Forum: Concursuri Concurs VARA - Sectiunea Moda si Vestimentatie

  • forHOPE
    forHOPE

    Dragi breslasi, iata-ne ajunsi in pragul verii, in prima zi calendaristica de vara si totodata, minunata zi a Copiilor. Este momentul cand peste tot sunt flori de paradis, cand natura toata e plina de culoare, cand pomii sunt incarcati de lumina si culoare, cand livezile sunt scaldate-n aur, cand pasim pe carari de Soare, cand Soarele isi scutura praful de aur in aer, cand vazduhul e inundat de lumina ce izvoraste din inaltimi, cand simtim mireasma graului copt. Daca miresmele ar fi vizibile precum culorile , am vedea gradina in vara asemeni unor nori pictati in toate culorile curcubeului.
    Va invit asadar, sa infrumusetam gradina verii cu creatii ce izvorasc din strafundul inimilor noastre.

    Sa inceapa asadar, oficial, etapa de VARA a concursului!

    Perioada de inscriere a creatiilor este 1 iunie - finele lunii august.
    Se vor inscrie maxim 3 (trei) piese in concurs, fiecare dintre ele reprezentand viziunea si interpretarea personala a creatorului asupra temei - Vara.
    Piesele trebuie sa fie create special pentru acest concurs iar premiile vor fi prezentate pe parcurs.


    Va asteptam cu mare drag! ( atat pe participanti, cat si pe sponsori :) )

    01.06.2013, 08:03:55
  • forHOPE
    forHOPE

    Am uitat sa precizez: bineinteles ca odata cu produsul inscris, nu ne suparam daca ne aduceti si o frumoasa poveste/legenda ( sa continuam traditia mostenita de la Sorina )

    01.06.2013, 08:44:06
  • soso07
    soso07

    Diana, voi fi alaturi de tine si de celelalte doua fete din echipa ta !!! Ma bucur ca ai reusit sa duci mai departe ce am inceput cu primavara :)
    Sa dam frau liber VERII !!!!!!

    01.06.2013, 12:48:07
  • GradinaSecreta
    GradinaSecreta

    Felicitari pentru initiativa, Diana! Mult succes! Voi vedea pe parcurs cu ce sustin si eu :).

    01.06.2013, 18:16:57
  • forHOPE
    forHOPE

    Va multumesc frumos fetelor!!

    01.06.2013, 20:12:02
  • soso07
    soso07

    Sarbatorilor lui Ciresar, fie ele crestine sau ritualice, se adauga adeseori si sarbatori cu data variabila cum ar fi : Calusul, Rusaliile, Lasatul Secului de Sanpetru si altele.
    Targurile Dragaicei si Sanzienelor, organizate in a doua jumatate a lunii iunie, pastreaza amintirea unei divinitati preistorice a agriculturii, celebrate la solstitiul de vara.

    01.06.2013, 23:01:27
  • soso07
    soso07

    Timpul calendaristic si vegetatia ajung la maturitate. Totusi recoltele, oricat de promitatoare ar parea, sunt numai o fagaduinta, nu o certitudine. Caci daca fulgera si tuna, vara va fi ploioasa si belsug la grau; daca ploua prea mult strica via si strugurii; daca e uscat, va fi belsug la malai si struguri multi; daca sunt omizi, va fi recolta buna la grau si struguri.

