• my.handmade.stuff
    my.handmade.stuff

hey, am o mare problema... de vreo 2 saptamani cuptorul meu a luat-o razna si ba imi arde fimo, ba nu il coace destul si se sfarma. mi-am cumparat termometru sa vad care e problema si am vazut ca (pus la 110 grade) sare la 140 de grade si in 5 min. la 80. sunt fluctuatii de tensiune (e cuptor electric) . am pus termometrul in cuptorul de la aragaz si dat pe minim temperatura ajunge pe la 130-140 grade. in cel electric nu o sa mai fac fimo din cauza fluctuatiilor de tensiune si mai ramane cealalta varianta.
    intrebarea mea e cat ar trebui tinut fimo inauntru la 130-140 grade?
    de doua saptamani doar distrug ceea ce fac :((

06.07.2009, 14:52:14
  • colourshake
    colourshake

din cate stiu eu fimo nu trebuie tinut la cuptor la o temperatura mai mare de 110 grade celsius pentru ca emana substante toxice iar expunerea pe o perioada prelungita la ele nu face bine la sanatate.
    eu mi-am luat un termometru de la hanul cu tei, era rezonabil la pret si are o bara rosie de temperatura pe care nu ar trebui in mod normal sa o depasesti.
    Eu am cuptor normal acasa si ca sa stabiliez temperatura las cuptorul unpic deschis pe parcursul coacerii iar temperatura ramane stabila si in felul asta in functie de cat las usa de la cuptor deschisa influentez gradatia.
    partea negativa e ca dupa fiecare coacere din cauza ca las cuptorul deschis si emana foarte multa caldura in sus se incalzesc butoanele de la aragaz foarte tare.
    iti recomand sa lasi fimo 10 minute dupa care sa scoti tava, bagi una din creatii in apa rece si dupa ce se raceste astfel incerci sa vezi daca e suficient de tare.daca nu mai lasi inca 10 minute.si tot asa.
    eu nu am problema cu faramitarea in schimb, pentru ca nu le las foarte mult fimo-ul are o textura ca de cauciuc mai tare, adica daca vrei poti sa il indoi dar nu se rupe.Este oricum suficient de tare incat sa nu se indoie daca este purtat in mod obisnuit.ma refer aici la obiecte din fimo care sunt realizate dintr-o fasie mai subtire.sper ca ti-am fost de folos.

06.07.2009, 15:26:17
  • Day
    Day

La mine merge cu 20 minute la 130 grade....fara probleme,dar pe nivelul cel mai inalt al cuptorului.

06.07.2009, 15:26:20
  • my.handmade.stuff
    my.handmade.stuff

va multumesc. voi incerca ambele variante , vad care e mai ok.

06.07.2009, 16:08:23
  • dragonfly
    dragonfly

pai day...cu cat e mai sus tava cu atat temperatura e mai mare
    eu asa stiu...caldura se ridica

06.07.2009, 18:01:03
  • Day
    Day

Asa e logic,doar ca nu mai este risc atat de mare sa se arda de jos.La mine asa merge de 2 ani de cand ma joc de-a fimo.

06.07.2009, 18:59:49
  • andreaz
    andreaz

Eu am un cuptor antic, pe gaz. Nu am reusit nici pana acum sa-mi fac rost de un termometru, pt fimo, dar inca nu am ars nici o bucatica. De obicei pun pe flacara cea mai mica, cu usa de la cuptor deschisa cam 3-4 cm, si pun tava in cuptorul rece. De obicei incep sa controlez dupa 30 min, sa vad in ce stare sunt, dar le mai las 15-20 min, in functie de grosime.
    Am vazut/ citit ceva tutoriale cu polymer clay, unde tipa facea spunea ca lasa 30 min la 110 grade C dupa care ii adauga material crud, si mai baga la cuptor. Cred ca piesa initiala a stat peste 1.30 in cuptor fara sa pateasca nimic.
    Acum... eu nu am incercat, dar tare ma mananca sa vad daca si cum functioneaza treaba asta.

07.07.2009, 11:10:32
  • my.handmade.stuff
    my.handmade.stuff

nici mie nu mi s-a ars nicodata timp de un an, pana acum 2 saptamani ... :( precum am zis, a luat-o razna cuptorul electric. si mi-e o groaza sa pun fimo in cuptorul de la aragaz... ieri dupa ce am primit primele raspunsuri aproape o ora am dat tarcoale cuptorului si tot nu am avut curaj :)) .

07.07.2009, 11:38:02
  • Zebru
    Zebru

eu am cuptor cu gaz si nu am posibilitatea sa-l reglez la 110 grade. drept urmare, il pun pe treapta aproape cea mai mica (adica ceva peste 150) si las usa deschisa. de tot. stau acolo aprox. 40min-1 ora, dupa cum mi se pare mie ca sunt facute. odata am uitat de ele si am adormit, m-am trezit pe la 5 dimineata cu groaza ca le-am ars si am fum toxic in casa. erau bine merci. nu ca as recomanda chestia asta, a fost un accident.

