Forum: Concursuri Concurs PRIMAVARA - Legende si Traditii Romanesti
- cattie
Nu :)
29.03.2013, 21:36:45 - Jewelswithlove
Legenda brandusei...
29.03.2013, 21:38:25
Demult, demult, intr-o imparatie de la marginea lumii, traia o fata frumoasa cum nu se mai vazuse. Si nu doar frumoasa la trup era aceasta, ea era si buna la suflet si harnica foc. Numele ei era Brandusa si era slujnica la palat. In apropierea palatului era o padure intinsa unde ori de cate ori avea putin timp liber fata se plimba. Inimioasa, ea salva animalele prinse in capcanele vanatorilor si le ingrijea pana se faceau bine. O mare bucurie ii cuprinde inima de fiecare data cand reusea sa mai salveze cate o biata vietate: caprioara, iepuras sau bursuc. Intr-o primavara, mergand ea prin padure, fermecata de frumusetea naturii renascute s-a ratacit. Oricat s-a straduit ea sa gaseasca drumul inapoi spre casa, nu a reusit. Intunericul s-a lasat si ea era din ce in ce mai inspaimantata de zgomotul padurii. Mergand in nestire la un moment dat ea a cazut intr-o prapastie adanca. Aici au gasit-o dimineata, animalele carora fata le salvaze viata. Din pacate, Brandusa murise, si oricat au incercat ele sa o readuca la viata, nu au reusit. Necajiti, plangeau toti de mila blandei fete. Si fiecare lacrima care cadea din ochii lor se transforma intr-o floare frumoasa, fina si gratioasa ca si fata cea buna. Iar culoarea florii avea culoarea ochilor frumosi ai fetei. Asa se face ca, in fiecare primavara, cand caprioarele, iepurasii, bursucii sau alte vietati incep sa umble prin paduri, isi amintesc de fata cea miloasa si plang inca dupa ea. Lacrimile lor se transforma in branduse care impanzesc padurile si vaile luminoase. - Jewelswithlove
O alta legenda frumoasa spune ca Brandusa de primavara si Brandusa de toamna au fost doua surori frumoase, alungate in frig de mama lor vitrega: pe una a alungat-o intr-o primavara timpurie iar pe alta intr-o toamna tarzie. Vazandu-le necajite, Dumnezeu le-a prefacut in flori. De-atunci ele se tot cauta, fara sa se poata intalni vreodata. Una, floarea celor vii, infloreste primavara, iar cealalta, floarea celor morti, infloreste toamna. Se spune ca cine va aduna branduse de primavara si le va uni in cununa cu cele de toamna, ca ele sa-si poata spune dorul, apoi le va da drumul pe apa, face o fapta buna pentru care Dumnezeu ii va ierta multe pacate.
29.03.2013, 21:41:23 - soso07
O primavara plina de legende ... ce poate fi mai frumos ? Si cred ca pana la urma se va lasa induplecata si ne va da binecuvantarea ei !!!
29.03.2013, 21:52:55
Va las acum pe maini bune, dupa cum se vede si se stie, si ma refer la Silvia :*) Voi lipsi cateva zile si sper ca tehnica mobila sa-mi functioneze astfel incat sa fiu alaturi de voi cate putin in fiecare zi.
Spor la treaba intre timp :) - Gheorghitza
soso, iti doresc clipe minunate in Covasna si poate Printesa de Ciocolata te va duce pe taramul minunat al povestilor si legendelor care ne-au facut copilaria fericita. Pana la urma, nimic nu se compara cu starea de spirit. Nici macar vremea!
29.03.2013, 22:06:17
Sa aveti parte SPIRITUL PRIMAVERII.
Sa ne aduceti poze...
Ai lasat topicul pe maini fermecate dupa cum vezi. (Jewe) - Jewelswithlove
Multumesc mult,Gheorghita,esti gentil ca-ntotdeauna!
