Forum: Concursuri Concurs Anotimpuri - VARAAAA - Sectiunea Moda si Vestimentatie

  • blanitza
    blanitza

    Dragi breslasi,
    Vara este si ea Regina, la fel cum si Iarna a fost, cel putin asa le simt, si cred ca ma face sa le vad asa infinita trena regala pe care o are fiecare - a Iernii - fulgi de nea, stelute, stralucire, iar a Verii - culoare, forma, floare, frunza, o mantie ce-asteapta a fi descoperita de fiecare dintre breslasii nostri dragi ce ne vor face bucuria de-a ne aduce in dar viziunea lor despre acest minunat anotimp, in design, forma si creatie vestimentara.
    Asadar, inca o invitatie de nerefuzat in celebrarea Verii sper sa fie si aceasta sectiune speciala prin spectaculosul si fastul ei - Moda si Vestimentatie!!!
    Ca lucrurile sa fie si mai apetisante, am sa va rog sa faceti un mic exercitiu de imaginatie - daca Vara ar veni la dvs. si v-ar da comanda unei rochii, sau esarfe, sau genti, sau vestute, sau brau, sau orice altceva intra in aceasta generoasa sectiune, ce i-ati oferi???
    In consecinta, odata lansata invitatia, ma veti ierta ca dau copy-paste detaliilor deja prezentate la sectiunea Bijuterie, respectiv :
    - se vor inscrie maxim 2 piese in concurs, fiecare dintre ele reprezentand viziunea si interpretarea personala a creatorului asupra temei - Vara.
    Piesele trebuie sa fie create special pentru acest concurs, iar inscrierea lor se va face aici, in topicul de concurs, incepand cu ziua de duminica, 1 Iulie 2012.

    Calendarul Editiei Varaaaa :
    1. inscrierea creatiilor in concurs - 1 Iulie - 07 Auguts 2012(ora 24);
    2. prezentarea topicului de votare si listingul creatiilor - 08 Auguts 2012;
    3. votarea, verificarea, si alcatuirea clasamentului - 08 - 15 August 2012;
    4. Gala Laureatilor Bijuterie Varaaa - 18 August 2012.
    Pentru moderarea acestei spectaculoase sectiuni, am invitat-o alaturi de noi pe creatoarea Gabriela Safta www.breslo.ro/Shop/GabyS
    Draga mea, iti urez succes din toata inima, multe si frumoase sa fie creatiile inscrise, iar colectia Verii Breslo sa eclipseze cu succes case celebre de moda, aferim!!!
    Trec repejor la insiruirea sponsorilor nostri, carora tin sa le multumesc din inima pentru efortul lor special, pentru incurajarea pe care ne-o ofera printr-un premiu cat de mic, dar dat cu suflet!!! So :

    1. Premii oferite de organizator Gabriela Constantinescu - se vor prezenta pe parcurs.
    www.breslo.ro/Shop/blanitza

    2. Premii oferite de moderator Gabriela Safta
    www.breslo.ro/Shop/GabyS

    3. Premii oferite de sponsorii nostri, detailat, pentru ambele podiumuri in suma egala(se vor prezenta pe parcurs).

    4. Premii oferite de castigatorii anterioarei editii Primavara, defalcat pe tipologia de premiere Podium Juriu/Podium Public;

