Forum: Concursuri Concurs PRIMAVARA - Legende si Traditii Romanesti
- soso07
Denumirile populare ale lunii APRILIE :
05.04.2013, 18:52:16
♦ prier (deschizător), florariu (înfloritor), Traistă-n Băţ (când vremea era înşelătoare, cu timp friguros şi secetos pentru semănături).
Tradiţii:
"Solomon a făcut ca luna lui april e jumătate cald şi numai jumătate frig, ca să poată oamenii samana pământul, să se facă degrabă, căci înainte era toată luna friguroasă. Dacă zilele Babelor ţin mai mult de douăsprezece zile, atunci zilele întrecătoare se numesc zile împrumutate sau împrumuturi. Adeseori trec zilele acestea şi în luna Prier, când sunt stricăcioase, mai ales pentru pomii înfloriţi şi pentru vieţuitoarele mai plăpânde. De aici vine proverbul: „Prier prieşte, multe piei de miel beleşte“.
Sfaturi generale:
"Semănaţi in, ovăz, linte, măzăriche, fasole, mei, luţernă, cartofi. Frecaţi vitele la gură şi la picere cu sare şi cu funingine; daţi vitelor cu încetul nutreţ verde, începând mai întâi cu urzici şi buruieni amestecate cu paie tăiate, căutaţi pomii oltuiţi şi lipiţi-i cu lut, dacă va fi căzut. Pomii cari sunt ameninţaţi de multe furnice, înfăşoraţi-i cu blana, lăsând în jos partea cea cu păr. Dacă este ger noaptea pe vremea când înfloresc pomii, faceţi foc cu fum mult; curăţiţi pomii de omide.
Pliveşte semănăturile de buruieni înainte de a fi cu pai. Seamănă cucuruz (păpuşoi) şi pune cartofi. Udă bine pomii sădiţi de curând. Pliveşte şi sapă şcoala de pomi. Grăbeşte cu altoirea pădureţilor, ca să nu te întârzii. Griji să nu se umfle vitele de nutreţul cel verde, dă-le fân înainte de a le scoate la păşune. Resadniţele cu acoperemânt se descoper toată ziua, ba şi preste noapte, dacă nu e temere de îngheţ. Se începe lucrul în vie. În lipsă de ploaie, udă grădina de legumi, mai bine dimineaţa. După Sân George vitele se scot la imaş. Întoarce grânele, şi ca să le mântui de gărgăriţe, pune lână nespălată în apropierea coşurilor cu grâu. Grâul încins amestecă-l cu pulbere de cărbuni şi după paisprezece zile cerne-l, că-şi pierde mirosul."
Prevestiri de timp:
Dacă luna lui PRIER e frumoasă şi călduroasă, se aşteaptă ca luna mai să fie rece, chiar îngheţuri; dacă e posomorâtă şi friguroasă, atunci e semn că luna mai va fi călduroasă şi frumoasă.
- Prier frumos, mai viforos.
- Negura din aprilie la răsărit şi miazăzi e semn bun.
- De tună în aprilie, nu te mai teme de ger.
- Prier frumos, vară furtunoasă.
- De vor fi flori multe de vişine şi bune, trage nădejde de vii. - Jewelswithlove
Si,pentru ca suntem in aprilie dar noi lucram si cu pietre-fie ele pretioase sau semipretioase,iata si o legatura intre luna aceasta si pietre...
05.04.2013, 19:55:31
Pietrele lunii aprilie : diamantul si safirul
Diamantul , supranumit si "piatra inocentei" este un simbol traditional al dragostei inca din antichitatea greceasca , semnificand , de asemeni, pacea , fidelitatea , linistea sau serenitatea.Odinioara , se credea ca diamantul il inzestra pe purtator cu farmec si capacitatea de a atrage iubirea celor din jur.
In Grecia antica , diamantelor le era atribuita invincibilitatea, motiv pentru care erau purtate pe scuturile razboinicilor.
Filozoful grec Platon descria diamantele ca pe niste fapturi vii, intrupand spiritele celeste.
Evul Mediu a consacrat diamantul drept o amuleta pretioasa , gratie careia se putea detecta o otrava strecurata in bautura sau mancare.De fapt, aceasta credinta a fost raspandita pentru a-i impiedica pe lucratorii din minele de diamant sa inghita astfel de pietre pretioase , pentru a le subtiliza.Pe de alta parte , otrava preferata a Catherinei de Medici, regina a Frantei din secolul XVI , consta din pudra de diamant , utilizata adesea pentru a-i trimite in ceruri pe dusmanii ei personali.
Safirul este cealalta piatra a lunii aprilie,specifica traditiilor stravechi grecesti, romane si evreiesti si a carui nume inseamna in limba latina “albastru” ;a fost considerata , de-a lungul vremii, ca un remediu de vindecare a mintii si un ameliorator al procesului gandirii .Potrivit persanilor antici , pamantul era asezat pe o gigantica piatra de safir , bolta cereasca fiind o reflectare a albastrului acestei geme.Asemeni, diamantului, safirul era vazut ca un antidot contra otravurilor , motiv pentru care a fost purtat de numerosi regi pe parcursul istoriei.In India , oamenii investesc multi bani in pietrele de safir, intrucat aceasta gema este considerata un puternic simbol al adevarului ,loialitatii sau credintei in dragoste ; conform superstitiei , safirul isi pierde stralucirea atunci cand este purtat de o persoana infidela.