29.03.2013, 22:25:11
Sorina,sa ai o calatorie minunata,s-o imbratisezi pe Diana si din partea mea (de fapt,a noastra,a tuturor) si sa vii cu primavara in bagaj! - soso07
George, ma bucur nespus ca o voi intalni pe Diana si in realitate :) Pana la urma asa ar trebui sa se intample, sa ne intalnim intre noi !!!
29.03.2013, 22:25:55
Sunt convinsa ca si tu vei fi alaturi de fete cat timp voi lipsi. Ai intotdeauna o poveste de impartasit ...
Va multumesc :*) - soso07
Cand ne vom strange in brate, toti norii se vor imprastia :)
29.03.2013, 22:27:12 - mielena
Sparg si eu gheata la sectiunea MODA, in ciuda babei Dochia; fie-mi admisa repetarea...:)
30.03.2013, 07:51:50
www.breslo.ro/Product/Dochia--repetarea-evolutiei-in-legenda_882088 - Jewelswithlove
Buna dimineata!
30.03.2013, 08:08:03
Bun,rodnic si frumos inceput de weekend!Mihaela,ca intotdeauna,ne lasi plini de uimire cu creatiile tale pline de adanci intelesuri,dincolo de latura estetica si practica.Sorina o sa fie mai mult decat fericita cand o sa vada ce creatii apar in concurs! - Jewelswithlove
Legenda lacramioarelor
30.03.2013, 10:16:07
Legenda spune că trăiau odinioară, în mijlocul unui castel din basme doi copii de rege: un băiat și o fată. La naștere, cei doi copii primiseră de la Zâna cea Bună cele mai minunate daruri: frumusețe, înțelepciune, cumințenie. Cei doi copii crescuseră împreună și își petreceau tot timpul , jucându-se în grădinile castelului, grădini pline de flori.
Din păcate, atunci când copiii au împlinit 10 ani, o boală nemiloasă a cuprins ținutul în care locuiau și întregul lor regat a fost cuprins de jale. Era o boală ciudată: Oamenii adormeau şi nu se mai puteau trezi.
Într-o dimineaţă însăşi fiica regelui nu s-a mai putut trezi. Atunci fratele ei, sfâşiat de durere a plecat în lumea mare ca să găsească un leac pentru draga lui surioară. A colindat mări şi ţări, dar în zadar... nimeni nu ştia ceva despre leacul acestei boli.
Văzând că nu are cum să-şi ajute sora, fiul împăratului începu să plângă. Şi plânse zile şi nopţi întregi. După un timp,în jurul lui au început să crească nişte plante pe care nimeni nu le mai văzuse până atunci: aveau frunzele destul de late şi nişte tulpiniţe delicate, pe care se înşirau, ca nişte mărgeluşe albe, floricele de o deosebită gingăşie. Dar ce uimea cel mai tare la aceste flori, era mirosul lor pătrunzător şi deosebit de plăcut.
Băiatul se opri din plâns, culese un bucheţel cu gând să-l ducă la căpătâiul surioarei lui, care nu mai avea mult de trăit.
Se apropie de pat, puse bucheţelul şi privea la chipul frumos al tinerei prinţese.
Deodată fata trase aer adânc în piept şi deschise ochii, întrebând:
- De unde vine acest miros dumnezeiesc?
Prinţul, fericit şi uimit, îi întinse bucheţelul de flori şi zise:
- Acestea sunt lacrimile mele de durere. Zâna Bună mi-a ascultat ruga neîntreruptă şi ţi-a redat firul vieţii.
De atunci,acele flori s-au numit lăcrămioare. Oamenii le-au plantat în grădinile lor ca să-şi bucure ochii şi sufletul. - raven
Jewels, mi-au dat lacrimile....ce frumoasa este legenda lacramioarelor!
30.03.2013, 10:39:55 - Jewelswithlove
Acelasi afect l-a avut si asupra mea!
30.03.2013, 10:43:37 - carmenn
da...delicate si inmiresmate floricele....