    5. Echipa Breslo - 5 campanii publicitare pentru creatia iesita pe locul I pe ambele podiumuri.

    Din inima va doresc distractie placuta tuturor, si va astept frumusetile create cu vara-n suflet si-n priviri!!!
    Aaaa, si sa nu uit - lista de sponsori este deschisa, si norocul nostru ca acest concurs se va intinde pe aproape o luna si jumatate, asadar vor mai aparea multe, multe... Va rog sa poftiti alaturi de noi, ne bucura grozav premiile, cadouasele cat de mici, oferiti, dragii mei, si fiti siguri ca acolo sus, cineva va iubeste!!!
    Amanuntele legate de jurizare si de votare(ce, cat, cum), se vor oferi in cadrul viitorului topic de votare, care se va deschide in data de 08 Auguts 2012. La fel, componenta juriului va fi data publicitatii tot atunci, singurul lucru pe care-l pot spune este ca cei invitati sa jurizeze sunt artisti consacrati, membri UAP, asadar sper din toata inima ca si concursul nostru sa se inscrie in linia profesionista a ultimelor evenimente de acest tip de pe Breslo. Este absolut obligatoriu, insa, sa va spun criteriile stabilite de catre juriu, in acordarea punctajului pentru fiecare lucrare :
    1) Incadrarea Tematica (incadrarea lucrarii in tema propusa);
    2) Impresia Artistica (latura artistica);
    3) Realizarea Tehnica (procedee tehnice, grad de tehnicitate si complexitate);
    4) Originalitate, inventivitate;
    5) Prezentare (modul in care concurentul isi prezinta exponatul: aranjament, fotografie, textul insotitor).

    Dragii si dragele mele, cum sunt cam pe fuga sa-i dam odata drumul, cu siguranta ca am uitat eu oarece si felurite, in consecinta, nu va sfiiti, orice intrebari aveti, va rog sa ni le spuneti aici.
    Asadar, va urez din tot sufletul inspiratie, fantezie si culorile verii cat si starea specifica ei sa ne inunde... Baftaaaaaa!!!!

    30.06.2012, 22:13:54
  • Gheorghitza
    Gheorghitza

    GabyS,
    Iti doresc mult succes in moderarea acestei sectiuni
    si totodata, cat mai multi participanti carora le urez multa inspiratie!!!!

    30.06.2012, 22:24:09
  • GradinaSecreta
    GradinaSecreta

    Iata ca Gabi-blanitza nu ne-a lasat prea mult sa asteptam si a deschis portile Verii si aici la noi, pe forumul breslasilor. Sa speram ca, o data cu Vara, vor intra si imaginatia dezlantuita, voia buna, culoarea, originalitatea si frumosul!
    Daca celelalte anotimpuri au capriciile lor, iarna ne tine la distanta cu degetele ei de gheata, primavara e schimbatoare ca o fecioara rasfatata, iar toamna ne cuprinde cu brate nostalgice, vara e anotimpul nebuniei totale, e ca o femeie care se daruieste iubitului fara retineri, cu toata pasiunea ei. E si anotimpul vacantei! Si cum sa nu ne zboare inspiratia pe campuri cu maci, prin lanuri de grau copt, pe tarmuri de mare sau in racoarea crestelor de munte, prin livezile copilariei sau in gradinile vesnic tinere ale sufletului?
    Va astept cu piese care, asa cum a spus Gabi, sa intre in garderoba Reginei Vara, sa ne ofere idei pentru propriile tinute si, de ce nu, facand legatura cu un alt concurs de pe forumul nostru, sa creeze tendinte in moda verii. Va astept cu tot sufletul si cu premii care vor fi prezentate pe parcursul perioadei de inscriere!
    Multumesc, Gabi, pentru onoarea pe care mi-ai facut-o, de a modera o sectiune din concursul dedicat anotimpului meu preferat! Ma voi stradui sa fiu o gazda buna.
    Multumesc, Gheorghitza, pentru urari si sper sa te avem langa noi si sa gustam din povestile tale savuroase!