    01.06.2013, 23:04:11
  • forHOPE
    forHOPE

    La noi, nu demult s-a oprit ploaia. A inceput cu tunete si fulgere si s-a incheiat intr-o nota buna, cu soare si pasarele cantatoare ( or fi fost si cuci :)))) )...
    Ploaia m-a dus cu gandul la mare, la sirene. Poetul antic Homer, in poemul Odiseea care istoriseste calatoria lui Ulise, dupa razboiul troian, inapoi spre insula-i natala, Ithaca, pomeneste de aceste femei ale marii, care traiau pe o insula si ademeneau, cu glasurile lor, calatorii care-si gaseau apoi moartea pe insula fermecata. Ulise si ceilalti navigatori de pe corabie au scapat cu viata urmand sfatul vrajitoarei Circe: Ulise a fost legat zdravan de catarg, pentru a nu putea parasi corabia, iar tovarasii sai si-au astupat urechile cu ceara, ca sa nu auda cantecul vrajit. Nu stim exact cum aratau aceste sirene in viziunea lui Homer; se pare, ca pentru grecii antici, sirenele erau niste femei cu coada de pasare! In schimb, doua mii de ani mai tarziu, in Evul Mediu, toata lumea stia ca sirenele sunt niste femei cu coada de peste si glas ademenitor, pe cat de frumoase, pe atat de primejdioase.
    Totusi, pornind de la ideea ca, intr-o legenda, ceva-ceva tot trebuie sa fie adevarat, multi s-au straduit sa descopere samburele de adevar din legenda sirenelor. Zoologii de azi inteleg prin sirene altceva decat calatorii din Evul Mediu. E vorba despre sirenieni, un grup de mamifere acvatice care cuprinde azi numai patru specii, impartite in doua familii: Trichechidae sau Manatidae (cu trei specii - posibil patru, dar inca nu e stabilit cu precizie - numite lamantini, care traiesc in ape dulci) si Dugongidae, care mai cuprinde, in ziua de azi, doar o singura specie: dugongul sau vaca de mare (Dugong dugon), o specie marina. O alta specie inrudita cu dugongul, numita vaca de mare a lui Steller, a disparut in urma cu cca. 200 de ani, exterminata de om.

    as dori sa vedeti un mic filmulet, realizat in Israel, in care, se pare ca ar fi fost filmata o sirena:

    http://www.youtube.com/watch?v=syKkAkHuYpk&feature=player_embedded

    02.06.2013, 15:14:15
  • soso07
    soso07

    Diana, se pare ca ploaia ai trimis-o la noi pentru ca aici, la Ploiesti, abia a inceput :)

    02.06.2013, 15:21:01
  • forHOPE
    forHOPE

    Hmmm...nu vrea sa sparga nimeni gheatza?...ma puneti pe ganduri...sau...vara nu se mai poarta haine? :))))) e bine daca veniti si cu o frunza :)))

    02.06.2013, 20:12:27
  • raven
    raven

    Draga Diana, breslasii muncesc din greu, ca sa aduca lucrari cat mai frumoase :)
    De aceea mai dureaza un pic ;)

    02.06.2013, 20:19:34
  • Gheorghitza
    Gheorghitza

    Asadar, Dienutza draga, te-ai inhamat la Moda si Vestimentatie...
    Si eu, iti voi fi alaturi cu tot ce pot.
    Mult succes!

    02.06.2013, 20:27:03
  • aigile
    aigile

    Am trecut în fugă, citind pe diagonală ultima desfășurare de forte ale nou-venitei VERI !(încă ne refacem după o dureroasă - la propriu!- enteroviroză)... Inspirație și spor tuturor! Totuși, cum vara e anotimpul recoltelor, și, cum văd că ne-ntindem pe toate cele trei luni - atât de bogate în roade! - de ce să limităm la doar două numărul lucrărilor înscrise?!... Știu că anul trecut a fost o explozie de frumuseți, și multe fete au fost și mai inspirate abia DUPĂ înscrierea lucrărilor...
    E doar o părere...

    02.06.2013, 20:40:54
  • soso07
    soso07

    Diana, si ca sa poti reduce hainele la "esenta" frunzei, tot iti trebuie ceva timp :))
    Pana atunci, daca tot ai vorbit de frunza :
    https://www.youtube.com/watch?v=vDFOFHujk58

    02.06.2013, 20:57:47
  • forHOPE
    forHOPE

    *cristina, ai dreptate...brelasii nostrii dragi se gandesc ce si cum sa faca...deh, stau prost cu rabdarea eu :))))

    * George drag, iti multumesc pt ca ne esti alaturi. Si daca nu o spuneai, o simteam :)

    * Ligia, bun-venit si te asteptam si in calitate de participant. Stiu ca e putin sa permitem inscrierea a 2 produse insa sa ne gandim: si asa va fi super-greu la votare...decat sa inscriem 5 produse, mai bine unul si bun.

    02.06.2013, 21:16:53
  • forHOPE
    forHOPE

    sorinutzo, ai trimis iar ploaia la mine...macar am avut parte de ceva fantastic: de 2 curcubee deasupra blocului meu....senzational...