Se crede , de asemeni , ca safirul este capabil sa isi concentreze energiile vindecatoare asupra oricarui om , chiar daca acesta nu este constient de actiunea indreptata asupra sa .
Potrivit unei stravechi traditii, Moise a primit cele zeci porunci inscrise pe o piatra de safir , fapt ce ii confera acestuia o sacralitate rara in domeniul pietrelor pretioase si semipretioase.Datorita acestui aspect, safirul a fost considerat un fel de piatra divina , extrem de ravnita de familiile regale , nobilime si inalti prelati . - soso07
Multumim, Silvia !!! Exact pietrele pretioase care ma atrag cel mai tare :*) Desi cred ca raman la stadiul de atractie ... Sau, cine stie, o veni si vremea lor :))
05.04.2013, 20:08:36 - soso07
Pentru ca suntem intr-o luna "prielnica", Iulia s-a gandit cum sa ne priasca acest concurs mai bine :) Cu inca doua premii oferite de ea la sectiunea "Bijuterie" - doua vouchere in valoare de 40 lei fiecare pentru ocupantul locului I pe podium si pentru premiul de popularitate (cea mai votata lucrare de catre public).
05.04.2013, 21:14:29
Cele doua vouchere vor fi cheltuite in magazinul Iuliei :
www.breslo.ro/Shop/IuliaChirila
Multumim foarte frumos, Iulia, si te asteptam sa ne mai uimesti cu creatiile tale dedicate Primaverii !!! - soso07
Revin asupra celor de mai sus cu o rectificare : premiile sunt duble, adica 80 lei fiecare !!! Motive duble de bucurie :)))
05.04.2013, 22:37:52
Multumim inca o data Iuliei si spor, fetelor !!!
Voi mai lipsi inca doua zile (sambata si duminica), timp in care va las cu Silvia :*) Dar promit ca dupa aceea ma voi aseza linistita la casa mea si ma voi ocupa si eu de premii !!! - Jewelswithlove
Sorina,multumesc pt onoare!
05.04.2013, 22:49:56
La fel ca si primavara cea navalnica,si acest concurs are o abundenta de premii si de creatii superbe!
Una din florile lunii aprilie e margareta!
Micuta margareta este un simbol al inocentei , datorita asocierii ei cu copiii , dar si un insemn al vietii si supravietuirii.
Numele latin al margaretei (Bellis perennis) deriva fie din "bellis" , insemnand "frumos" , fie din "bellum " , adica "razboi" , intrucat margaretele cresteau pe campurile de lupta , fiind folosite pentru a reduce sangerarea sau a ameliora vanataile sau loviturile. Numele stiintific al margaretei , Chrysanthemum leucanthemum , inseamna "floarea alba aurita".
In antichitate , margaretele erau dedicate lui Artemis , zeita protectoare a femeilor.
Conform unei vechi legende celtice , spiritele copiilor morti in prima copilarie raspandeau margarete pe pamant pentru a alina durerea parintilor lor.
In perioada crestina , margareta a devenit floarea Sfintei Maria Magdalena , fiind numita "magdalena" sau "floarea inocentei".Pe de alta parte , margareta este un simbol tarziu (secolul XV) al inocentei copilului Isus.
Ace de par cu ornamente in forma de margarete , vechi de peste 2000 de ani , au fost descoperite de catre arheologi in palatul din Minos.Numeroase flori de margarete erau pictate pe ceramica antica din Egipt si din alte culturi din Orientul Mijlociu.
Datorita formei de ochi , margareta era considerata in medicina primitiva ca un leac pentru vindecarea afectiunilor ochilor.Asirienii o foloseau in acest fel , dar aveau si credinta ca un amestec de margarete presate si ulei ar putea readuce culoarea naturala a parului , facand sa dispara firele albe.
Pe taramurile anglo-saxone margaretele erau utilizate in scop medicinal dar si in ritualuri si incantatii magice.
In Wales , in timpul Evului Mediu , se considera ca margaretele pot vindeca nebunia , varsatul de vant , tumorile si bolile de piele.
Margareta era temuta si urata de catre agricultori datorita tendintei ei de a acapara campurile cu grane sau gradinile.Scotienii o numeau "gool" si desemnau culegatori de margarete care aveau datoria de a indeparta aceste flori din culturile de grau.Taranii care aveau in lanuri cele mai multe margarete trebuiau sa plateasca o penalizare sub forma unui berbec castrat.
Exista superstitia ca radacinile de margareta pot stimula cresterea copiilor , dar si credinta conform careia cel care manca trei flori de margareta dupa extractia unui dinte nu va mai suferi niciodata de dureri de dinti.In Italia , se preparau salate din frunzele mici , fragede ale margaretelor.