    30.06.2012, 22:57:50
  • Kalimera
    Kalimera

    GabyS, sunt convinsa ca vei fi o gazda minunata! :)
    Si pentru ca la aceasta sectiune pot sa particip si eu, abia astept sa termin cu emotiile bac-ului, sa ma adun si sa 'prestez' si eu un accesoriu de vara, vesel si practic :)
    Ah, si sa nu uit... As vrea sa ofer si eu un mic premiu pentru un articol care-mi va atrage atentia: un voucher in valoare de 50 lei, pe care creatoarea il poate folosi pentru o comanda personalizata din magazinul meu.
    Mult succes tuturor! Hah! Dar nu prea mult, ca am de gand sa-mi revendic primul loc! :))))

    30.06.2012, 23:56:17
  • GradinaSecreta
    GradinaSecreta

    Multumesc, Odilia-Kalimera, pentru incurajari! Si multumim pentru premiu! Nici nu am inceput bine, ca au si aparut detaliile unui premiu foarte generos! Cum se spune in popor, "Ziua buna se cunoaste de dimineata". Daca nu ma insel, Kalimera inseamna ''Buna dimineata" in greaca :).

    01.07.2012, 08:39:40
  • Kalimera
    Kalimera

    Kalimera! :)) Da, buna dimineata inseamna :) Dar ca sa fiu sincera, id-ul acesta este format din doua id-uri : al surorii mele (careia si in viata de zi cu zi i se spune Kali) si al meu (Mera, un id cu aroma de mere). Sunt doua id-uri pe care le foloseam noi doua pe mess ani in urma :)

    01.07.2012, 10:30:45
  • Gheorghitza
    Gheorghitza

    Exista zece fosrte cosmice reconuscute a fi vitale. Una dintre ele este atribuita celea ce controleaza TIMPUL si poarta numele numele de KALI iar MERA ma duce cu gandul la MERU, muntele sacru din corpul nostru (coloana vertebrala)
    Interesanta asociere subtila KALI-MERA

    01.07.2012, 10:39:30
  • Jewelswithlove
    Jewelswithlove

    Interesant ce ne spui George si,e extrem de interesant ce alegeri facem ,uneori inconstient,ca apoi sa ne dam seama ca toate se leaga si au un rost si un sens ce noua ne scapase initial!

    01.07.2012, 10:52:55
  • Kalimera
    Kalimera

    gheorghitza, ca de obicei, ma uimesti cu ceea ce ne spui... niciodata nu mi-a trecut prin minte sa caut si alte conotatii sau semnificatii ale acestor id-uri... ma intreb daca exista ceva pe luma asta despre care sa nu stii :))

    01.07.2012, 11:07:11
  • GradinaSecreta
    GradinaSecreta

    Da, e interesant cum anumite jocuri, porecle, cuvinte, parole secrete, unele chiar din copilarie, se incarca pe parcursul vietii cu semnificatii pe care nu le-am fi banuit si unele se potrivesc atat de bine. Si e interesant sa vezi cum din limbi si culturi diferite, mai apare cate o semnificatie pe care nu o cunosteai. Mie greaca mi se pare o limba magica, plina de pitoresc, de savoarea Greciei cu toate aspectele ei, de la mitologie, la istorie, geografie si chiar arta culinara.

    01.07.2012, 11:31:39
  • soso07
    soso07

    Si plina de inspiratie ... de ce nu ?
    Eu chiar m-am gandit sa fac ceva potrivit cu aerul mediteranean :)

    01.07.2012, 12:59:22
  • GradinaSecreta
    GradinaSecreta

    Ai dreptate, Sorina. De ce nu? E o sursa inepuizabila! De-abia astept sa vad ce iese :)!

    01.07.2012, 13:10:08
  • Gheorghitza
    Gheorghitza

    Luna Iulie mai poarta si numele popular "Luna lui cuptor" datorita caldurilor cele mai mari dintre toate anotimpurile dar si pentru ca in aceasta luna "se coc" granele care, mai catre sfarsitul lunii se vor si secera.
    traditiile populare spun ca in aceasta luna trebuiesc sarbatoriti niste sfinti care au grije de recolte. Ei poarta si numele de "Sfintii recoltelor"
    Dintre sarbatorile cele mai importante ar trebui amintite:

    - 01 Iulie, Cosmandinul (Sf. Cosma & Damian)
    - 08 Iulie, Ziua LUPULUI (Pricupul)
    - 16-18 Iulie, Circovii de vara
    - 20 Iulie, Sf. Ilie (Danilie)
    - 21 Iulie Ilie Palie
    - 27 Iulie Sf. Pantelimon (Pinteleul calatorul)

    01.07.2012, 18:08:08
  • Gheorghitza
    Gheorghitza

    Sorry:" San'ilie " nu Danilie...