    02.06.2013, 21:18:40
  • soso07
    soso07

    Inseamna ca a fost si ceva SOARE, daca ai avut un CURCUBEU dublu !!!
    La noi, curcubeul are semnificatii variabile : zmeu, balaur, sorb (care soarbe apa marii sau a raurilor), dar si Brau Cosmic (Braul Pamantului, Braul Maicii Domnului).
    In mitologia romaneasca, curcubeul este divinizat ca atare in zonele cu ploi abundente si e un simbol al legaturii dintre cer si pamant.

    02.06.2013, 21:25:49
  • DragomirOctavia
    DragomirOctavia

    Diana forHope, vara se poarta haine. Eu de exemplu am un proiect ambitios. Dar, ce sa fac, mi s-a stricat masina de cusut si trebuie sa o duc la reparat. Am reusit doar sa croiesc. Asa ca din pacate mai trebuie sa astepti un pic pana cand proiectul meu va prinde viata.

    03.06.2013, 06:32:36
  • aigile
    aigile

    Eu m-am gândit că în trei luni... să tot lucrezi!... N-or fi toate pentru concurs, dar ori că jurizezi 81 de lucrari de la 20 de participanți, ori 81, de la 40, nu tot aceeași jurizare e? În fond apreciem lucrarea în sine... Dar nu vreau să contrazic nici organizatorii, nici viziunile lor.
    Și sper să nu vă supăr - ca și în viață, părerile, fie ele opuse ori congruente, modelează - oameni și evenimente... știți voi, ”bordeiele” și ”obiceiele”, sau diversitatea, pe care ne întemeiem, și de care, iată, cu fiecare zi, învățăm să nu ne temem...

    03.06.2013, 11:24:20
  • forHOPE
    forHOPE

    dna Octavia, nu se poate repara masinuta? Nu imi ramane decat sa stau cumintica si sa astept lucrarile si proiectele :)

    Ligia, eu chiar ma bucur ca ne spui parerea ta. Parerile conteaza, chiar daca sunt diferite ;) ele sunt importante pentru noi.

    03.06.2013, 22:30:49
  • DragomirOctavia
    DragomirOctavia

    Da, Diana-ForHOPE asta o sa fac o sa duc masina de cusut la reparat. Ai scris bine mai trebuie sa astepti un pic pana cand lucrarea mea va fi gata. Si dupa ce va fi gata si voi fi multumita de rezultat (asta insemnand ca am trecut de etapa cu facutul probei singura si cu micile ajustari astfel incat rochia sa pice bine) urmeaza sedinta foto. Ufff... mai sunt multe de facut.

    04.06.2013, 00:08:40
  • forHOPE
    forHOPE

    Dna Octavia, nu va pot ura decat bafta, sa iasa asa cum va doriti si abia asteptam sa vedem si noi :)


    Si va dam si o veste buna tuturor (sper):se vorbira cele 3 gazde ale dvs de la cele 3 sectiuni si hotarara de comun acord ca fiecare creator sa poata inscrie in concurs maxim 3 lucrari la fiecare sectiune!E de bine?

    04.06.2013, 16:41:28
  • soso07
    soso07

    Floarea - Soarelui

    Demult, demult, cand lupulera cioban la oi si vulpea closca, pe meleaguri pe la noi traia un imparat foarte bogat, care avea o fata singura la parinti, dar tare frumoasa. Fata imparatului s-a indragostit de Soare si-a spus parintilor ei ca atata va merge pana va da de Soare. Si si-a luat fata bani si s-a tot dus pana ce calul a cazut de sub ea. Atunci si-a luat cata merinde a putut duce si s-a tot dus pana a ajuns la castelul Soarelui.
    Cand a venit Soarele acasa si si-a bagat caruta de aur cu care lumineaza ziua in grajd si a grajit de cai, a vazut pe fata si foarte s-a indragostit de ea.
    Si s-au casatorit ei, dar nu puteau sta numai pe intuneric, caci cine vedea Soarele se facea floare.
    Intr-o noapte fata nu si-a putut tine firea si s-a uitat cu o lumina la Soare si l-a sarutat. Si Soarele s-a trezit, iar blestemul s-a implinit. Fata s-a facut o floare frumoasa care se intoarce toata ziua cu fata catre Soare.
    Aceasta floare se numeste Floarea - Soarelui.

