Forum: Subiecte de afaceri CNP pe facturi ?!?!

  • beadshop
    beadshop

    Eu stiu asa: magazinele online trebuie sa emita factura si chitanta si sa le puna in colet in momentul expedierii produselor. Pe factura trebuie trecute datele de identificare ale cumparatorului. Majoritatea magazinelor online, la crearea unui cont de pers fizica solicita ca date obligatorii: nume-prenume, adresa si CNP si la expedierea comenzilor, aceste date sunt trecute pe factura.

    In alta ordine de idei, cand cumpar un produs electrocasnic, atunci e musai sa fie emisa si factura, acesta fiind documentul care, impreuna cu certificatul de garantie, sta la baza apelarii la garantie. Si pentru aceasta factura mi se cere si CNP-ul.

    Daca stie cineva unde este specificat clar in legislatie ca pentru emiterea facturilor catre persoane fizice este necesar CNP-ul (in special la comertul online ma intereseaza), va rog sa-mi spuneti si mie.

    07.04.2011, 09:13:26
  • antartique
    antartique

    Buna beadshop,

    In factura trebuie mentionate datele de identificare atat ale furnizorului cat si ale cumparatorului. Aceste date trebuie sa fie unice. In cazul unei persoane juridice avem CIF sau CUI; in cazul persoanei fizice, fara statut juridic, este CNP-ul.
    Chiar si sub aspectul firesc al lucrurilor nu imi amintesc vreo lege care sa specifice concret procedura in cazul in care cumparatorul este persoana fizica (fara statut juridic).
    Un fragment din legislatia referitoare la facturare:
    Legea nr. 571/2003

    (8) Factura fiscală trebuie să cuprindă obligatoriu următoarele informaţii:
    a) seria şi numărul facturii;
    b) data emiterii facturii;
    c) numele, adresa şi codul de înregistrare fiscală al persoanei care emite factura;
    d) numele, adresa şi codul de înregistrare fiscală, după caz, al beneficiarului de bunuri sau servicii;
    e) denumirea şi cantitatea bunurilor livrate, denumirea serviciilor prestate;
    f) valoarea bunurilor sau serviciilor, exclusiv taxa pe valoarea adăugată;
    g) cota de taxă pe valoarea adăugată sau menţiunea scutit cu drept de deducere, scutit fără drept de deducere, neimpozabil sau neinclus în baza de impozitare, după caz;
    h) valoarea taxei pe valoarea adăugată, pentru operaţiunile taxabile.

    ATENTIE, pentru cei care nu stiu inca: O persoana juridica NU poate emite CHITANTA catre o persoana fizica (fara statut juridic). O persoana fizica fara statut juridic trebuie sa primeasca factura + bon fiscal.
    S-a creat o tevatura pe subiectul asta, unii spun ca se poate, dar ocazional, altii spun ca deloc. Personal nu am gasit nicaieri in legislatie vreun articol care sa faca referire la "ocazional". Tot ce se poate face pentru a evita casa de marcat este ca acel Cumparator sa achite in contul bancar al Furnizorului iar acesta din urma sa emita doar factura.
    Stima.

    07.04.2011, 10:22:22
  • beadshop
    beadshop

    antartique, multumesc pentru raspuns.

    Asta stiu si eu, in codul fiscal este specificat ca trebuie sa existe pe factura datele de identificare ale cumparatorului. In cazul persoanelor fizice (fara statut juridic) se considera CNP-ul ca fiind element de identificare ( in loc de CUI sau CIF) dar nu este scris negru pe alb, deci lasa loc de interpretari. Eu speram sa stie cineva daca exista undeva scris sau explicat daca trebuie neaparat CNP-UL :(

    Ca fapt divers, eu cand cumpar marfa (pe pers juridica) sunt intrebata si nr masinii cu care vin si e trecut pe factura...ba chiar uneori trece si ora!!!!

    Cu chitantele ai dreptate. Conform legislatiei, vanzarile cu amanuntul se fac cu bon fiscal, nu se emit chitante catre persoane fizice.
    Exista insa cateva aspecte aparte:
    - la vanzarea online, cand dovedesti cu o factura de la posta sau firma de curierat expedierea prin corespondenta, se emite factura si chitanta (sau unii emit doar factura iar chitanta o emite firma de curierat). Vanzarea la distanta este in categoria exceptiilor de la casa de marcat, baza legala fiind OUG nr. 28/1999 republicata si HG nr. 479/2003 privind aprobarea Normelor metodologice pentru aplicarea OUG nr. 28/1999.
    EXCEPTIA suna asa:
    "Excepţii de la obligaţia utilizării aparatelor de marcat electronice fiscale:
    .......
    - comerţul cu amănuntul prin comis-voiajori, precum şi prin corespondenţă, cu excepţia livrărilor de bunuri la domiciliu efectuate de magazine şi unităţile de alimentaţie publică, pe bază de comandă".

