Forum: Concursuri Concurs Anotimpuri - VARAAAA - Sectiunea Bijuterie

• carmenn
    carmenn

:)

11.07.2012, 17:13:25
  • Gheorghitza
    Gheorghitza

Maine, va voi spune mai detaliat, cum incepea nunta la casa mirelui unde se se auzea pentru prima data muzica, ce se intampla la casa miresei, alaiul, la biserica dar si cum era la "masa mare". De asemenea, va voi spune cum s-a pastrat obiceiul de "a fura" mireasa sau alt obicei, cel prin care i se fura pantoful...

11.07.2012, 23:07:19
  • Kalimera
    Kalimera

sunt numai ochi si urechi :)

12.07.2012, 09:55:45
  • Marmotescu
    Marmotescu

Eu tot cu intrebari existentiale: e ok daca uploadez separat produsele pe masura ce le fac(mai ales ca sunt in categorii diferite, unele bijuterii unele accesorii de par...care nu stiu daca se incadreaza in concurs) si dupa fac o prezentare comuna a seriei pe care o pun aici la concurs?

12.07.2012, 13:23:35
  • Gheorghitza
    Gheorghitza

Prietenii mirelui, duceau lautarii la el acasa, se ocupau de "aranjarea" mirelui: il tundeau, il barbereau, ii armajau costumul. Mirele, urmat de cavalerii de onoare,
    de alaiul de lautari plecau spre casa Nasului. Aici erau cinstiti cu bucate si bauturi alese toti insotitorii mirelui. Nasul cu Nasa, luau lumanarile speciale si se alaturau alaiului mirelui, pentru a pleca spre casa miresei.

12.07.2012, 14:12:19
  • soso07
    soso07

Eu zic sa le termini si sa vezi cum le faci seturi (la bijuterii - colier, cercei, bratara, inel, iar accesoriile de par ar merge la moda si vestimentatie). Daca le faci set si vrei sa le vinzi separat, scrii acolo in descriere pretul fiecareia si pretul total (ca set). Un set ar fi mai apreciat decat o singura piesa ...
    La fiecare categorie poti inscrie maxim doua lucrari. De aceea ma gandeam sa vezi cum le aranjezi :) Timp ar mai fi sa le termini intai.
    Tot la moda ai putea face si cordonel pentru o rochita de vara cu floricelele pe care le-am vazut la tine, sau o coronita ...

12.07.2012, 14:15:23
  • Gheorghitza
    Gheorghitza

Cand alaiul ajingea la poarta casei miresei, gaseau poarta incuiata ! Dupa rugaminti si replici de multe ori ironice, Socrul mic (tatal miresei) deschidea poarta iar nuntasii mirelui, treceau pe sub o bolta in care o paine foarte mare era infipta in niste araci. Imediat ce treceau pe sub aceasta bolta, nuntasii erau cinstiti in curte cu o carafa de vin de cea mai buna calitate (vin facut special pentru nunta, din care pana la nunta nu se bea deloc)

12.07.2012, 14:17:23
  • Gheorghitza
    Gheorghitza

In timp ce tinerii dansau si cantau in curte, domnisoarele de onoare "gateau" mireasa. Odata ce mireasa iesea din casa, se intalnea cu mireasa (era prima data cand mirele isi vedea iubita imbracata mireasa. (era un lucru foarte grav ca mirele sa-si vada iubita imbracata in haine de mireasa inaintea acestui eveniment. Dar nici mireasa, nu avea voie sa se imbrace in rochia de mireasa inainte de aceasta zi...)

12.07.2012, 14:20:59
  • Gheorghitza
    Gheorghitza

Dupa o hora nebuneasca, NASA inchina paharul cu vin rosu si rupea colacul miresei in patru parti pe care le arunca inspre cele patru puncte cardinale, incepand obligatoriu cu EST (numit popular "rasaritul) ca semn al unui rasarit fericit in viata.
    Alaiul, pleca spre biserica, unde va avea loc taina casatoriei religioase.

12.07.2012, 14:24:27
  • Gheorghitza
    Gheorghitza

Pe drum, in fata caselor, copii ieseau cu galeti pline cu apa si flori in semn de noroc (era o traditie prin care in fata mirilor, nu trebuia sa iasa nimeni cu vreo ulcea sau galeata goala. si acum, sunt zone unde aceasta superstitie este recunoscuta: " Ti-am iesit cu plin in fata..." sau, scuipand in san, "Doamne pazeste, ca mi-a iesit cu gol in fata!")