    05.06.2013, 22:59:00
  • soso07
    soso07

    Cam la aceasta tema m-am oprit eu, dar mai e mult pana sa o vad realizata ... pana infloreste Floarea - Soarelui :)))

    05.06.2013, 23:00:08
  • blanitza
    blanitza

    Dienuta draga, iti urez succes si cat mai multe piese inscrise, cat mai multe participante, si cat mai multe, multe, multe...tot ce vrei tu!!! Felicitari, iubita, pentru minunata initiativa si ocazie de-a aduce ofrande estetice Verii - nici nu stii cat de bine-mi pare ca reluam povestea Anotimpurilor, acum e timpul Verii la zenit, si-as vrea sa stii ca sunt alaturi de tine cu tot ce pot, si-n ambele ipostaze - participant si sponsor, voi detalia pe parcurs, ca avem timp.
    Pentru inceput, m-am gandit sa popularizez si sa prezint superba voastra actiune, care are menirea nu numai de a ne aduna, artizanii de pe Breslo, in spirit, idee si gand, ci si de-a comunica despre, cu si prin arta handmade, prin intermediul unei atat de frumoase teme - Varaaa cea plina de vino-ncoa, Varaaa cea vesela si colorata, Varaaa careia-i sade atat de bine aici, in spectaculoasa ta sectiune - Moda si Vestimentatie. Iata mai jos articolul de pe blogul meu, unde am scris cateva cuvinte despre evenimentul Verii Breslase, sper sa-ti placa
    http://gabriela-bijoux.blogspot.ro/
    Aaaaa, si mai am o veste care sper sa te bucure, intr-o zi, doua, vin cu o piesa numai buna de-a fi adusa ofranda pe altarul Verii, lucrez de ceva vreme la ea, si e aproape gata, te pup si conteaza pe mine!!!

    06.06.2013, 01:56:09
  • forHOPE
    forHOPE

    Foarte frumoasa povestea Sorinutza :) hm...ma si gandeam eu ca ai tu ceva cu Soarele...prea apare pe cer cand te vede zambind :))) so...ai timp suficient sa te gandesti la o creatie ceva... :D

    Blanitza noastra draga...multumesc mult pt minunatele cuvinte si pentru articolul de pe blog (il voi citi mintenas). Multumesc pt ca ne sunteti alaturi (ca intotdeauna de altfel) si ce sa zic....mor de curiozitate sa vad ofranda dvs!

    06.06.2013, 11:38:26
  • forHOPE
    forHOPE

    Nu am precizat (sau da?) faptul ca prima creatie inscrisa in concurs va primi un premiu. Ce premiu? Surpriza! :D inca lucrez la el :)

    06.06.2013, 11:39:16
  • ChestiuteCrosetate
    ChestiuteCrosetate

    Heeei, sparg eu gheatza daca sunteti de acord! Pseudo-sandalutele crosetate se califica?
    www.breslo.ro/Product/Barefoot-in-the-park_944729

    08.06.2013, 20:00:33
  • gemsgems
    gemsgems

    Soso, ce frumoasa e legenda cu Floarea Soarelui! :D

    09.06.2013, 09:22:37
  • soso07
    soso07

    Ma tot gandesc cum sa o "abordez" :))

    09.06.2013, 13:43:04
  • soso07
    soso07

    http://www.youtube.com/watch?v=7ZDW6_NUIDo

    09.06.2013, 16:07:30
  • 3cot
    3cot

    Cate ceva despre culorile verii 2013 !

    Culorile florilor: trandafir rosu, bujor, margarete

    Culorile naturii salbatice: nuante de galben, verde-oliv deschis

    Culorile mineralelor: calcit verde, smarald

    Nuante de albastru: bleumarin, albastru regal, nuanţe de indigo, de cerneală, până la albastru marin sau albastru Oxford.

    Culorile pielii: toata paleta de nuante pana la cea bronzata.

    09.06.2013, 16:14:19
  • soso07
    soso07

    E bine de tinut cont :)

    09.06.2013, 16:16:32
  • forHOPE
    forHOPE

    ChestiuteCrosetate> bun venit si felicitari pentru minunata creatie inscrisa in concurs! Imi plac la nebunie pseudo-sandalutele! Felicitari!! Si...cum ati spart dvs gheata, premiul catre prima creatie inscrisa in concurs va apartine:

    www.breslo.ro/Product/Floare-de-vara_945570

    09.06.2013, 22:11:52
  • forHOPE
    forHOPE

    3cot, bun venit! Multumim frumos pentru informatii si va asteptam cu drag in concurs!