    -Daca magazinul este online dar faci livrari directe, de ex la sediul firmei, atunci nu mai e vanzare prin corespondenta ci este vanzare cu amanuntul si trebuie sa ai casa de marcat la sediu. Dar daca o persoana fizica plateste in avans in contul bancar al firmei (asa cum ai spun si tu), atunci poti livra direct cu emitere de factura in momentul livrarii bunului sau serviciului. In acest caz nu se mai emite deloc chitanta, ci doar factura.

    Asta e ce am gasit eu pe net si din informatii de la diversi contabili...

    07.04.2011, 12:38:31
  • CinnamonCloves
    CinnamonCloves

    Pe mine ma depaseste complet legislatia din Ro, dar am mai cumparat ocazional online de la magazine mai "mari" si nu mi s-a cerut niciodata CNP-ul, nici nu a aparut pe factura.

    Asadar tind sa cred ca CNPul nu este obligatoriu, mai ales ca nu scrie nicunde asa ceva. "numele, adresa şi codul de înregistrare fiscală, după caz, al beneficiarului de bunuri sau servicii;" inseamna pentru mine ca trec CUI/CIF daca beneficiarul este PJ iar la PF este suficient numele complet si adresa.

    07.04.2011, 17:53:00
  • katafolt
    katafolt

    In Codul Fiscal nu apare nicaieri ca ar trebui sa trecem si CNP-ul pe factura.
    Insa anul trecut am terminat un curs de management si la examen ni s-a cerut :), dar nu la datele cumparatorului ci in josul paginii, la datele delegatului.Ni s-a explicat si de ce: aceste randuri din Art. 155 din Codul Fiscal
    f) denumirea/numele si adresa beneficiarului bunurilor sau serviciilor, precum si codul de inregistrare in scopuri de TVA sau codul de identificare fiscala ale beneficiarului, daca acesta este o persoana impozabila sau o persoana juridica neimpozabila;
    pot fi interpretate de catre organele de control in asa fel incat la persoane fizice CIF=CNP. Dupa mine n-are logica.

    Pe de alta parte ar trebui sa fim autorizati ca operatori de date personale ca sa putem folosi CNP-ul cumparatorului... deci, ni stiu. Eu nu trec, din simplul motiv ca la vanzarile online nu am delegat, acolo scriu doar "expediat prin posta" si basta.

    07.04.2011, 21:06:22
  • molsim
    molsim

    In cuprinsul articolului aveti si o scrisoare oficiala de la fisc cu privire la vanzarile online catre persoane fizice:

    http://flaviusv.wordpress.com/2009/12/14/cnp-si-cumparaturile-online/

    17.05.2013, 15:43:35
  • bijouxdemonange
    bijouxdemonange

    Multumim pentru link! Foarte util!

    18.05.2013, 20:10:19
  • magazinuldemargele
    magazinuldemargele

    Noi emitem factura fiscala fara sa trecem pe ea CNP - ul cumparatorului, iar cand trimitem coletul completam mandatul postal verde printat cu rosu, acesta fiind folosit de persoanele juridice care doresc ca posta sa depuna rambursul in cont bancar. In felul acesta incasam banii prin banca si nu este nevoie sa emitem chitanta sau bon fiscal, iar dovada clientului ca a achitat factura din colet este chitanta de la posta. Toate depunerile postei in contul meu apar pe extrasul de cont, iar la sfarsit de luna (sau mai rar) merg la banca si iau cuponul mandat postal. Asa am fost invatati de catre contabila noastra.

    24.05.2013, 08:09:30
  • magazinuldemargele
    magazinuldemargele

    O completare la ce am scris mai sus ...
    Pe factura trec la mijloc de transport: Posta Romana
    Pe mandatul postal verde tiparit cu rosu, la destinatar, trebuie trecute datele vanzatorului autorizat (PFA, SRL etc) nu numele persoanei care trimite coletul (am intampinat astfel de cazuri pe vremea cand eram cumparator nu vanzator). De asemenea se trece CIF/CUI si contul bancar al PFA-ul sau SRL-ului si se specifica sucursala bancii de care apartineti pentru ca acolo vor venii cupoanele. Daca nu scrieti sucursala cupoanele vor veni la sediul central din orasul vostru, al bancii de care apartineti. Nu trebuie trecuta adresa pentru ca vin banii tot la oficiul postal ... am patit-o eu ;)
    La expeditor se trec toate datele cumparatorului, chiar daca nu se incadreaza pe spatiile existente, mai putin CNP si cont bancar.

    Sper sa va fie de ajutor aceste informatii, iar daca mai aveti intrebari va raspund cu placere.