Ca emblema a fidelitatii , margareta a fost folosita adesea in farmece de dragoste si in preziceri despre iubire .Petalele ei erau rupte una cate una in celebrul joc divinatoriu "ma iubeste-nu ma iubeste".Intr-o alta traditie , o fata trebuia sa culeaga cu ochii inchisi un pumn de iarba : numarul de margarete pe care le gasea in mana ii spunea peste cati ani se va marita. - Jewelswithlove
Magnoliile....
05.04.2013, 22:52:20
Primele magnolii ( din varietatea Magnolia virginiana) au fost aduse in Europa in anul 1688 din Virginia.Numele florii provine din cel al botanistului Pierre Magnol , director al gradinii botanice din Montpellier (Franta) in secolul XVIII.
Magnoliile sunt cele mai vechi plante de pe pamant , care au supravietuit pana in zilele noastre din perioada in care Terra era stapanita de dinozauri.Fosile ale acestor flori au fost descoperite in roci vechi de peste 100 milioane de ani , in Europa , America de Nord si Asia.
Florile de magnolie sunt polenizate de catre insecte din familia Nitidulidae , intrucat magnoliile au aparut inaintea albinelor si a altor agenti polinizatori.Florile nu au petale si sepale propriu-zise si nu produc nectar , ele atragand insectele prin secretiile lor dulci , parfumate.
Magnolia fost asociata de-a lungul timpului cu frumusetea si perseverenta , dar si cu demnitatea , spiritul nobil si dragostea pentru natura.
Magnolia este un simbol al suavitatii femeii cu pielea alba , parfumul florii transmitand un eu erotic feminin care evita capcanele intruparii , ramanand aluziv si nevazut , imposibil de cules sau capturat.Conform unei legende , magnoliile de un alb pur se ofilesc rapid si se ingalbenesc atunci cand sunt culese , intrucat sinele lor inviolabil si spiritual se transforma instantaneu intr-un simplu obiect al lumii materiale.
Magnolia denudata este cunoscuta in China antica sub numele de "Yu-Lan" , adica "orhideea de jad" ; magnolia fuscata este numita in chinezesta "Han hsiao hua" , adica "Floarea cu zambet secret" (sugerand zambetul iubitor al unei fete modeste) , iar magnolia yulan poarta denumirea de "Ying Ch'un hua" , insemnand "floarea care ii spune bun venit primaverii".
Japonezii au cultivat Magnolia stellata, in ghivece , vreme de secole , ei numind planta , "Shidekobushi".
Magnolia este floarea statelor americane Mississippi si Louisiana. - Kalimera
ce interesante lucruri.. multe nu le stiam..
05.04.2013, 23:10:11 - Jewelswithlove
A doua floare a lunii aprilie e sangele-voinicului (floarea de mazare)...
06.04.2013, 00:18:53
Floarea voinicului sau floarea de mazare (Lathyrus odoratus) este asociata in limbajul florilor cu placerea fericirii supreme , placerea delicata , plecarea , despartirea , adio-ul sau “ multumesc pentru timpul placut petrecut impreuna”.Considerata drept o emblema a Angliei Edwardiene , aceasta floare era utilizata cu precadere in aranjamentele florale pentru nunti si dineuri.Superstitiile britanice sustineau ca semintele florii de mazare puse in pamant inainte de ziua Sfantului Patrick aveau calitatea de a creste mai mari si mai inmiresmate. - Jewelswithlove
Luna aprilie are si copaci specifici ei,nucul , artarul si scorusul de munte!
06.04.2013, 08:47:41
Nucul este arborele regalitatii si profetiei .Anticii credeau ca nucile sunt un dar adus de catre zei.De altfel, atat in antichitate cat si in Evul Mediu , nucul era considerat un copac sacru pentru spiritele noptii si vrajitoare.In numeroase legende din sudul Europei , locul in care este amplasat un nuc reprezinta un spatiu de adunare in vederea practicarii magiei si a ritualurilor pagane.In Roma antica , nucul era un simbol al noptii si intunericului.Asociat , de asemenea , cu fertilitatea si erotismul , nucul era inzestrat cu forte magice in folclorul italian , femeile care stateau sau adormeau sub crengile lui expunandu-se riscului de a ramane insarcinate.In unele zone din Europa exista inca obiceiul de a presara frunze sau ramuri de nuc in spatiul destinat unei petreceri de nunta.In Italia medievala , traditia cerea ca nasterea unei fete sa fie marcata de plantarea unui nuc ; inainte de nunta fetei , copacul era taiat , lemnul lui fiind folosit la crearea patului nuptial.O bautura facuta din nuci , numita “nocello” sau “cocino” , era traditionala pentru toasturile de nunta. - Jewelswithlove
Artarul simbolizeaza echilibrul , speranta , simtul practic si este inzestrat cu darul de a aduce succes si belsug.Potrivit unei vechi superstitii , trecerea unui copil mic printre ramurile unui artar ii asigura acestuia sanatate si o viata lunga.Plantarea unui artar in fata unei case se credea ca are capacitatea de a opri liliecii sa patrunda in acea locuinta.