    09.06.2013, 22:14:50
  • 3cot
    3cot

    Multumesc de invitatie !

    09.06.2013, 23:37:55
  • aigile
    aigile

    Ce ingenioase ChestiuțeleCrosetate! - unde mai pui că le poți purța (și)la slapi , balerini și espadrile, și, dintr-odată, ți-ai dublat ”oferta” la încălțări!!!

    11.06.2013, 12:04:03
  • AndreeaHandmade22
    AndreeaHandmade22

    www.breslo.ro/Product/Plic-de-vara_947373 o poseta plic care nu are o legenda in spate, insa are o persoana deosebita care il va purta in aceasta vara.

    11.06.2013, 22:06:30
  • soso07
    soso07

    Noapte de vară
    de George Bacovia

    Noaptea-ncet, ticnit se lasă -
    Poezie, sau destin -
    Luna urcă, somnoroasă, -
    Vino, vin!

    Este linişte, răcoare,
    Codrul e de farmec plin -
    Pe sub teii încă-n floare, -
    Poezie, sau destin.

    În suavele parfume
    Poezie, sau destin -
    Ori pe unde-ai fi în lume, -
    Vino, vin!

    Îngerii deasupra noastră
    Vor cânta un imn divin -
    Ah, ce clară noapte-albastră, -
    Poezie, sau destin.

    12.06.2013, 23:49:31
  • soso07
    soso07

    Vin si eu cu un premiu pentru o participanta pe care o va alege Diana la sfarsitul VERII :
    www.breslo.ro/Product/Premiu-Concurs-VARA-ROMANEASCA---Bijuterie-Moda-Decoratiuni_948631

    13.06.2013, 10:22:39
  • soso07
    soso07

    Vara la tara :)

    https://www.youtube.com/watch?v=fu82qH4Fwb8

    14.06.2013, 22:30:51
  • soso07
    soso07

    VIATA FLORILOR

    Se spune că într-o zi de vară, deasupra unei poienițe s-a oprit un obiect mare și lucios. Avea formă de disc.

    Din el au coborât 10-12 creaturi foarte asemănătoare oamenilor, dar totuși diferite.

    S-au uitat bine peste tot și au pășit agale prin pădurea deasă.

    După un timp, au ajuns la marginea pădurii.

    Acolo au găsit un câmp plin cu flori.

    Erau flori de toate felurile ce răspândeau mii de parfumuri. Gingașele minunății ale naturii erau amestecate într-o beție de nuanțe, de forme și culori.

    Acei extratereștri nu văzuseră niciodată o floare. S-au oprit, au studiat, au rupt un braț de flori și s-au întors cu el la nava lor.

    Mai târziu, ei au plecat, raportând către planeta lor:

    “Pe această planetă trăiesc flori. Nu există creatură din univers, care să nu se bucure de o floare. Este clar că locuitorii acestei planete sunt extraordinar de fericiți şi că nu cunosc necazul sau durerea.”

    15.06.2013, 12:41:50
  • soso07
    soso07

    "Când pe sub tei, parfum de iunie crește

    Nopțile-s repezi, ziua le gonește

    când vin spre noi cu-a lor duplicitate…

    Tu le cunoști? Sunt calde, parfumate.

    Aspiră-le, când fug spre miez de noapte

    Dezlănțuit, prinzându-te în mreajă,

    Un hoț de inimi… teiul, cu-a lui vrajă.

    Va înflori un alt tei, lângă tine,

    Îi simți parfumul ce din noapte vine?

    E iunie iar și este luna-n care

    Iele și zâne, stranii vrăjitoare

    Își fac de cap. Te cheamă, te-amețesc,

    Și cu parfum de tei te-ademenesc.

    Un tei plin de mireasmă-n luna-n care

    Noaptea e plină ochi de vrăjitoare

    De te abați sub crengi, pe lângă drum,

    Te zăpăcesc cu-al teilor parfum. "

    Mirela ...

    15.06.2013, 23:45:07
  • AlexidaHandmade
    AlexidaHandmade

    Buna ziua tuturor,

    Indraznesc sa ma inscriu si eu la concurs cu urmatorul produs:
    www.breslo.ro/Product/Balerini-crosetati-Cirese_950996

    Poate o sa vi se para nepotrivita alegerea mea de a inscrie acest produs in concursul de vara, insa asa cum am explicat si in descrierea produsului pentru mine este o alternativa minunata la banalii papuci de casa.
    Sper sa va placa si astept cu mare drag parerile si sugestiile tuturor!