30.03.2013, 13:31:59 - mielena
Legenda GHIOCELULUI ne-a spus-o Soso inca de la debutul acestui concurs. Acum vin si eu cu o poezie pentru sectiunea DECO: www.breslo.ro/Product/Antiprimavara_882496
30.03.2013, 15:49:16 - Jewelswithlove
Daaaa....gingasul ghiocel....E f frumos si delicat,Mihaela!
30.03.2013, 16:12:57
Si,ca sa mai vorbim despre ei,stiati ca...
... exista peste 70 de specii si varietati de ghiocei insa toate au culoarea alba?
...in urma cu 3000 de ani, in poemul epic Odiseea al lui Homer, Hermes ii da lui Ulise o iarba denumita moly - Galanthus nivalis, adica ghiocel. Ghiocelul l-a facut pe Ulise imun la otravurile pentru uitare ale vrajitoarei Circe?
...in tara noastra exista o rezervatie unica de ghiocei dobrogeni - Galathus plicatus care se afla in nordul Dobrogei, mai precis in Podisul Babadag, Cerna si Macin iar Galathus plicatus este o specie protejata atat la nivel national cat si european?
...desi ghioceii au un aspect fragil, in realitate, rezista destul de bine la ger si se dezvolta cel mai bine atunci cand temperatura de afara este sub 5 grade C?
...in limbajul florilor, ghiocelul este simbolul sperantei, inocentei, smereniei si consolarii ori alinarii si reprezinta simbolul prieteniei adevarate?
Daca nu,le stiti acum:))) - Jewelswithlove
Din ghiocei se extrage galanthamina, un nutrient somnifer. Substanta este produsa si de alte plante ca narcisa si crinul paianjen rosu (Lycoris radiata) si se utilizeaza in tratarea bolii Alzheimer.Asadar,si frumos,si folositor!
30.03.2013, 16:44:33 - mielena
Multumim, Silvia, pentru atatea informatii interesante! :)
30.03.2013, 18:49:33
Mai stiati ca esista si "pozitia ghiocel"? Uneori constat cu uimire ca "smerenia" impusa cu mijloace demne de Evul Mediu, se invata reflex in unele scoli din Romania, acolo unde nu mai scapam de "Babele Dochii" de la cetedra?! :) - Jewelswithlove
Eh,la noi e o pozitie aproape standard,din pacate,si nu numai in scoli....
30.03.2013, 19:17:53 - soso07
Activitate intensa :) Parca mai vine primavara ...
30.03.2013, 21:08:56
Cred ca a trebuit sa plec eu in cautarea ei :))) Si am gasit-o tocmai pe meleagurile covasnene, la Diana !!! V-am spus ca se vor risipi norii si asa a fost :*) Am avut o intalnire calduroasa si la propriu si la figurat !!!
Mielena, ma bucur ca ai debutat in forta !!! Asadar si cel de-al treilea premiu (pentru prima creatie inscrisa - sectiunea decoratiuni) a fost adjudecat :)
Silvia, chiar sunt fericita ! Cu asa fete harnicute si povestile lor frumoase :*) - NaturaArt
Super tema, cu siguranta voi participa si voi oferi si premii. Am multe idei, ma bantuie muzele, asa ca ma apuc de treaba in curand. Pana una-alta, sa aveti o primavara magica! :)
30.03.2013, 23:25:29
Laura - Gheorghitza
Te asteptam Laura!
30.03.2013, 23:36:19 - Jewelswithlove
Ma bucur,Sorina,ca ai avut parte de vreme buna si de intalnire calduroasa!Nici nu se putea altfel!
31.03.2013, 00:38:46
Laura,sunt sigura c-o sa vii cu ceva frumos!
Si,pentru ca maine incepe o noua luna si nu oricum ci cu Ziua Pacalelilor,hai sa vedem ce e cu ea....
1 aprilie e Ziua Pacalelilor si Ziua internationala a pasarilor. Dar pe noi ne intereseaza primul aspect:)) De unde vine ?Ce superstitii avem de 1 aprilie ?
