Forum: Subiecte de afaceri Contabilitate...
- joujou.boutique
Buna ziua. Cum imi fac intrari pe bujuteriile produse de mine, ca sa pot vinde cu factura?
12.04.2011, 12:33:27 - joujou.boutique
Ok, sa va explic altfel...am un SRL si un magazin, si vreau sa fac un panou si sa imi vand bijuteriile in magazin. Ca sa pot vinde cu bon, am nevoie de intrari (facturi si niruri). Cum se fac aceste intrari in gestiune?
12.04.2011, 20:57:59
Este mai simplu sa fac un contract de consignatie (eu-persoana fizica) cu firma (eu - persoana juridica)? In acest caz am inteles ca pers. fizica plateste statului anumite impozite, iar firma face intrarile marfii intr-un registru special... cum procedati voi? - Xandrastyle
Am citit acum mesajul.
22.04.2011, 09:09:09
Si eu sunt in aceeasi situatie, poate ne lamureste cineva care a trecut de faza cu intrebarile si a aflat raspunsul.
Asteptam cu interes! - feketebogar
In primul rand ce obiect de activitate are SRL-ul?
22.04.2011, 10:25:50 - antartique
Din punctul de vedere al oamenilor cu ochii albastri, treaba e simpla:
04.06.2011, 02:00:23
Vinzi ceva? 1) Daca vinzi catre persoane juridice, trebuie sa ai: a) bon + factura b) chitanta + factura; Daca vinzi catre populatie (persoane fizice fara incadrare juridica) trebuie: a) bon+factura b) chitanta curier/posta in locul bonului fiscal
2)Produsul trebuie sa aiba o sursa, respectiv un producator. Producatorul trebuie sa aiba evidenta achizitiei materiei prime. Daca tu esti producatorul, trebuie sa ai fabrica/atelier si facturi pe materia prima. Sa ai fabrica/atelier trebuie sa ai avize de la politie, pompieri, ANPC, ANAF, SRI si alte organisme avide de spagi. In plus, chiar daca ai SRL cu impozit pe venit (3%) sau impozit pe profit (16%), in aceasta activitate oricum trebuie sa ai angajat (chiar si tu).
Pe scurt, exista 3 posibilitati pentru a iti desfasura activitatea intr-o oarecare legalitate:
1) Intrari cu factura de la un producator
2) Ceri CAEN pentru producator, caz in care nu iei pe mere ce dai pe pere
3) Facturi naspa. Nu am incercat, nu incurajez, este o solutie dar nu pe termen lung.
Referitor la contractul de consignatie: Daca tu, persoana fizica, inchei contract de consignatie cu firma (persoana juridica, dar al carei administrator/asociat, esti tot tu) parandaratul catre stat este acelasi, dar mai multa birocratie. Ori ca platesti impozit pe drepturi de autor (16%) ori ca platesti impozit ca angajat al SC (16%) este relativ acelasi lucru.
NOTA: Odata cu straduinta noastra de a fi in legalitate - ca deh, pentru oamenii cu bun simt, moralitatea primeaza - creste (exponential) numarul actelor. Acte multe, organisme multe, controale multe, spagi multe...si mari. Nu dam spagi? Nu-i nimic, platim amenzi. Nu platim amenzi? Nu-i nimic, ni se blocheaza situatia fiscala. Sa fim in perfecta legalitate? Nu se poate, legile nu au fost facute sa protejeze contribuabilul, ci statul. Prin urmare, daca vrei sa fi in legalitate din considerente de: a) moralitate - iei teapa b) teama - pot intelege, dar tot iei teapa.
SFAT: Faceti in asa fel incat sa va asigurati ca persoana catre care vindeti este intr-adevar un cumparator care vrea produsul vostru si vindeti-i fara acte. Orice taxa/impozit creste pretul produsului, caz in care scad atat interesul cumparatorului cat si vanzarile voastre si - groso modo - interesul pentru produse lucrate manual.
PS: cine ma banuieste de rea-intentie vis-a-vis de normele metodologice de aplicare a legislatiei fiscale in vigoare... este indreptatit(a) sa o faca :)
Cu stima, Cristi