla pe tabla de cupru. Macar o floricica, un chenar decorativ, ceva acolo....
09.12.2011, 22:32:54
Si daca se poate invata de pe acele site-uri sigur ne "reauzim"
Si mai e ceva ce imi place ca tehnica, embosarea, am vazut cateva filmulete pe Youtube, doar ca la bloc, cu greu imi bat componentele de sarma, dar sa ma apuc de bocanit ca in piata din Maroc. - Simina
Iubita, daca gramada de nisip din curtea mea nu-i inghetata bocna, promit sa-ti fac si sa-ti trimit un fel de saculet de piele umplut cu nisip, sa atenueze cat de cat zgomotele ciocanului. De cand il am (lucrat de mine, bineinteles:):):) nu se mai plange sotul ca s-au mutat caldararii la noi in casa!!!!:):) Ei, nu acopera tot zgomotul, dar ii ia un pic din intensitate (cel putin asa mi se pare mie). Daca vrei, ii fac o poza saculetului meu si vedem cum ti-o trimit.
09.12.2011, 23:00:56 - Simina
Offff, suportul asta moral.......Ce greu e cand iti lipseste....:)
09.12.2011, 23:02:01 - tonycat
Vai Simina.... m-ai facut praf.. la asta nu m-am gandit, eu zic saru'mana de gand bun si de ajutor, deocamdata sezi domol ca inca indoi sarme pentru deco de Craciun si nu le bat. Dar ideea e excelenta, Simina. Ceva trebuie sa fac. Acum mai multe luni, cand lucram elemente pentru bratari "pe banda rulanta" adica eu eram la toate etapele tehnologice, le bateam pe blocul de otel pus pe coltul biroului. Birou pe care sta si calculatorul, dupa un timp am inceput sa ma intreb ce are calculatorul de bazaie asa ciudat.
09.12.2011, 23:53:45
O sa caut nisip, trebuie sa fie si pe aici, daca nu , imprumut de la Tony.
Multumesc!
Elena - Simina
Stai linistita, nici mie nu-mi venise ideea asta, eu puneam un prosop indoit dedesubtul nicovalei. Am vazut saculeti de genul acesta de vanzare in afara, insa nu merita sa-l comanzi din State in conditiile pe care le stii...Asa ca l-am facut singura! Noroc ca masina mea de cusut suporta si pielea, destul de grosuta....
09.12.2011, 23:58:41 - Simina
Daca nu pot pune link unde am gasit, da tu cautare dupa sandbag for stamping. Al meu e rotund!:)
10.12.2011, 00:03:48 - punctG
@tonycat de cand vroiam sa-ti zic, am folosit in loc de burnisher sau cum se cheama agata aceea un cleste cu cioc (cred ca asa se cheama) efectul este garantat, sigur mai bun decat cu agata si mult mai ieftin, folosesti curbura interioara a clestelui inchis, cel putin pe tabla de cupru.
10.12.2011, 00:31:28 - tonycat
Super!!! Dar zgomotul cum e? Eu nu reactionez la zgomote de felul celor facute de creta care zgarie tabla ( cand eram profa imi placea sa imi torturez elevii cu asfel de zgomote daca faceau galagie), in schimb sa nu aud carioca pe hartie ca ma urc pe pereti. Dar imi pot pune dopuri in urechi. nu?
10.12.2011, 00:57:40
O sa caut si un astfel de cleste, multumesc! - Simina
Nu se aude niciun zgomot, cel putin eu n-am sesizat niciunul, si nu stau bine cu nervii!!!:):):)
10.12.2011, 01:07:18
Folosesc aceeasi metoda cu slefuirea (sau cum s-o numi in romana), numai ca eu si fixez cabosoanele in rama aceea tot cu laterala clestelui. Mai nou am descoperit ca un maner din lemn (pentru pila, de exemplu) fixeaza piatra la fel de bine si nici n-o zgarie daca iti mai scapa mana. - punctG
Nici eu nu am sesizat sunete ciudate, daca incerci sa-mi spui cum iti place :)
10.12.2011, 10:37:38 - hobbytools
Despre gravura in metal.
17.12.2011, 21:00:48
Este posibila gravarea metalelo cu scule specializate manuale care se numesc gravatoare, in fapt niste tije cu profile speciale care sunt atasate unui maner de tip ciuperca care intra in palma bine.
Este nevoie de indemanare care se capata evident si de fixarea solida a piesei de gravat.
Pentru detalii va rog sa ma contactatti pe mail pentu a va putea transmite si cataloage cu precizari tehnice.
Cu respect,
Geogian Cimpoeru
hobbytools - west
Stimate domnule Georgian "gravatoarele'' mecanice sau cu laser sunt niste masini unelte,cu comanda program.Sculele de mana pentru gravura se numesc stichel(dupa denumirea germana) sau burin (dupa denumirea italiana).Denumirea in limba romana este stilet sau cutit de gravura dar majoritatea foloseste denumirea germana.
17.12.2011, 21:37:25
http://de.wikipedia.org/wiki/Stichel - tonycat
Ei, sa stiti ca sunt din ce in ce mai curioasa si mai dornica sa invat tehnica asta, dar sa zic ca sfarsitul de an nu e potrivit pentru a incepe lucruri noi.... deci, sa incep decocamdata sa cumpar instrumentele si apoi.... da, stilet e denumirea potrivita, si nu numai unul se foloseste ci mai multe din cate am vazut, pentru gravarea sub diferite unghiuri.
17.12.2011, 22:12:57 - west
@tonycat ma bucur ca ti-am starnit curiozitatea
17.12.2011, 22:20:09 - west
stilet e denumirea generica pentru toata gama de scule de gravura .Sunt apoi denumiri pentru fiecare in parte flat.onglet .etc. samd. sa.
17.12.2011, 22:28:17 - blanitza
Elena, ai scris tu ceva mai inainte despre etching - ce este asta? Prevad ca e ceva interesant...
17.12.2011, 22:36:50