    24.05.2013, 08:26:54
  • Accesoriimargele
    Accesoriimargele

    buna,
    au sunt PFA de aproape doi ani de zile.
    La ultima discutie cu contabila am inteles ca la factura se ofera chitanta doar in cazul in care banii se pimesc cash indiferent daca clientul este pers fizica sau juridica.
    Daca nu se ofera factura si livrarea se face personal si ai casa de marcat atunci eliberezi bon fiscal.
    La trimiterea coletelor prin posta sau curier factura este trimisa in colet sau pe mail iar chitanta ta este inlocuita de chitanta de ramburs de la posta sau curier.
    Cat despre cnp - acesta este data cu caracter personal pentru care ai nevoie de ceva anume pentru procesare ( nu mai stiu exact ce anume :) .

    21.06.2013, 01:02:27
  • Fine.Things
    Fine.Things

    NR.ANSPDCP nr.10204/2008
    Spre stiinta,
    Administratia Finantelor Publice
    a municipiului Cluj-Napoca
    CATRE,
    Andrei Cosmovici Intreprindere Individuala
    (…)
    adresa: (…) Cluj-Napoca,Romania
    Numar: 9392 / 11.03.2010
    Urmare e-mail-ului dvs. inregistrat la noi sub nr. de mai sus, Va comunicam
    urmatoarele:
    1.Potrivit art. 155 alin. (5) lit. f) din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal,
    cu modificarile si completarile ulterioare, printre elementele pe care factura
    trebuie sa le cuprinda in mod obligatoriu se numara denumirea/numele si
    adresa beneficiarului bunurilor sau serviciilor, precum si codul de
    inregistrare in scopuri de TVA sau codul de identificare fiscala ale
    beneficiarului, daca acesta este o persoana impozabila sau o persoana juridica
    neimpozabila;
    Persoana impozabila (este considerata persoana impozabila orice persoana
    care desfasoara, de o maniera independenta si indiferent de loc, activitati
    economice de natura celor prevazute la alin. (2) din lege, oricare ar fi scopul sau
    rezultatul acestei activitati, in intelesul art. 127 alin. (1) din Codul Fiscal, cu
    modificarile si completarile ulterioare) reprezinta persoana fizica, grupul de
    persoane, instituţia publica, persoana juridica, precum si orice entitate capabila
    sa desfasoare o activitate economica.
    Avand in vedere aceste prevederi legale, consideram ca pentru o persoana
    care nu desfasoara activitati economice, codul numeric personal nu se
    inscrie in facturi la rubrica „cumparator”.
    De asemenea, potrivit art. 72 alin. (1) lit. b) din Codul de procedura fiscala,
    pentru persoanele fizice care desfasoara activitati economice, codul de
    identificare fiscala va fi codul numeric personal atribuit potrivit legii speciale.
    2.Mentionam ca prin HG nr.105/2009 s-au abrogat prevederile Ordinului
    MFP nr.29/2003, care modifica HG 831/1997 , unde se specifica faptul ca "in
    partea stângă jos a facturii fiscale vor fi menţionate şi datele de identificare
    a persoanei care efectuează livrarea bunurilor, şi anume: numele şi
    prenumele, seria şi numărul actului de identitate (buletin de identitate, carte
    de identitate sau paşaport), codul numeric personal.
    Prin urmare, nu mai este obligatorie trecerea pe factura a CNP-ului si
    /sau a seriei si numarului de buletin a celui care a completat factura.
    Aceasta adresa nu este act administrativ fiscal, in sensul art. 41 din
    Codul de procedura fiscala, sau act administrativ de autoritate, in sensul
    art. 1 din Legea nr. 554/2004 a contenciosului administrativ si nu este
    opozabila tertilor.
    Cu deosebită consideraţie,
    CRISTIAN ALIN JUDE MARIANA MAN
    Director coordonator adj., Sef birou,
    Elaborat de: Livia Steopan, inspector principal, DGFP Cluj,
    Cosmovici Andrei CNP beneficiar facturi.doc 9392/ 11.03.2010, ora 13.46
    Nr. pagini 2

    23.06.2013, 16:04:03
  • Gheorghitza
    Gheorghitza

    Pe Breslo, au mai fost discutii pe acest subiect si atunci, s-au facut trimiteri clare la legislatie, prin care s-a lamurit ca cel putin pentru comertul Online, solicitarea CNP-ului este un exces de zel al unor economisti sau contabili. De altfel, inclusiv formularul TIPIZAT nu contine câmp explicit pentru CNP. Mai ales daca cumparatorul este persoana fizica si nu desfasoara activitati comerciale impozabile. (ceea ce nici n-ar trebui sa il intereseze pe vanzator). In cazul trimiterilor prin Posta, plata facandu-se ramburs de exemplu, documentul postal este cel ce certifica efectuarea platii. (si nu factura)

    30.06.2013, 18:35:11