    Deasemenea produsul este insotit de o frumoasa poveste a cireselor lunii Iunie!


    LEGENDA CIRESELOR DE LA URECHI
    Demult, demult, ca nimeni nu mai stie de cand, departe, departe, dincolo de zarea in care totul se pierde in umbra albastra a departarii, se intindea o tara a colinelor pe care locuitorii ei cultivau cu multa dragoste si pricepere tot felul de pomi roditori. Livezile erau intinse si de cum dadea primavara si se porneau razele calde ale soarelui, toti, cu mic cu mare roboteau in jurul pomilor curatindu-i de crengile uscate, varuindu-le trunchiurile spre a-i feri de ganganii, stropindu-i cu leacuri numai de ei stiute pentru ca omizile sa nu-i atace, sapand pamantul in jurul lor pentru ca apa sa patrunda bine la radacina si sa-i fereasca de seceta verii. Pomii infloreau si dadeau roade bogate spre bucuria tuturor, dar mai ales a copiilor care asteptau cu nerabdare ca ele sa se coaca si sa se poata infrupta din miezul lor dulce si aromat. De dragul lor oamenii facusera o intelegere si nimeni nu-si ingradea livada, astfel incat copiii puteau manca oricand fructe proaspete dupa pofta inimii.

    Armonia ar fi fost perfecta daca printre ei nu ar fi trait o femeie ciudata si ursuza, careia toti ii spuneau Ciresoaia, fara sa stie insa de unde vine acest nume nemaiintalnit. Ea isi ducea traiul singura intr-o casa din varful unei coline inconjurata de un zid de piatra dincolo de care nici o privire nu putea patrunde. Aici nu era nici o livada. Doar in fata casei crestea un pom inalt cu coroana ramificata ce rodea niste fructe fara seaman pe lume. Primavara, dupa ce petalele albe si gingase ale florilor se scuturau, pe ramurile lui apareau niste bobite mici si verzi ce atarnau perechi, perechi la capatul unor codite lungi si subtiri. Apoi cresteau, cresteau, pana incepeau sa se parguiasca. Pielita lor capata o culoare sangerie, miezul devenea carnos si zemos cu un gust dulce si aromat de-ti lasa gura apa. Oamenii le spuneau „fructele Ciresoaiei", dupa numele femeii, sau mai simplu „cirese", iar pomului, „cires". Nimeni nu mai vazuse undeva asemenea fructe si nimeni nu stia de unde aparuse pomul in curtea Ciresoaiei. Femeia pastra secretul cu strasnicie. Multi au incercat sa-l cultive asa cum stiau ei, punand samburii cireselor in pamant, udandu-i si asteptand sa rasara ceva, dar fara folos. Din pamant nu rasarea niciodata nimic.

    Ciresul si fructele lui aduceau in casa de pe colina bani frumosi caci faima lor se dusese pana hat, departe. Dar nu oricine se putea bucura de gustul acestor fructe nemaivazute. Pretul lor era mare astfel incat numai cei bogati le puneau pe masa. Ele se coceau inaintea tuturor fructelor, iar copiii le priveau cu jind, rosii si carnoase, printre frunzele crengilor ce se vedeau de dupa zidul cel inalt de piatra. Femeia nu gasea altceva mai bun de facut cu banii castigati din vanzarea cireselor, decat sa-l ridice tot mai sus, ca nu cumva taina sa treaca dincolo de el si ciresul sa creasca si in livezile altor oameni.

    In vecinatatea zidului se afla o casuta saracaciosa plina de copii care mai mari, care mai mici, pe care-i crestea sora lor mai mare dupa ce parintii lor inchisesera ochii pentru totdeauna, plecand in lumea fara de intoarcere. Fata muncea din casa-n casa, pe la straini, pentru o bucata de paine cu care-si hranea fratiorii. Nu-i vorba, ca poame mancau destule cu totii de prin livezile fara garduri. Dar tare ar mai fi gustat si ei din minunatele fructe ale Ciresoaiei care insa ii alunga din preajma zidului de cum ii zarea apropiindu-se.