12.07.2012, 14:27:26
  • Gheorghitza
    Gheorghitza

Mirele, imprastia cu bani spre copii, pentru a le rasplati buna credinta. Din loc in loc, alaiul se oprea si se incingeau hore in care barbatii tineau sticlele cu vin si tzuica iar femeile chiuiau (sunt si azi cateva zicatori si strigaturi celebre care insotesc alaiul de nunta)

12.07.2012, 14:30:06
  • Kalimera
    Kalimera

da... superstitia asta cu iesitul cu plin sau cu gol am intalnit-o in Gorj..
    interesant.. femeile chiuiau:))) daca ar fi sa ma puna cineva sa chiui, cred ca as avea o problema cu asta :)))

12.07.2012, 15:06:32
  • Marmotescu
    Marmotescu

cheful de chiuit se rezolva usor prin ingerarea unei cantitati(variabile) de alcool.
    Apropo de obiceiuri nuptiale din Gorj mirele+flacaii 'de onoare' treceau pe la porti cu o plosca imodobita plina cu cea mai buna tuica veche a familiei(bunicul avea un butoias de tuica pus de cand s-au nascut baietii pt eveniment!) din care cinsteau satenii invitandu-i sa participe la nunta(de aici probabil si cheful de chiuit :)) ). Flacaii carau niste prajini impodobite cu stergare,crestate si pline de diverse ornamente handmade :).
    Multumesc de sugestia cu categoriile, inca sunt usor derutata de partea organizatorica.

12.07.2012, 16:13:43
  • soso07
    soso07

Marmo, mai intreaba, ca sa te lamuresti :)

12.07.2012, 17:20:47
  • betty.bijuterii
    betty.bijuterii

George, ai descris obiceiurile oltenesti(nu stiu daca, in alte zone, este la fel).
    In copilarie si, mai apoi, in adolescenta, mergeam des la nunti, la tara. Nunta incepea vineri seara(se facea "bradul", ceea ce spunea @Marmotescu) si tinea pana luni. Ce mai distractie! Daca era vara, era super! Era nunta la cort, in mijlocul ulitei.

12.07.2012, 22:30:17
  • Gheorghitza
    Gheorghitza

betty, draga!
    Este greu sa incepi sa povestesti cu de-amanuntul. Eu, am incercat in mare parterte, sa prind cele mai importante etape ale nuntii. La unele nunti, lautarii (muzicantii) sunt dusi cu cea mai frumoasa trasura din sat, impodobita si ea de sarbatoare. Alaiul, poarta steaguri, fel de fel de praijini impodobite...
    Am cautat sa va spun cat de cat, obiceiuri comune tuturor zonelor tarii...

13.07.2012, 11:12:55
  • raven
    raven

Continua!! Nu te opri, e foarte frumoasa rememorarea obiceiurilor de nunta vechi... Poate ar trebui sa facem si o tema de concurs inspirata din bijuteriile de ceremonie romanesti.... Dar, sa continuam...

13.07.2012, 13:02:31
  • ani
    ani

Si eu , si eu ....www.breslo.ro/Product/Golden-State-Poppies---Concurs-VARA--sectiunea-bijuterie_666416

Sper sa va placa . Spor la lucru si muuulta inspiratie tuturor !

13.07.2012, 13:16:59
  • Kalimera
    Kalimera

n-am vazut in viata mea maci galbeni... albi am mai vazut..roz.. dar galbeni niciodata, nu stiam ca exista..
    foarte interesant, ani :) pe langa ca sunt super reusiti:) felicitari! :)

13.07.2012, 14:57:35
  • carmenn
    carmenn

daaaaaa....am si eu ...maci canadieni...asa le spune cica...

13.07.2012, 16:34:34
  • Kalimera
    Kalimera

frumosi si neobisnuiti

13.07.2012, 16:48:52
  • GradinaSecreta
    GradinaSecreta

Mi-ar placea sa vad maci galbeni in gradina, dar si pe incheietura mainii! Foarte frumosi, ani!

13.07.2012, 16:50:41
  • ani
    ani

Ma bucur ca va plac . Eu sunt maaaare fan maci .

13.07.2012, 18:03:16
  • Marmotescu
    Marmotescu

si eu tot cu niste maci...dar vedeti maine cand pot face pozne :). Azi am pus in magazin o brosa din serie(nu va face parte din setul din concurs).
    Si ca sa nu treaca ziua fara o intrebare existentiala a la Marmotescu: cum se aleg galeriile?Le poate alege oricine sau doar moderatorii?