07.07.2009, 16:18:00
  • gemdedude
    gemdedude

Eu am tot cuptor normal si probabil ca temperatura e cam aceeasi. Le tin exact 15 minute. Mereu imi pun termometru ca altfel uit. :)) Niciodata nu mi s-a intamplat ceva urat cu vreun produs, nu s-a spart, nu s-a faramitat. Am incercat sa le tin mai mult, dar s-au ars. 15 minute pare a fi timpul ideal. :D

08.07.2009, 09:32:14
  • ADArt
    ADArt

Din ce am mai ctiti in diversele tutoriale FIMO nu se tine la cuptor la o temperatura mai mare de 110 grade celsius (temperatura aceasta este indicata si pe ambalaj) pentru ca atunci cand se depaseste acesta temperatura se pare ca emana un fum toxic (am gasit informatia in mai multe tutoriale). Totusi sunt multi care folosesc temperatura de 130 grade celsius. Eu am un termometru cu care monitorizez temperatura in cuptor (e din cel clasic pe gaz) astfel incat sa nu depaseasca 110 grade.

Din punct de vedere al timpului fimo poate fi tinut oricat la cuptor, fara probleme atata timp cat nu se depaseste temepratura de mai sus, dar minim 30 min. Eu procedez ca si @andreaz - adica pun piesele in cuptor cand e rece si las 30 min din care in primele 10 atinge temperatura dorita.
    Sper sa fie de folos:)

08.07.2009, 18:45:52
  • punctG
    punctG

eu am cumparat special un cuptor electric pentru ars fimo partea proasta este ca m-am gandit sa ridic economia Romaniei si am luat unul fabricat in Ro pe numele lui Albatros are o groaza de reglaje dar sunt dereglate :)))))) si stau langa cuptor si fac tot felul de giumbuslucuri pana se ard, in principiu cred ca daca va luati un cuptor care sa aiba reglajele functionale cred ca lucrurile ar fi foarte simple. Apropos cuptorul meu Albatros face placinta super!!!!, partea proasta ca si cel vechi face...

12.05.2010, 22:38:01
  • deni2010
    deni2010

Am si eu o problema majora... Detin una bucata cuptor care are peste 30 de ani deci nu am reglaje sau alte nebunii, am inceput distractia cu fimo dar dupa ce le coc 30 min la foc minim cand vreau sa le montez in bijuterii mi se faramiteaza ce pot sa fac? E din cauza ca au stat prea mult sau prea putin? Pe unele le-am lacuit pot sa le mai bag asa in cuptor? :((

10.03.2011, 10:17:25
  • stephanie
    stephanie

Roxana la calculator :D asa deci , se sfarama ca au fost tinute prea putin , daca le-ai lacuit cu lac special ce poate fi bagat in cuptor si copt cu tot cu lac se poate , trebuie citit ambalajul sticlutei , cat despre gaze toxice eu stiu cand se coc atunci cand scoate gaz toxic figurina :)) daca imi apar mutatii va anunt si le dau dreptate la EberhardFaber ca fimo e toxic cand emana gaze :D , lasand gluma la o parte eu am aragaz nou si trebuie incalzit mai intai ca sa ajunga la o anumita temperatura(foc mare lasat 5 minute sa se incinga , dat foc minim , bagat tava)si cam din 3 in 3 minute verific sa vad care este starea figurinelor si le las cam 20-25-30 de minute dupa caz , ideea este ca nu pot lasa usa intre deschisa la cuptor ca se raceste temperatura si cuptorul da drumul la foc mare automat de asta prefer gaze toxice :D probabil o sa-mi achitionez un termometru , ma mai gandesc :) spor la fimosit

24.03.2011, 01:19:51
  • biju.diart
    biju.diart

deni2010... si eu am avut probleme de genul acesta (era sa o iau razna cand 40 de perechi de cercei mi s-au sfaramat intre degete in aceasi zi) dar mie mi s-a intamplat cand m-am mutat la casa si am trecut la butelie ... cand era pe terminate a scazut presiunea la gaz si :( ... vreo 8 ore de munca au fost aruncate la gunoi :(.. sfatul meu este sa incerci sa dai presiune mai mare la gaz. Sotul meu a largit gaura diuzei cu un ac, dar poti chiar sa schimbi diuza de la cuptor. Urmatoarea data cand am avut de copt am facut inainte un test... am copt cateva fasii de fimo de diferite grosimi.

27.03.2011, 15:57:09
  • gemsgems
    gemsgems

Eu tin FIMO in cuptor in jur de 15-20 de minute, fara sa il incalzesc inainte. Dar vad ca difera mult de la cuptor la cuptor, asa ca cel mai bine e sa faci teste inainte sa bagi la cuptor ceva la care ai muncit mult.

Eu am facut cateva teste si am observat ca, de exemplu, chestiile facute din mix (classic amestecat cu translucent) de fimo se rup mai usor daca sunt subtirele. Sau ca lucrurile se ard mai repede daca in tava e si ceva cu FIMO lichid. Nu stiu cum afecteaza FIMO lichid mediul din cuptor, dar mie mi s-a intamplat mereu chestia asta. Asa ca am decis sa coc separat cand am ceva cu FIMO lichid.

Am testat si coacerea repetata si merge de minune. Am citit undeva ca trebuie sa lasi obiectul copt sa se raceasca si apoi il poti baga la copt din nou. E foarte util cand trebuie sa adaugi unele detalii fara sa strici altele.

07.01.2012, 17:43:05