Ziua de 1 aprilie a fost intotdeauna un prilej de distractie si, cum e sanatos sa razi, ne bucuram si noi cand avem prilejul. Se pare ca originile acestei zile se regasesc, ca multe alte obiceiuri, in schimbarea calendarului gregorian. Se spune ca, odata cu aceasta schimbare, multi nu s-au putut obisnui cu noile date ale sarbatorilor si atunci, in timpul lui Carol al IX-lea, multi neadaptati sarbatoreau Anul Nou la... 1 aprilie ! Cei ce sarbatoreau astfel erau numiti "nebuni de aprilie". Apoi obiceiul s-a perpetuat pana-n zilele noastre, pierzandu-si semnificatia initiala si pastrand doar... nebunia. Pentru ca e o nebunie vesela si placuta !
Ziua Pacalelilor este un obicei foarte raspandit in intreaga lume: in SUA, in Marea Britanie, Spania, Italia, Portugalia, Suedia, Norvegia, Franta, Germania si... la noi. Cei pacaliti erau porecliti in Franta "poisson d"Avril", in Anglia "noddy", in Scotia "cuc de April". Tot in Franta, de 1 aprilie se trimit felicitari cu pesti, bomboane-pesti, dar cel mai adesea se agata un peste de hartie, pe spatele pacalitului.
Superstitia spune ca pacaleala de 1 aprilie trebuie facuta pana la ora 12,00, cele dupa aceasta ora, se zice ca aduc ghinion. Tot o superstitie spune ca in ziua de 1 aprilie nu se fac casatorii, pentru ca : ori acestea nu dureaza, se destrama, ori sotul va fi "sub papuc". La noi, se spune ca daca nu pacalesti pe nimeni de 1 aprilie, tot anul pana la celalalt 1 aprilie vei fi tu cel pacalit. Tot anul ? Nu-i cam mult ? Dar daca asa zice superstitia, sa ne grabim sa pacalim pe cineva. - DragomirOctavia
www.breslo.ro/Product/Colier-Ghiocei-in-zapada_883503
31.03.2013, 12:28:35
Lucrarea cu care ma inscriu la concurs se intituleaza Ghiocei in zapada. Multumesc Soso pentru ca ai postat pe forum povestea ghiocelului. M-ai ajutat enorm. Asa mi-a venit ideea de a crea colierul cu ghiocei. - Jewelswithlove
O,Doamne,ce ghiocei superbi,Octavia!
31.03.2013, 13:21:35 - DragomirOctavia
Multumesc, Silvia!
31.03.2013, 13:45:56 - Jewelswithlove
Legenda panselutei
31.03.2013, 14:22:38
Numele panselutei , provenit din cuvantul francez "pensee" (gand) , insemna in limbajul floral victorian "gand romantic".
Panseluta era unul din ingredintele principale ale unei potiuni de dragoste celtice.Folosita si in scopuri medicinale , se credea ca aceasta floare are , datorita formei de inima ale petalelor ei , puterea de a lecui o inima franta din cauza iubirii.
Potrivit unei legende germane , panseluta era inzestrata pe vremuri cu un parfum minunat, extrem de puternic.Oamenii care veneau din tinuturi indepartate doar pentru a o mirosi au calcat in picioare iarba din preajma panselutelor.Floarea s-a rugat atunci Domnului , cerandu-i ajutor pentru vitele aflate in pericol de a ramane fara hrana.Dumnezeu a ascultat ruga si a facut un compromis : i-a luat panselutei parfumul ademenitor (pentru a proteja animalele care aveau nevoie de iarba) , dar a inzestrat-o cu o mare frumusete .
Intr-o alta legenda , se spune ca panseluta era initial alba , dar a devenit de un violet stralucitor atunci cand a fost strapunsa de o sageata a lui Cupidon.