06.04.2013, 08:48:36 - Jewelswithlove
Scorusul de munte sau scorusul pasaresc ( Sorbus aucuparia) este un arbore inzestrat cu calitatea de a proteja impotriva vrajilor.Lemnul acestuia era folosit de romani in confectionarea runelor si in arta ghicitului in metal.Crengile scorusului de munte erau asezate deasupra grajdurilor si caselor , pentru a conferi protectie.Acest arbore poarta si numele de scorus pasaresc , intrucat fructele lui rosii sunt o sursa de hrana pentru pasari in timpul perioadelor de iarna.Fructele scorusului contin pe coaja o mica pentagrama (simbol al protectiei) , motiv pentru care scorusul de munte este numit si copacul vrajitoarelor.De aici provine simbolismul acestui arbore , de aparare contra fortelor magiei , dar si de putere vizionara , vindecare , forta si succes.
06.04.2013, 08:49:21 - eluneara.bijoux
In primul rand va multumesc pt aprecieri; si ca sa imi "sustin cauza" va impartasesc o piesa care imi este foarte draga : http://youtu.be/PbP60tvWlBk :)
06.04.2013, 13:42:59
Si pentru ca nu ma pot abtine , citind atatea lucruri interesante va spun si eu :
Legenda Toporasului :)
Toporasul este o planta cunoscuta de primavara.Mai este cunoscuta sub denumirea de micsunea, tamiioara,floare domneasca, cirligel, cocosel,pantofiori, violeta s.a.Sunt niste flori foarte parfumante, amintesc de mirosul de tamiea.De aici si denumirea de tamioara.
Legenda spune , ca regele Ghetii si-a dorit o mireasa ,care sa-i poata topi inima si sa-i aduca fericirea.Astfel , i s-a gasit o fata pe nume Violeta, de care acesta s-a indragostit., facindu-l mai bun.Violetei i s-a facut dor de oamenii intre care traise si a cerut regelui Ghetii sa se poara reintoarce la oameni in fiecare primavara si apoi sa revina in imparatiea Ghetii.Regele i-a implinit dorinta si astfel a aparut aceasta minunata floare.
O alta legenda spune, ca una diontrer frumoasele fiice ale lui Atlas , fiind urmarita de razele arzatoare ale lui Apolo,zeul soarelui,i s-a adresat lui zeus , implorindu-i protectia .Atunci maritul stapin al fulgerului a ascuns-o intr-un cring umbros , transformind-0 intr-un toporas inbalsamat.
De altfel au indragit toporasii nu numai grecii antici , ci si romanii.poetii romani au cintat frumusetea acestor flori, iar in unele orase ale Siciliei imaginea toporasului era imprimata pe monete..La vekii gali toporasul simboliza neprihanirea si modestia ; in ziu de nunta asternutul nuptial era presarat cu toporasi.
Toporasii au fost cintati de marii poeti Secspir si Seli.O deosebita dragoste le purta si Ghiote.El visa ca Veimarul,orasul sau drag, aidoma Atenei antice,sa se scalde in minunatul parfum de toporasi, deaceia de fiecarea data , cand esea la plimbare , el semana aceste flori peste totlocul, unde era posibil. Era un zelator al toporasilor si renumitul rus I.S.Turghenev.
Weekend frumos sa aveti! - Gheorghitza
Multumim pentru Legenda Toporasului, draga Elunera.bjjoux!
06.04.2013, 13:59:22 - Jewelswithlove
Multumim,eluneara!Cum sa nu iubesti legendele cand sunt atat de frumoase si de sugestive???
06.04.2013, 14:36:54
Fiind sambata si considerand ca avem putin timp liber,va propun un experiment...
Fiind eu indragostita de legende,traditii si explicatii mai mult sau mai putin stiintifice ale unor obiceiuri de-ale noastre,am gasit la un moment dat o legenda chinezeasca f frumoasa si care explica de ce se poarta verigheta pe inelar...
Iata legenda...
Degetul mare (policarul) reprezinta parintii.
Degetul aratator simbolizeaza fratii tai.
Degetul mijlociu semnifica sinele tau.
Degetul inelar este corespunzator partenerului tau de viata.
Degetul mic reprezinta copii tai.
Si iata si experimentul pe care vi-l propun...
Aseaza-ti palmele deschise fata in fata , la o mica distanta una de alta , si uneste cu putere varfurile degetelor mijlocii astfel incat sa se curbeze.Apoi, uneste intre ele varfurile celorlalta degete.Trebuie sa apesi cu forta , unele contra celorlalte , varfurile tuturor degetelor celor doua maini.
Incearca acum sa sa iti distantezi unul de celalalt cele doua degete mari.Ele se vor desparti , pentru ca parintii tai nu pot sa iti fie alaturi intreaga viata si , la un moment dat , vor pleca de langa tine.
Apoi , uneste-ti din nou varfurile policarelor si , cu toate degetele incordate , ca mai inainte , vezi daca poti sa iti distantezi degetele aratatoare .Vei reusi , intrucat surorile si fratii tai vor avea propriile lor familii si va trebui sa va despartiti.