    01.07.2012, 18:10:18
  • blanitza
    blanitza

    Si ca sa fie cu noroc, iata si-un premiu special pentru prima creatie insctisa in concurs :
    www.breslo.ro/Product/1-Pandant-Nugget-Rhyolite-40x30x7-mm---Premiu-Prima-Creatie---VARAAA_658126

    01.07.2012, 18:24:19
  • GradinaSecreta
    GradinaSecreta

    Sunt binevenite informatiile, Gheorghitza, ca sa curga inspiratia prin toate sursele. In cele spuse de tine se imbina traditia precrestina, sarbatorile pagane ale recoltelor cu traditia crestina, vietile sfintilor si sarbatorile dedicate acestora, de multe ori suprapuse de parintii Bisericii primare in mod intentionat cu vechile sarbatori, ca, in timp, cele pagane sa fie uitate. E interesant insa ca poporul roman nu le-a uitat nici pe cele vechi, iar suprapunerile au nascut traditii noi, de multe ori alaturari stranii, dar pline de farmec in obiceiurile populare. E cazul traditiei Sanzienelor, peste care s-a suprapus Sarbatoarea Sfantului Ioan Botezatorul, iar obiceiurile din aceasta zi tin cont de ambele traditii, si cea precestina, si cea crestina.
    Pandativele sunt superbe, Gabi draga, si norocoasa va fi cea care va reusi sa inscrie prima creatie!

    01.07.2012, 18:53:22
  • Gheorghitza
    Gheorghitza

    Printre cele mai interesante obiceiuri de vara, nu putem sa nu amintim
    despre TARGURILE DE VARA, care au loc in acest minunat anotimp.
    Poate cel mai rasunator targ traditional, care dureaza de peste doua secole,
    este celebrul TARG DE FETE de la CAINA din Muntii Apuseni.

    01.07.2012, 18:56:21
  • Gheorghitza
    Gheorghitza

    Sorry: " Targul de fete de pe Muntele Gaina"

    01.07.2012, 18:58:01
  • Gheorghitza
    Gheorghitza

    Despre Targul de fete de pe Muntele Gaina, ati auzit precis. Eu vreau doar sa incerc a va spune cateva lucruri mai putin stiute.
    Am ales sa discut acest la Sectiunea "Moda si Vestimentatie" deoarece acest aspect este unul dintre cele mai importante cu ocazia acestor targuri populare.
    Multi dintre voi, va mai aduceti aminte de nuvela "Mara" (invatata la scoala)
    Acolo, ati avut ocazia sa intelegeti cam ce importanta aveau targurile...
    In Zona Lipovei (Radna) de exemplu, se organizau unele dintre cele mai mari targuri de animale si cereale din zona de west a tarii. Tot acolo, v-ati intalnit si cu notiunea de "zestre" si grija parintilor ca copii lor sa aiba cam ce le trebuie cand se hoatarasc sa se casatoreasca. Si fata dar si baiatul trebuia sa aiba "o zestre"... N-avem cum sa nu ne aducem aminte de "cufarul" sau "lada cu zestre" a bunicii...

    01.07.2012, 19:16:25
  • Gheorghitza
    Gheorghitza

    Sorry, nu stiu ce am : "Am ales sa discut acest SUBIECT la Sectiunea..."