    Dar iata ca intr-o zi Cireasoaia cazu bolnava la pat. Nu avea pe nimeni, caci nimeni nu-i trecuse vreodata pragul casei. Traise singura cu ciresul ei, inconjurata de zidul din ce in ce mai inalt. Asa ca nu avea cine sa-i dea un pahar cu apa si sa-i usureze batranetele. Oamenii erau obisnuiti cu poarta mereu ferecata cu sapte lacate si treceau nepasatori, in graba, spre treburile lor fiecare, gandind cu totii ca batrana Ciresoaia isi merita soarta. Doar sora cea mare avea mila de biata batrana. Fata cu suflet bun, isi facuse un obicei din a-i lasa la poarta in fiecare dimineata, cand pleca la munca, cate o galeata cu apa, iar seara, la intoarcere, cate o bucata din painea pe care o castigase. Dupa o vreme batrana incepu sa lase si ea la poarta cate un pumn de cirese. Mare fu bucuria fetei, dar si mai mare a fratiorilor ei. Isi imparteau in mod egal ravnitele boabe rubinii si le mancau incet, fara graba, ca sa nu se termine prea repede.

    Intr-o seara, pe cand fata se intorcea de la lucru, o gasi pe Ciresoaia in poarta casei. Femeia, fara nici o vorba ii facu semn sa intre, ii puse in brate un cos mare plin cu cirese si-i spuse sa le aleaga pe cele cu coditele unite perechi si sa le puna la urechile fratiorilor ei ca niste cercei! Restul cireselor sa le manance... Apoi, fara sa-si dea jos de la urechi cerceii din cirese, sa sape o groapa in fata casei lor in care sa puna toti samburii fructelor mancate. Ciresoaia nu a vrut, pana atunci, sa dezvaluie nimanui secretul cultivarii minunatului pom, de frica sa nu aiba concurenta si pretul sa scada ramanand astfel fara venit. Acum ii parea rau, si pentru ca isi simtea sfarsitul s-a gandit sa dezvaluie si altora secretul ciresului. Si-apoi era prea batrana sa mai care la piata cosuri grele incarcate cu cirese. Stia ca fata noastra draga n-o s-o lase sa moara de foame.

    Fata lua cosul multumind batranei, se duse acasa si facu intocmai cum o invatase aceasta. Nu dupa multa vreme, in fata casei saracacioase se ridica un cires mare, frumos si plin de roade. Copiii facusera roata in jurul lui si priveau uimiti minunea. Au mancat pe saturate, neuitand sa-si puna cirese-cercei la urechi si sa multumeasca lui Dumnezeu si Ciresoaiei pentru bucuria care le fusese data. In fiecare zi, sora cea mare pleca de acasa cu cate un cos plin cu cirese pe care il lasa la cate o casa cu multi copii, neuitand sa le spuna si taina cresterii. In scurt timp colinele s-au umplut cu acesti pomi si de copii cu cirese la urechi.

    Vestea s-a raspandit dincolo de hotarele tarii colinelor, care de acum se numea tara Cireselor. Veneau acolo, oameni din toate cele patru zari si plecau cu cate un cos cu cirese pe care il primeau fara bani odata cu secretul inmultirii minunatului pom. Si astfel ciresul a devenit faimos si s-a raspandit in lumea larga. Ba chiar si luna iunie, luna in care se coc ciresele, a fost numita de cei batrani si de calendarele bisericesti: „Ciresar"! Cu timpul povestea sadirii ciresului s-a mai uitat. A ramas insa bucuria copiilor care si in zilele noastre isi mai pun cirese la urechi... si nostalgia celor mari, care atunci cand nu-i vede nimeni isi mai atarna cerceii copilariei la urechi sau in suflet ca sa se poata intoarce in timp si sa retraiasca bucuria fara seaman a acestui obicei.

    16.06.2013, 12:02:22
  • soso07
    soso07

    alexida, o legenda foarte frumoasa si balerini numai buni pentru rasfatul picioarelor :) Bine ai venit si la aceasta sectiune si multa BAFTA !!!
    Sa amintim ca esti pe lista de DEBUT !