Pune iarasi in contact varfurile degetelor aratatoare si incearca sa iti misti spre exterior degetele mici.O incercare incununata de succes , deoarece copiii tai se vor aseza la casele lor intr-o buna zi si nu veti mai fi impreuna.
In cele din urma , uneste-ti la loc degetele mici si , cu toate degetele apasate cu putere intre ele , incearca sa le separi pe cele inelare.Vei constata , cu surprindere , ca nu poti reusi , caci sotul si sotia sunt sortiti sa ramana nedespartiti intreaga lor viata ...
Toti cei pe care i-am rugat sa puna in practica cele mai de sus,au constatat ca e adevarat... - Gheorghitza
Jewe,
06.04.2013, 21:07:25
Am incercat si se confirma... - GradinaSecreta
Si eu am incercat! Asa e, nu-mi venea sa cred si m-am incapatanat facand eforturi considerabile sa incerc sa le despart: chiar daca am reusit sa le desfac un pic, 1-2 mm, tot reveneau ca prastia in pozitia initiala :).
07.04.2013, 10:54:31 - GradinaSecreta
Astazi avem sarbatoare, pe langa faptul ca e Duminica: e ziua Sorinei! La multi ani, Sorina, iti doresc sanatate, iubire si suflet plin de inspiratie si efervescenta molipsitoare cu care ne-ai obisnuit!
07.04.2013, 11:37:25 - GradinaSecreta
Si pentru ca momentul nu poate fi mai potrivit, prezint si eu urmatorul premiu din acest concurs: www.breslo.ro/Product/Colier-i-cercei-Wild-at-heart---premiu-pentru-organizatoarea-Concursului-Primvara-legende-i-tradiii-romneti_891536. Sper sa-ti placa, draga Sorina :)!
07.04.2013, 11:39:27 - Jewelswithlove
Duminica placuta tuturor!
07.04.2013, 11:44:14
Asa e,George,se confirma experimentul!
Si,sa mai spun cate ceva despre luna aprilie,poate stiati,poate nu,faptul ca e luna internationala a fugii (a celei muzicale,nu a fugii de griji:))) instaurata pentru sarbatorirea zilei de nastere a lui Bach .In aprilie , multi muzicieni de pe diverse meridiane isi dedica o zi compunerii unei fugi!
Deasemenea,aprilie e "Luna poeziei nationale " in SUA.
Azi,7 apilie,e Ziua Internationala a sanatatii!!
Si,da,e ziua Sorinei!La multi,multi ani fericiti,in sanatate si cu impliniri!Sa ne traiseti si sa ne bucuri mult timp cu creatiile tale si cu felul tau de a fi!
Gaby,cadoul tau va ajunge direct la sufletul frumos al Sorinei! - Jewelswithlove
Si,recitind eu acuma mesajul meu de mai sus,fac o rectificare:"degetul mic reprezinta copiii tai" nu "copii tai"... Nu stiu cum de mi-a scapat...nu de alta,dar sunt unul dintre obsedatii de "i" si de folosirea lui asa cum trebuie...
07.04.2013, 11:47:19 - aigile
Pentru ziua Sorinei, cu cele mai înflorite ”buchete” de zâmbete, pupici, urări și gânduri bune:
07.04.2013, 12:19:18
Sorina dragă, Primăvara pură,
Ce în legende ne-o împărtășești,
Să-ți scrie-n ram de flori FELICITAREA,
Și tot ca ea, prin ani să-ntinerești! - aigile
Urăsc să stric armonia...(primăvara pare a fi cel mai armonios anotimp, atât în sunet cât și-n culoare! )- dar mie mi-a reușit... despărțirea (degetelor!). O fi de la lecțiile de pian, când inelarul a primit destule nuielușe pentru greșeala de-a nu fi fost... la înălțime! (e cel mai greu, într-adevăr, să fie ridicat singur de pe clape!...) Despre restul legendei... ce sa zic?! doar ca re-scriu la ea de 32 de ani, și, dacă mă mai rabdă inima (devenită ”oscilantă” - alt lucru pe care-l urăsc!...), am sa mai scriu o vreme...(cu scrisu' am rămas, cu pianu' - ba!)
07.04.2013, 12:20:02
P.S.”Oscilantă” se referă la tensiune, desigur -o nouă tendință personală, în totală contradicție cu tradiționala mea consecventă stabilitate...:)))
P.P.S.Abia mai reușesc să țin pasul, aveți un ”sprint” mai rapid ca schimbările de vreme, și-mi ia tot mai mult să mă pun la curent cu spumoasele dialoguri (verbale ori creative deopotrivă!) - ceea ce e tot mai plăcut! Nu de alta, dar sunt în totala contradicție cu anotimpul - în loc de semănat, aș tot culege, și anume: tot ce puneți voi la vânzare! - Jewelswithlove
:))))Ligia,tu esti exceptia care confirma regula....
07.04.2013, 12:49:25 - aigile
Confirm că... da!:))))
07.04.2013, 13:52:02 - Jewelswithlove
E primavara,natura da in clocot...Poate si bijuteriile infloresc...pe degete...