    01.07.2012, 19:17:30
  • Gheorghitza
    Gheorghitza

    La toate targurile, fetele veneau cu cele mai frumoase haine si cele mai frumoase podoabe. Poate, citind aceste randuri, unele fete vor gasi de cuvinta ca in lucrarile pe care se gandesc sa le conceapa, sa incerce sa introduca si unele motive populare traditionale (fiecare cu motivele populare caracterisdtice zonei de unde sunt) Este, daca vreti, unul dintre cele mai importante aspecte ale pastrarii identitatii culturale de unde provin si transmiterea peste generatii ale acestor aspecte culturale, legate de limba sau pamant (locul de bastina) precum si conservarea identitatii stramosilor.

    01.07.2012, 19:24:24
  • Kalimera
    Kalimera

    gheorghitza... nu mai corecta... suntem fete istete si pricepem foarte repede... cand scrii texte atat de lungi, e firesc sa mai scape si greseli ...

    01.07.2012, 19:24:36
  • Gheorghitza
    Gheorghitza

    Inainte de a vorbi despre alte targuri, am sa incerc sa va spun mai multe lucruri despre Targul de fete de pe Muntele Gaina.

    01.07.2012, 22:02:54
  • blanitza
    blanitza

    Gheorghitza drag, abia astept sa ne spui povestea de pe Muntele Gaina, de multe ori am auzit vorbindu-se de acest loc si targ, dar niciodata n-am stiut cu exactitate ce si cum. Si ce bine-mi pare ca subiectul a pornit de la draga mea Mara, prototipul mamei in literatura romana. Romanul in sine este un valoros obiect de studiu si-n directia monografiei zonei alese, si cu ce nesat citeam descrierile detaliate ale vestimentatiei din piele, nu va spun!!! La fel, importante informatii legate de breslele mestesugarilor ne sunt puse la dispozitiei de un scriitor, nu numai mare povestitor, ci si un fin observator al oamenilor si locurilor - Ioan Slavici...

    02.07.2012, 01:19:33
  • GradinaSecreta
    GradinaSecreta

    Buna dimineata, fetelor si Gheorghitza! E o dimineata frumoasa de vara, o zi de luni, mai e si sarbatoare, o sarbatoare a romanitatii de pretutindeni, Sfantul Stefan cel Mare. Gheorghitza ne vorbeste frumos despre Ardeal, in suflete ne rasuna clopotele de la Putna... Cu traditiile si obiceiurile populare in minte, poate vor reusi sa avem aici in concurs piese inspirate din acest tezaur fara pereche al poporului nostru, surprins atat de frumos in operele unor scriitori.
    Astept si eu amanunte inedite despre Muntele Gaina :).

    02.07.2012, 10:07:50
  • carla69
    carla69

    Dupa ce m-a bagat Blanitza in viteza(a se citi stres) cu prima creatie inscrisa in concurs,mi-am pierdut acul de crosetat ca plangeau copiii de foame sper ca nu l-am bagat in oala si tot nu cred ca reusesc sa fiu prima

    02.07.2012, 10:44:07
  • soso07
    soso07

    Gaby, pe baietelul meu il cheama Stefan, iar maine implineste 7 ani :)
    Ca sa fac cinste, doresc sa ofer si eu la aceasta sectiune un premiu pentru o creatie aleasa de mine.
    Si nu numai atat ... pentru cele trei muze care ne inspira pe timpul VERII (moderatoarele noastre dragi) : Gabitza - blanitza, Gaby si Odilia.

    02.07.2012, 10:49:02
  • DelOv
    DelOv

    ca de fiecare data super organizare bravo fetelor, ma gandesc daca sa particip si eu, pupppp!!!!!!!!!!

    02.07.2012, 10:49:27
  • GradinaSecreta
    GradinaSecreta

    Haha, stiu cum e cu pasiunea pentru creatie, Carla. Daca nu ne-ar trage copiii de maneca, ne-am afunda de tot printre margelute si ate :)). Insa nu e timpul pierdut, eu iti tin pumnii sa il gasesti repejor! Si daca e in oala, incearca sa vezi partea buna a lucrurilor: cand se termina ciorba, dai de el.