Panseluta este asociata cu Sfantul Valentin , fiind una din florile preferate de indragostiti pentru a le darui persoanei iubite.Conform unei traditii magice , panselutele nu trebuie sa fie culese atunci cand sunt acoperite de roua , pentru ca acest lucru ar putea provoca moartea celui iubit , lacrimile varsate pentru acesta pana la urmatoarea luna plina fiind tot atat de multe precum picaturile de roua de pe floare.
Conform unei alte superstitii , se spune ca , daca privesti cu atentie , poti deslusi fata iubitului/iubitei intr-o floare de panseluta.
In Anglia , panseluta avea numeroase denumiri asociate mai ales cu dragostea : "heartsease" (alinarea / usurinta inimii) , "herb trinity" (trinitatea florala) , "call-me-to-you" (cheama-ma la tine) , "three-faces-in -one-hood" (trei fete intr-o singura gluga) , "cuddle-me" (alinta-ma / imbratiseaza-ma), "love-in-idleness " (dragoste in lenevie).
Read more: http://www.diane.ro/2009/04/legendele-panselutei.html#ixzz2P7DiLRuc - mielena
Inscriptiile tracice vorbesc despre legenda nasterii si copilariei gemenilor ceresti, Apollo si Artemis.
31.03.2013, 15:36:02
Despre aceeaşi miraculoasă naştere se pomeneşte in unele colinde din Ialomita: gemenii s-ar fi născut din flori de măr si, din această pricină, li s-a mai zis si Mariandynes, “Copii din flori de Mar” (cf. rom. mărăndău “bastard”, cum de altfel sunt numiti si astăzi pruncii nelegitimi, copii din flori)
Mai multe aici: h t t p : / / extraterestriiprintrenoi.wordpress.com/2012/12/01/legenda-gemenilor-apollon-si-artemis/
Pentru sectiunea BIJUTERIE: www.breslo.ro/Product/Mariandynes_883710 - Jewelswithlove
Ce duminica plina ce creatii minunate aduse in concurs!Imi place mult de tot,Mihaela,ce ti-a iesit!
31.03.2013, 15:39:06
Parca o si vad pe Sorina tropotind de bucurie!Si are si ce ce! - mielena
Multumesc, Silvia! :)
31.03.2013, 15:40:49 - Gheorghitza
mielena, legenda spune ca acesti frati (gemeni -ceresti) au fost nascuti din "preacurata", "fecioara" MARIA (fara nicio aluzie, aceasta legenda exista din vremuri stravechi, dinaintea Dacilor)
31.03.2013, 15:55:30
Ce mai spune legenda. Ca acesti doi frati s-au dus in lume si intr-un loc anume, unul dintre ei a fost rastignit iar dupa ce a murit... A INVIAT ! - Gheorghitza
Si acei copii (gemeni) au primit numele "din flori" deoarece acea Fecioara, n-a avut un contact sexual propriuzus ci a atins-o un inger, asa cum se polimerizeaza florile.
31.03.2013, 16:00:22
(insamantata cum s-ar spune azi. deoarece a avut loc o atingere "ceresaca" stramosii nostri au asemanato cu atingerea florilor de măr de catre albine. de aici si numele de "copii din flori") - Gheorghitza
Mie mi-a fost greu sa abordez acest subiect, deoarece imi era frica sa nu se nasca discutii contradictorii dintre noi. Acea "Fecioara Maria" ar fi provenit dintr-o zona care ulterior, a primit denumirea de Dealul cu HAR ( Har-Deal adica Ardeal)
31.03.2013, 16:03:24 - Gheorghitza
Dar, multumim Mielenei pentru informatiile aduse in acest minunat concurs.