    La cireş (după Ion Creangă), poezie culeasă

    Rar cireş în tot satul
    Ca la tuşa Măriuca
    De mă prinde, însă, hârca
    Cu bătaia mă omoară.
    Ah! îmi lasă gura apă!
    Trebuie să fur şi pace!
    Intru-ntâi la dânsa-n casă:
    Vreau să văd ce treabă face.
    " - Tuşă, văr Ion e-acasă,
    El nu merge la scăldat?"
    " - Nuu, sumane să-şi aducă -
    De-astă noapte a plecat
    Tocmai la Condreni, departe,
    La o piuă sub Cetate!"
    " - Rău îmi pare, mătuşică,
    S-auzim de sănătate!"
    Mă prefac că merg la scaldă,
    Dar în gând îmi socotesc
    Că mai bine ca acuma
    Nu puteam să nimeresc.
    Şi, ca un băiat de treabă,
    Eu fac stânga împrejur,
    Sar un gard, m-apuc de creangă
    Şi cireşe-ncep să fur.
    Tocmai când zoream, cu frică,
    Sânul să mi-l umplu bine,
    Hop! deodată, mânioasă,
    Cu o jordie la mine:
    " - Cum, aicea ţi-e scăldatul!
    Dă-te jos, împieliţate,
    Să-ţi arate Măriuca
    După faptă şi dreptate!"
    Ce să te cobori, bădie,
    Că e foc şi pară jos!
    Unde dă dracul de babă
    Piere carnea de pe os!
    Când încearcă să se suie
    Pe tulpină, mânioasă,
    Din cireş eu zdup! deodată
    Sar în cânepa frumoasă.
    Baba fuge după mine,
    Eu fug iute, iepureşte,
    Şi deodată cade baba
    Şi-ntre fire se-ncâlceşte
    Suduind şi sugrumând.
    Eu credeam că-n ziua-aceea
    Doar atât mi-a fost năpasta,
    Dar seara, când aude tata
    Trebuşoara asta,
    Mi-a tras, vere, o bătaie
    De-o voi ţine minte
    Până şi-ntre patru lemne!

    16.06.2013, 13:32:38
  • soso07
    soso07

    Poveste cu CIRESE la urechi

    La început cireșii erau cei mai fericiți pomi. Florile lor erau cele mai frumoase și parfumate, dar, nu puteau face fructe. Petalele se scuturau și în locul lor creșteau frunze. În fiecare primăvară, cireșii plângeau cu lacrimi roz și reci iar lacrimile lor se pierdeau prin iarbă.
    Într-o zi, la umbra lor au poposit doi îndrăgostiți.
    -Dacă mă iubești, să-mi aduci cei mai frumoși cercei! i-a zis fata iar băiatul a oftat trist. De unde ar fi putut el să găsească cei mai frumoși cercei? Și dacă i-ar găsi, nu ar avea cu ce sa-i cumpere.
    Înduioșați, cireșii au început să plângă alături de el. Și ei se simțeau neîmpliniți. Dar de data asta, lacrimile lor reci au întâlnit lacrimile fierbinți ale tânărului îndrăgostit și după ce petalele s-au scuturat, în locul lor nu au mai crescut frunze ci bobițe mici prinse de codițe subțiri și verzi, două câte două ca o pereche de îndrăgostiți. Bobițele acelea au început să crească și să se înroșească în soare iar tânărul din poveste a fost cel mai fericit. Iubita lui a primit cea mai frumoasă pereche de cercei!
    -Pentru că te iubesc, ți-am adus cea mai frumoasă pereche de cercei!

    16.06.2013, 13:52:08
  • AlexidaHandmade
    AlexidaHandmade

    Multumesc frumos, intr-adevar sunt la debut, vara asta am debutat la toate sectiunile in concurs...:)
    Foarte frumoasa si povestioara ta, acum cateva zile citeam un articol, in care se spunea ca barbatii se maturizeaza de fapt pentru a face pe plac femeilor de care se indragostesc, altfel ar fi copii o viata intreaga!

    16.06.2013, 19:34:02
  • soso07
    soso07

    Chiar crezi ca se maturizeaza ? Sau doar le place sa-i alintam ca pe copii :))

    16.06.2013, 20:12:38
  • soso07
    soso07

    Ii voi tine locul Dianei pentru cateva zile, asa ca voi fi gazdutza voastra. Sper ca nu v-ati plictisit de mine :))

    16.06.2013, 20:13:55
  • AlexidaHandmade
    AlexidaHandmade

    :)))...cu siguranta ai dreptate...
    Si nu ne-am plictisit de tine, nici gand!

    16.06.2013, 21:32:12