    02.07.2012, 10:52:13
  • GradinaSecreta
    GradinaSecreta

    La multi ani, Sorina, sa-ti traiasca odorul, sa fie maret ca Voievodul Stefan :)!
    Multumim mult pentru premii, esti o draguta, ca de obicei, in marinimia cu care ne-ai obisnuit! Eu tin si acum cu drag de un set oferit de tine la debutul meu in concursurile de pe forum.

    02.07.2012, 10:55:29
  • GradinaSecreta
    GradinaSecreta

    Te asteptam cu drag, DelOv, sa ne incanti cu viziunea ta originala despre vara!

    02.07.2012, 10:56:09
  • DelOv
    DelOv

    multumesc gabiii, ma staraduiesc savad cu ce vin!

    02.07.2012, 11:19:51
  • Kalimera
    Kalimera

    Soso, sa-ti traiasca baietelul! sa creasca mare si norocos si sa te bucuri de el!
    Multumesc din suflet pentru premiu... sper sa ma ridic la inaltimea generozitatii si increderii voastre:)

    02.07.2012, 11:20:36
  • Gheorghitza
    Gheorghitza

    Blanitza mi-a adus aminte de o intamplare hazlie legata de MARA.
    Este o paranteza care sper ca nu va deranja topicului (cred ca nu trebuie sa fim chiar asa de intransigenti in privinta subiectului sectiunii)

    02.07.2012, 11:55:02
  • Gheorghitza
    Gheorghitza

    In 1994 ne-a sosit un echipament special dar documentaia tehnica urma sa ne fie trimisa de producator prin posta. Directorul tehnic (care raspundea si de punerea in functie acestui important echipament, era vecin cu mine si amandoi, eram clienti fideli ai editurii "Prietenii Cartii" de unde cprimeam lunar cate un colet. In acea perioada, se derula si programul "Clasicii literaturii Romane".
    Deoarece pe adresa noastra de la servici veneau foarte multe colete, seful meu, daduse la "Prietenii Cartii" adresa de la servici. Cativa carcotasi "oameni de bine", aflasera ca seful nostru primeste si colete "personale" si l-au reclamat la Directorul mare. Prieten fiind cu acesta, m-a chemat intr-o zi la el in birou. Avea in fata un colet:
    -Nu vreau sa-i fac rau lui Cristi (seful meu) dar spune-i sa nu mai amestece chestiunile private cu cele de serviciu. Apoi, imi intoarce pachetul pe care scria expeditorul (o firma din Italia), destinatarul si o eticheta mare pe care scia "MARA". "Ce draqu', mai nou nu stim citi in romaneste "MARA" ? (El terminase liceul "Ion Slavici" din Arad si apoi, facultatea de Matematematica-Fizica...
    Eu, priveam stupefiat cand la pachet, cand la director.
    - "Ai ceva nedumeriri Toderase draga?" Imi spuse el, facand o aluzie la filmul Toamna Bobocilor.
    - Nedumeriri n-am, doar ca tu, te afli intr-o eroare. Pachetul pe care mi-l arati a fi obiectul "delict" este Documentatia Tehnica a echipamentului "MARA" (Marconi-Radar) sosit de la producatorul din Italia si nu este romanul la care te gandesti tu ca absolvent al liceului "Iom Slavici"
    -Sper ca discutia asta va ramane intre noi, incheie directorul discutia. Poate ai ceva treaba si te retin...

    02.07.2012, 12:18:52
  • Gheorghitza
    Gheorghitza

    Acum, sa revenim la Targurile noastrte de VARAAAAAA

    02.07.2012, 12:21:12
  • Kalimera
    Kalimera

    gheorghitza, ceea ce ne povestesti parca e desprins dintr-o schita de baiesu :))

    02.07.2012, 12:27:29
  • Gheorghitza
    Gheorghitza

    Sper ca nu va deranjaza abaterea de la subiect.