07.04.2013, 18:45:12
Iata ce inele se potrivesc fiecarui deget,de ce si din ce piatra...
Degetele mainii sunt expresia personalitatii , trasaturilor caracteristice ale unei persoane.Piatra pretioasa a unui inel , pe langa aspectul de podoaba , poate pune in valoare sau poate oblitera asemenea unui filtru , energia calitatilor exprimate de fiecare deget.
DEGETUL MIC
*Zeu tutelar - Mercur
*Exprima : Intuitie , comunicare , istetime .
*Piatra pretioasa corespunzatoare inelului : chihlimbar , opal de Ceylon (lapis lazuli , feldspat) , citrin.
*Semnificatie .Mercur reprezinta energia comunicarii.El poate fi asemanat unei antene cu functii atat de receptie cat si de transmisie.Mercur semnifica abilitatile de comunicare , verbale si non-verbale ; el da masura intuitiei unei persoane , modul si sensibilitatea de receptionare a informatiilor.Oamenii mercurieni sunt posesori ai unei inteligente sclipitoare ; abilitatea lor intelectuala ii poate insa acapara , provocandu-i sa sa isi insele semenii sau chiar sa se autoamageasca.O piatra de o mare stralucire precum diamantul , purtata pe degetul mic , poate favoriza aceasta tendinta negativa. - Jewelswithlove
DEGETUL INELAR
07.04.2013, 18:46:19
*Zeu tutelar- Apollo
*Exprima : Creativitate , iubirea frumosului , expresia sinelui , relatia cu ceilalti .
*Piatra pretioasa corespunzatoare inelului : Jad , turcoaz , opal de Ceylon (piatra lunii , feldspat) , ametist.
*Semnificatie .Apollo reprezinta creativitatea , atat in domeniul artistic , cat si in cel tehnic sau stiintific.Apollo cultiva dragostea fata de frumusete in toate formele , fiind in special inclinat catre lumea naturala.El este ecologistul din fiecare dintre noi.Apollo este intruchiparea energiei care ne insufleteste in afirmarea adevarului esential al fiintei noastre.El sprijina celelalte energii spirituale , conferindu-le frumusete , gratie , si calitate. - Jewelswithlove
DEGETUL MIJLOCIU
07.04.2013, 18:47:30
*Zeu tutelar : Saturn.
*Exprima : responsabilitate , legea umana si cea divina , justitia , simtul binelui si al raului .
*Piatra pretioasa corespunzatoare inelului : Coral , cuart roz.
*Semnificatie. Saturn a fost numit "roata echilibrului" mainii sau personalitatii.El pune in balanta legea si justitia , binele si raul.Persoanele saturniene sunt inclinate catre introspectie , iar atunci cand ajung la limita extrema , catre secret si mister.Saturn are o tendinta majora catre imobilitate spirituala si melancolie. - Jewelswithlove
DEGETUL ARATATOR
07.04.2013, 18:48:25
*Zeu tutelar : Jupiter.
*Exprima : abilitati de conducator , calitati executive , stima de sine , setea de putere , banii , autoritatea spirituala sau religioasa.
*Piatra pretioasa corespunzatoare inelului :ametist , opal de Ceylon (lapis lazuli , piatra lunii) , topaz albastru.
*Semnificatie : Degetul lui Jupiter exprima majoritatea aspectelor exterioare ale vietii , relatiile noastre cu cei din jur si balanta puterii manifestata in interdependenta sociala.Orice punere in valoare a degetului aratator va avea tendinta de a potenta calitatile de conducator , ambitia si siguranta de sine.Personalitatea jupiteriana este foarte motivata si ajunge de obicei in posturi executive , pozitii in care regaseste energia necesara motivarii si castigurilor materiale si financiare. - Jewelswithlove
DEGETUL MARE
07.04.2013, 18:49:13
*Exprima : vointa personala si universala , autoafirmare.
*Piatra pretioasa corespunzatoare inelului : rubin , carneol , granat.
*Semnificatie . Singurul deget care nu sta sub semnul unei divinitati.Prin insasi natura sa anatomica , degetul mare este destinat sa sublinieze ambitia si dorinta de afirmare.Imprevizibila sau riscanta , purtarea unui inel pe acest deget trebuie insotita de urmarirea permanenta a schimbarilor aparent nesemnificative asupra personalitatii noastre. - soso07
Am ajuns, in sfarsit, sa fiu alaturi de voi astazi :*) Mi-a fost peste puteri sa tin legatura, laptopul pe care l-am avut cu mine nu m-a ajutat cu niciun chip ...
07.04.2013, 23:19:38
Va multumesc frumos pentru urari ! Silvia, cate informatii ne-ai adus, maine le voi studia mai pe indelete ! Multumim mult, mult !!!
Gaby ... ininioara ta mi-a mers chiar la inima !!! Nu pot sa-ti explic acum, dar cum le mai nimeresti :)) - soso07
Ligia, chiar am intinerit :)) Multumesc frumos pentru poezie, ma simt chiar importanta ... versuri pentru mine :*)
07.04.2013, 23:22:52
Am fost in excursie cu Odilia, in Bulgaria ... ea m-a rapit !!! Si mi-a facut o surpriza : un tortulet pe care a pus artificii cu 24 de ani :))) Asa ca ... ma simt ca la 24 !!!!!!!!!!! - Gheorghitza
Ai fost cu Odilia in Bulgaria?