13.07.2012, 18:52:57
  • GradinaSecreta
    GradinaSecreta

Daca te referi la galeriile care apar pe prima pagina, ele sunt alese la intamplare pe server, dupa un algoritm numai de el stiut. Bineinteles ca le pot alege si administratorii. Daca te referi la persoanele care pot crea galerii, oricine le poate face si practic orice galerie este eligibila pentru prima pagina.

13.07.2012, 19:18:38
  • Kalimera
    Kalimera

@marmotescu: de mare exceptie brosa pe care am vazut-o la tine in magazin:) vesela, de vara... cata rabdare ai avut sa mosmondesti sarma aceea de cupru, s-o invelesti in matase si fire de bumbac.. si floricelele sunt o dulceata :)

13.07.2012, 19:35:57
  • Marmotescu
    Marmotescu

multumesc...chinezu' batran s-a manifestat din nou :)). Sper sa o si cumpere cineva, ma cam deprima lipsa de clienti :D

13.07.2012, 20:32:10
  • Kalimera
    Kalimera

te cred...
    iesi mai mult din 'vizuina', fii mai vizibila.. cine stie de unde sare iepurescu... :))

13.07.2012, 21:58:37
  • Marmotescu
    Marmotescu

pai de asta intrebam de galerii,dar nu inteleg cum functioneaza...

13.07.2012, 22:00:36
  • Kalimera
    Kalimera

nici eu nu stiu prea multe.. ce am retinut din discutiile dintre fete este ca poti forma galerii de 20 de piese, dintre care numai una a ta. nu stiu cum sunt listate si nici cu ce frecventa.. poate fetele care cunosc sa ne desluseasca misterul..

13.07.2012, 22:03:11
  • Gheorghitza
    Gheorghitza

Marmotescu, cu cat vei fi mai activa pe Forum, cu atat mai multi vor fi cei ce iti vor vizita magazinul. Cel mai important este sa nu-ti doresti incrancenat un lucru, ca nu il vei obtine. Ia lucrurile asa cum sunt si ai rabdare. Multa rabdare. Sau, cum scrie in Biblie: INDELUNGA RABDARE.
    Eu, iti doresc din toata inima mult succes, mai ales ca ai lucrari interesante si frumoase.

14.07.2012, 00:03:54
  • Marmotescu
    Marmotescu

Multumesc. Incerc sa fiu calma...dar ies din concediul de crestere a copilului in cateva saptamani iar firma la care lucram s-a inchis; domeniul in care sunt specializata s-a prabusit rau acum cu criza asa ca m-am intors la 'vechile obiceiuri'(in facultate principala sursa de venit o constituiau gentile :) ). Chiar as vrea sa am o alternativa in handmade. Dar sa nu o dam in off topic. Postez un pic mai tarziu prima lucrare.

14.07.2012, 08:37:12
  • Kalimera
    Kalimera

din observatiile mele, e bine sa pastrezi handmade-ul ca sursa complementara de venit.. baza este tot un job stabil... cel putin deocamdata, in contextul actual..

14.07.2012, 10:21:42
  • Marmotescu
    Marmotescu

Total de acord. O sa fie bine, intr-un fel sau altul. Daca Aricescu e sanatos si noi pe langa el o sa fie bine, restul sunt detalii :).

14.07.2012, 10:49:32
  • Marmotescu
    Marmotescu

Insriu si eu in concurs prima piesa...in caz ca am facut ceva gresit va rog corectati-ma :)
    www.breslo.ro/Product/Set-Fields-of-sumer--Participa-la-concursul-Vara_666967

14.07.2012, 12:23:49
  • blanitza
    blanitza

Marmi fata, ce-ti iese din maini, WOW!!! Ia hai tu si prin sectiunea de Arta si Decoratiuni, pe la mine, poate-avem o surpriza pentru tine!!!