    Cu cat ne apropiem de zona montana, populatia pe km patrat scade. Batranii nostri stiau si cunosteau efectele dramatice ale acestui aspect, mai ales ca pastrasera de la stra-stramosii lor o lege fundamentala: sa nu dai pruncul tau (fata sau baiat) dupa cineva, care iti este ruda nici dupa "a zecea spitza"...
    Fiind asa o populatie rarefiata, exista riscul ca verisori sa ajunga sa se casatoreasca intre ei "murdarind" sangele si dand nastere la alti copii, debili sau "nesanatosi"

    02.07.2012, 12:34:19
  • Gheorghitza
    Gheorghitza

    Din aceasta cauza, "sfatul batranilor" din multe sate si catune zona Muntelui Gaina
    s-au intalnit si au pus la cale o solutie care sa vina in intampinarea acelei realitati dramatice. familiile trebuiau sa fie sanatoase si acest lucru nu se putea untampla decat daca copii nlor se casatoreau cu persoane cat mai departate de casa lor.
    Asa s-a ajuns la o smecherie. Mai multe targuri din zona, urmau ca o data pe an, sa nu se mai desfasoare la locurile lor traditionale ci sa se adune cu toate, sus pe Muntele Gaina. S-a stabilit ca acest mare targ-mare sa se tina odata pe an ij jurul marii sarbatori populare a Sf. Ilie.

    02.07.2012, 12:39:08
  • Gheorghitza
    Gheorghitza

    Existau cateva reguli:
    -Animalele si granele sa fie de cea mai buna calitate
    -Carutele, atelajele, caii sai boii trebuiau sa fie echipate in haine de sarbatoare
    (carute cu lemn din esenta rara, sculptat, mlacuit sau vopsit, ornamente din bronz sau alama (altele chiar aurite), caii si harnasamentele lor trebuiau impodobite de sarbatoare. Batranii purtau haine curate iar FETELE si FLACAII trebuiau sa poarte o vestimentatie NOUA, fiind confectionste din msterislele cele msi scumpe. Neaparat fetele trebuiau sa poarte costume populare traditrionale, (lucrate manual si nu putea lipsi firul de aur, borangicul, tesaturile inflorate...)

    02.07.2012, 12:44:44
  • Gheorghitza
    Gheorghitza

    Secretul acestor targuri, nu era ca taranii sa-si vanda mai usor marfurile sau animalele, ci sa aduca toata crema tinereasca a regiunii la un loc, sa le dea lor posibilitatea sa se cunoasca si sa se placa (sub controlul nestiut dar strict al parintilor)

    02.07.2012, 12:46:36
  • Gheorghitza
    Gheorghitza

    Cum femeia este capul tuturor lucrurilor, FETELE trebuiau sa arate IMPECABIL pentru a-i face pe baieti sa intoarca capul dupa ele. Batranii se faceau ca nu vad, ca au treburi dar ei urmareau foarte strict toate contactele dintre ei. Apoi, daca observau o posibila "imperechere" mergeau cu iscoade si se interesau de familiilor celor care urmau sa fie pretendenti. Cu cat o fata era dintr-o zona mai departata de casa unui flacau, sansele de o eventuala casatorie erau mai mari.

    02.07.2012, 12:57:51
  • Gheorghitza
    Gheorghitza

    Aceste targuri au avut un succes extraordinar si a dat rezultatele scontate.
    Cand lucrurile erau clare, aceste targuri au primit o valoare nemasurabila iar intalnirile de pe Muntele Gaina erau considerate aproape Sarbatori Nationale.
    Deoarece FETELE erau cheia intregii organizari, in timp, aceste targuri au primit numele de "Targul de Fete de pe muntele Gaina" si se tin de peste 25o de ani...