08.04.2013, 00:04:09
Mai ieri, la Covasna...
dar umbli, nu gluma! - soso07
Ea m-a invitat la o ciorbita de scoici :*)
08.04.2013, 00:16:23 - aigile
La Balcic, cumva?... Sub balconul Reginei, în acompaniament de valuri și cu o șopârliță printre picioare am gustat și eu ceva cu scoici... Nu e ăsta ”tratamentul” de... întinerire?! Da' ați tras o fugă cu... elicopteru'?!(că parcă au închis podul-cel-găurit...)
08.04.2013, 10:06:07 - soso07
La Balcic am servit parfum de flori de primavara :)) O incantare pentru ochi si suflet :*)
08.04.2013, 12:07:04
Ciorbita la Dalboka, la crescatoria de scoici. Am mers foarte bine, ne-a dus Odi cu viteza luminii, abia ne tineam de ea :))) - carla69
Ce frumos,Sorina ca te plimbi,eu ma plimb doar pe net,dar imi fac inspectia de grad,scap de-o grija si de mai am vreun leu,ma plimb si eu....vise...
08.04.2013, 12:17:52
Mi-a venit si mie o idee pentru concurs - soso07
Astept sa vad cum o materializezi - ideea :) Poate si plimbarea, eu asa iti doresc !!!
08.04.2013, 12:55:00 - GradinaSecreta
Bine ai revenit, Sorina! Ma bucur ca inima salbatica a ajuns la destinatie :)!
08.04.2013, 17:29:41 - GradinaSecreta
Prima mea piesa in acest concurs in care inspiratia curge rauri, in vorbe, fire si margele:
08.04.2013, 17:30:15
www.breslo.ro/Product/Colier-statement-Legmntul-cu-pdurea_893184. - Jewelswithlove
Ce interesant si frumos e legamantul tau,Gaby!!!Imi place mult de tot!
08.04.2013, 17:42:30 - soso07
"Codru-i frate cu romanul" - asa spune o zicala a poporului nostru. Si nu intamplator, fiindca in trecutul nostru zbuciumat, padurea ne-a fost refugiu impotriva multor natii care au ravnit la meleagurile noastre ...
08.04.2013, 17:52:06
O creatie deosebita si un obicei de care nu am stiut pana acum, alaturi de un indemn de care ar trebui sa tinem seama (sa avem grija de ce ne-a fost dat) - multumim, Gaby !!! - soso07
De la codri seculari as trece putin spre gradina cu trandafiri, chiar daca nu reprezinta intru totul Primavara :) Dar, in Bulgaria, vedeam la tot pasul diferite lucruri cu parfum de roze ...
08.04.2013, 18:09:55
"Dar de necrezut de frumosi erau trandafirii ce scanteiau ca purpura, ce pareau cateodata sange si cateodata flacare. Petalele lor erau rubine si aici, hiacint si granat."
...
"Caci fiecare floare de trandafir vorbea cu cealalta prin ajutorul parfumului. Si fiece vorba a acestui grai era o imbatare Dumnezeiasca - cantec de flaut si clar de luna - glas de privighetoare si delicata muzicalitate venita de dincolo de viata pamanteasca."
Al. Macedonski - "Bucurestii lalelelor si ai trandafirilor" - soso07
Acum as vrea sa va spun o poveste :
08.04.2013, 18:44:24
Povestea PAPADIEI
Inainte oamenii erau mai buni decat azi. Pe atunci, chiar Dumnezeu venea pe pamantul nostru, avand nelipsit tovaras de calatorie pe Sfantul Petru. Luand chipul unor bieti batrani, cu haine saracacioase, de-ai fi crezut ca-s cersetori, umblau prin lume, nestiuti de nimeni, rasplatind fiecaruia dupa faptele sale ...
Pe acea vreme traia un biet mosneag. Era singur. Lucra pe la cunoscuti si-i dadea fiecare ba o haina, ba o incaltare, ba de-ale gurii ori un ban de cheltuiala, caci il stiau ca e om harnic, econom si cinstit. Mai ales toamna, cand se faceau praznice-n sat, mosul capata cate si mai cate bunatati.
Dar o data cu anii, mosul se simtea tot mai slab, tot mai batran. Si-l chinuia mereu un gand : "Eu am mancat multe praznice straine in viata mea. Dar eu, care nu am pe nimeni, cine se va ingriji dupa ce eu nu oi mai fi ...?"
Si cu bruma de bani ce-i avea stransi, injgheba si el cum putu un praznic pentru sufletul lui ...
Toate fiind gata, batranul pofti lumea. Astepta mult, dar nimeni nu-i trecu pragul.
Toti din sat isi ziceau : "Bietul mosneag, nici el nu are ce manca. Unde sa mai mergem si noi ? In loc sa-l ajutam, sa-i luam si ce are?" Si nimeni nu veni la praznicul mosului ...