14.07.2012, 12:28:06
  • Marmotescu
    Marmotescu

vin,vin...am planuri mari dar Aricescu e atomic :). Nici nu stiu de ce sa ma apuc mai intai...si mi-am cumparat azi de la piata niste flori de camp asa frumoase care se cer pictate, am gasit si acuarelele printr-o cutie(trebuie sa imi cumpar hartie)...timp sa am. Croseteaza cineva timp? :)

14.07.2012, 12:34:02
  • ani
    ani

In ceea ce priveste lipsa clientilor, nu o vad ca o problema avand in vedere ca ai deschis magazinul de o luna doar. Chestia cu vanzarile e cam complicata, necesita mult timp , energie, entuziasm si perseverenta .
    Eu am magazinul de aproape 2 ani si doar 32 de vanzari. Recunosc ca nu prea investesc timp cu pozele si postarile pe net . Am totusi avantajul ca pot vinde produsele in magazinul propriu si de aceea nu ma bazez pe incasarea e pe breslo.
    Incearca sa-ti canalizezi atentia spre a crea produse care te caracterizeaza, fii activa si pastreaza-ti entuziasmul. Cu timpul vor veni si clientii, asta cu siguranta.

14.07.2012, 13:38:45
  • carla69
    carla69

Ce dragalas set!!!!

14.07.2012, 14:14:56
  • Kalimera
    Kalimera

marmotescu, e minunat setul tau de vara:)

fimarc, dulce foc :)

14.07.2012, 16:06:59
  • FIMARC
    FIMARC

Multumesc

14.07.2012, 18:44:03
  • carmenn
    carmenn

frumi..parca-s lacramioare...

14.07.2012, 20:01:54
  • Gheorghitza
    Gheorghitza

Cea mai importanta etapa a nuntii erea MASA MARE.
    Dupa terminarea slujbei religioase, alaiul cu lumanarile aprinsew, se indrepta spre locul unde urma sa se tina Masa Mare, de regula, un cort imens.

14.07.2012, 20:03:09
  • Gheorghitza
    Gheorghitza

La venire, nuntasii erau primiti cu paine si sare sau cu colacei dati in dar si cate un pahar de vin sau tzuica. Azi, aceasta traditie a fost inlocuita: niste chelnerite, asteapta nuntasii la intrare in restaurant, imbiind nuntasii cu un pahar de sampanie.

14.07.2012, 20:14:19
  • Gheorghitza
    Gheorghitza

Mauzicantii, in timpul acesta cantau un mars de bucurie solemn in timp ce mirii primesc nuntasii pe fiecare in parte. Dupa aperitive (antreuri), peste, supe, fripturi si sarmale, nuntasii dansau pana dimineata, cand, era taiat tortul "miresei"

14.07.2012, 20:17:10
  • Gheorghitza
    Gheorghitza

Dupa inceperea tortului, Nasa desfacea voalul miresei care pana atunci era coborat peste chipul fetei si inlocuirea vacestuia cu o esarfa (de regula rosie) Acest moment era deosebit de important pentru viata satului. Incepand din acest moment, femeia urma sa poarte batic sau esarfa pe cap, acesta fiind semnul ca nu mai este "fata" ci... femee ! (si intrarea in biserica, incepand de acum, femeia trebuie sa aiba capul acoperit)

14.07.2012, 20:20:26
  • Gheorghitza
    Gheorghitza

Luarea voalului de mireasa si asezarea esarfei, se facea in timp ce muzicantii cantau:
    "Ia-ti mireasa ziua buna..."
    Astfel se marca transformarea tinerei fete in femee maritata.
    Nasa, se retragea cu mireasa intr-o camera unde avea loc si schimbarea rochiei de mireasa cu portul popular

14.07.2012, 20:22:43
  • Gheorghitza
    Gheorghitza

La un moment dat, cineva aducea o gaina... cotcodacitul ei, insemna inceperea "strigaturilor", adica DARUL nuntasilor pentru miri.
    Toate par a fi in regula dar nunta avea momentele sale tensionate.
    Vi-am povestit mai la inceput, cum avea loc "Petzitul" Inainte de primi vizita viitorilor socri, fata era "graita" de multi tineri din sat. Ei bantuia adesea pe langa curtea fetii sa o ademeneasca... De atunci a ramas celebra zicala "ii face curte"

14.07.2012, 20:37:08
  • Gheorghitza
    Gheorghitza

Ei bine, negocierea care avea loc atunci la petzitul fetei, se lasa de multe ori cu valuri de lacrimi din partea fetei, care nu intotdeauna avea parte de alesul inimii...
    Parintii negociau in locul copiilor iar acestia nu prea aveau ce face, trebuia sa se supuna hotararilor parintilor. Problema insa, va marca intreaga viata a viitoarei mirese. Acest lucru, va produce multe tulburari, inclusiv la NUNTA

14.07.2012, 20:39:59