    02.07.2012, 13:01:23
  • soso07
    soso07

    Ce-mi faci tu mie, Gheorghita ... Ma faci sa parasesc zona marii si ma duc la munte cu "creatia" mea vestimentara :) Si nu oriunde, ci fix in "buricul targului" !

    02.07.2012, 13:05:06
  • Gheorghitza
    Gheorghitza

    Targul incepea cu doi delegati, din partea motilor din Vidra de Sus, si doi delegati din partea "ciresenilor" din Bulzesti (doua sate aflate la baza muntelui Gaina)
    Acesti delegati, trageau o line de demarcatiebintre moti si cireseni. Ritualul incepea Sambata seara, cand se adunau feciorii. mPeste noapte, acestia cantau si beau tuica. In zori, apareau fetele si nevestele iar toata petrecerea se muta pe creasta Gaina. Dansul era obligatoriu, pentru a se putea vedea daca vreuna dintre fete nu scheoapata. In tot acest timp, negotul era in toi. Negustorii vindeau cirese,, miere, rachiu, butoaie (ciubere) de varza, vin si rachiu precum si vase (oale) din lut desenate si smaltuite (pentru supe-ciorbe, mamaliga, fripturi, beuturi etc...

    02.07.2012, 13:36:12
  • Gheorghitza
    Gheorghitza

    Fetele care luau parte la targ se pregateau ani intregi, pentru ca regula era ca fetele sa duca cu ele si "lada de zestre" Parintii puneau pe masa placinte de casa, gaini fripte, palinca iat tatal baiatului se infatisa la parintii fetei pentru "negocieri" Dupa ce cadeau la invoiala, fata era invitata la joc si apoi CANTARITA pe o scandura in balans la capatul carea era pusa zestrea....

    02.07.2012, 13:40:42
  • Gheorghitza
    Gheorghitza

    Am sa inchei discutia pe marginea Targului de Fete de pe Muntele Gaina, cu o legenda transmisa pe cale orala de la stramosii acestor targuri:

    02.07.2012, 13:41:51
  • Gheorghitza
    Gheorghitza

    soso:
    ai zestre????

    02.07.2012, 13:42:17
  • Gheorghitza
    Gheorghitza

    In varful muntelui, traia o fata neasemuit de frumoasa dar si tare bogata. Ea avea o gaina care vfracea zilnic oua de aur miraculaoase. In nfiecare an, aceata fata frumoasa (der fapt o Zana) ii daruia un ou de aur, ca zestre, unei fete sarace si cuminti care venewa la targ. Intr-o zi, cinci tineri, din localitatea Vidra, s-au travestit in femei, s-au dus pe furis si au sterpelit gainusa ouatoare de oua de aur.
    Fugind de mancand pamantul dupa ce furasera gainusa, unul dintre ei se impiedica si scapa din mana cosuletul in care erau ouale de aur, care s-au rostogolit la vale cazand in apele involburate ale Ariesului. Flacaii au ascuns gainusa undeva in muntii Abrudului, munti care sunt plini cu aur.
    Suparata, "craiasa bailor de aur" cum i se mai spunea acelei Zane, a parasit pentru versnicie acele taramuri. De atunci, flacaii urca pe Muntele Gaina si cu gandul ca o va intalni pe acea Craiasa.
    Se pare ca si locul a fost blestemat: "mult aur va fi in jurul vostru dar nu veti avea parte de el !" Cam asa cum scria marele nostru poet popular:
    "Muntii nostrti aur poarta, noi cersim din poareta-n poarta"

    02.07.2012, 13:55:05
  • ametist.shop
    ametist.shop

    Gheorghitza,
    Cand este targul de la Gaina ?
    Nu stiam de legenda , dar am auzit de targ .
    Sunt aproape dar nu am ajuns inca .
    Si acum intimplator am citit ce ai scris .
    Cred ca anul acesta trebuie sa ma duc .

    02.07.2012, 14:03:33