Foarte mahnit, neintelegand asa ceva, mosneagul isi lua tot ce pregatise; oale cu sarmale, pilaful, colacii, lumanarile si intinse masa la rascrucea drumurilor, pe unde stia ca va trece lume; doar s-a nimeri vreun nevoias sa guste si de la el ...
- Unde vom gasi ceva de-ale gurii, Doamne, grai Sfantul Petru lui Dumnezeu. Sunt lihnit !
- Vom afla, Petre - raspunse Domnul - iata satul nu-i departe.
Cum coborara un deal, Sfantul Petru vazu ca se apropiau de poarta tarinei unui sat. Ajuns acolo, mare minune ! De o parte si de alta a drumului, cateva strachini cu pilaf, din care se ridicau aburi calduti. Iar deasupra colaci rotunzi, rumeniti frumos, si cu lumanari infipte-n mijloc.
Fara a mai intreba ceva, Sfantul Petru se apuca de infulecat gospodareste. Dumnezeu facu la fel, dupa ce mai intai binecuvanta mancarea.
- Totdeauna ai avut grija, Doamne. Slavit fie numele tau !
Se inchina Sfantul Petru, dupa ce-si potoli foamea, punand colacul si lumanarea in buzunar.
- Ba mai bine multumeste crestinului cu inima buna, care desi sarac lipit, a adus aici tot ceea ce noi ospatam.
Si luminat de vorbele lui Dumnezeu, Sfantul Petru intelese toata povestea praznicului ...
- Nu se cuvine, Doamne, sa ramana nerasplatita o fapta asa de frumoasa - adauga Sfantul Petru.
- Lasa, Petre, nu purta grija - il dojeni Atotputernicul cu bunatate.
Cand Sfantul Petru si cu Dumnezeu se sculara si pornira mai departe, in locul strachinilor cu bucate se ivira, ca prin farmec, niste cununi de frunze mari, verzi, intinse pe pamant si avand la mijloc, in varful unor lujere plapande, flori galbene - aurii ca niste facliute.
Si de atunci, in fiecare primavara, PAPADIA ne sta in cale pretutindeni : pe la rascruci de drumuri, pe marginea soselelor, in luminisuri de padure, unde mosul cel bun la suflet adesese, cu mare truda, bucate si lumanari aprinse ... - LONA22004
Wow fetelor cate povesti frumoase!
08.04.2013, 20:02:12
Avand o profesie de baza mai "reala", mai degraba a-si putea sa scriu un tabel sau o ecuatie. Dar cred ca, ceea ce imi ofera breslo, este exact opusul profesiei de baza: o evadare din cifre si valori exacte intr-o alta lume.
Doresc sa particip la concurs la sectiunea DECOR cu produsul
www.breslo.ro/Product/PERNA-DECORATIVA---REZERVAT-pentru-concursul-LEGENDE-SI-TRADITII-ROMANESTI_893417
Succes tuturor participantilor si multumiri organizatorului pentru motivare. - soso07
Lona, foarte inspirata pernuta ta !!! Chiar saptamana trecuta am avut o lectie (ca parinte - in saptamana altfel) despre traditii la clasa I unde am prezentat copilasilor cateva din motivele de pe portile maramuresene :)
08.04.2013, 20:27:53
Bine ai venit in concurs si multa bafta !!! Esti prima data in concurs pe forum ? - soso07
Motivele ornamentale tainice au rolul de a proteja, simbolic, întregul spatiu, de a împiedica răul să distrugă armonia casei.
08.04.2013, 20:31:31
Funia care decorează poarta de lemn separă gospodăria de orice este în afara ei, ocrotind-o, parcă, magic. Deseori, funia sculptată se intersectează în cruce, unul din cele mai eficiente moduri de a te apăra de răul nevăzut și neprevăzut. Dintii de lup de pe margine, ca un fierăstrău, apără de rău, de lupul cel văzut, dar și de lupul cel nevăzut.
Rozetele solare te anuntă că ritmul întregii vieti se ghidează după mișcarea soarelui și după anotimpuri, soarele dând viată la tot ce este în jur. - LONA22004
Am mai participat la concurs pe forum.
08.04.2013, 20:53:34
Soso....chiar ai facut perna mea, o perna ocrotitoare a casei.
Multumesc. - Kalimera
m-a impresionat legenda papadiei... de fapt, ma impresioneaza enorm oamenii care, dupa ce ca nu au cine stie ce, impart din putinul lor si altora... mi-ar placea sa vad mai multi oameni cu suflet bun, oameni pentru care 'a ajuta' sau 'a darui' sunt 'chestii' care se fac cu inima... este un sentiment grozav cel pe care il incerci cand aduci bucurie si zambet pe chipul altui om :)
08.04.2013, 21:12:37 - Kalimera
am lipsit putin si uite ce de lucrusoare frumoase, incarcate de semnificatii, au aparut intre timp..:))) soso eu zic sa mai plecam putin, sa se mai stranga:))))
08.04.2013, 21:14:02