31.03.2013, 16:05:09
Felicitari si sa speram ca vor fi inscrise cat mai multe lucrari minunate. - Thezora
Si uite ca pana la urma a functionat: multe legende si cateva creatii primavaratice si am reusit sa biruim iarna uracioasa si sa vedem si noi ceva ce seamana a primavara! Felicitari! :) :P
31.03.2013, 16:20:46 - soso07
Creatii pline de har am vazut si eu acum !!! Octavia si Mielena, m-ati bucurat foarte mult, Silvia a intuit bine :*)
31.03.2013, 16:23:57
Vreau sa va spun ca am facut astazi o plimbare cu Diana ... de vreo cateva ore :) Parca ne-am sti de-o viata ... - Gheorghitza
Pune-ne si noua aici pozelele facute!
31.03.2013, 18:09:23
Distractie placuta mai departe (si ... "vanzatorului de pasari") - soso07
Dupa ce ajung acasa, sa vad cum fac. Cat despre "vanzatorul de pupeze", ar fi vrut mai intai sa prinda una :)) E vorba despre copilul meu care alerga dupa pupeze si alte pasari frumos cantatoare :)))
31.03.2013, 19:22:27 - WiredHC
La indemnul userului Kalimera, caruia ii multumesc inca odata pentru sfaturi si idei, vin si eu cu ceva mai altfel, un carabus electronic, vestitor al primaverii ca in poezia Otiliei Cazimir - De Pe-o "Buna Dimineata"
31.03.2013, 19:42:38
De pe-o „buna dimineata”
Cu tulpina de cârcel,
A sarit un gândacel
Cu mustatile de ata.
Alti gândaci, marunti si rosii,
Care-si poarta fiecare
Ochelarii pe spinare,
Dorm la soare, somnorosii!
Iar pe-un fir de papadie,
Ce se-nalta, drept, din iarba,
Suie-un carabus cu barba,
În hainuta aurie.
Suie, mândru si grabit,
Sa vesteasca-n lumea mare:
- Preacinstita adunare,
Primavara a sosit!
Sper sa va placa :)
www.breslo.ro/Product/Carabus_884037 - Jewelswithlove
Bun venit in concursurile de pe forum,WireHC,ai facut bine ca ai tinut cont de indemnul Kalimerei.Lucrarea e foarte interesanta si originala!Sper ca frumosul carabus are dreptate si a sosit,in sfarsit,si primavara!
31.03.2013, 19:51:22 - Gheorghitza
WiredHC, ai mai participat la concursuri? Daca nu, te rog atentioneaza moderatorul asupra acestui lucru, deoarce exista premii si pentru Debut. (inca destul de importante)
31.03.2013, 20:21:12 - WiredHC
Nu, nu am mai participat la concursuri... is nou pe aici :D
31.03.2013, 20:34:02 - soso07
Atunci bun venit iti urez si ma bucur ca a sosit in concurs si "carabusul cu barba" :)) Foarte ingenios !!! Acum intreb si eu si eu ceva. Ploiestean ? Cu ceva origini ardelenesti ("is nou") :)
31.03.2013, 20:37:57 - cattie
Supertare carabusul!!!
31.03.2013, 20:38:42
BRAVA!!!!!!!!!!!!!!!! - Kalimera
Ce bine-mi pare ca ai dat curs invitatiei, WiredHC!!! Super carabus!!!:))
31.03.2013, 21:32:00 - Kalimera
Ce ziceti, fetelor, de o primavara mai altfel.. electronica?:)))
31.03.2013, 21:33:13 - Gheorghitza
Cum e aia???
31.03.2013, 22:05:43 - WiredHC
Is Ploiestean dar am stat ceva vreme pe la Timisoara, cu jobul... influentele au ramas :))
31.03.2013, 22:05:50 - Kalimera
gheorghitza, m-am referit la latura electro-mecanica a carabusului adus de WiredHC.:)
31.03.2013, 22:28:40
e o viziune inedita, proaspata... am mai avut in concursuri ceva lucrari cu mecanica fina, steampunk, dar diode, condensatori ceramici si fludor - niciodata:)) - soso07
Odilia, cand vine vorba de Ploiesti, nu ne mai miram, o luam ca atare ;)
31.03.2013, 22:39:18