Forum: Tehnici & Materiale Caligrafie
- tonycat
Salut,
22.03.2012, 11:28:03
Ma intereseaza un curs de caligrafie, sau o carte pe care sa o pot cumpara acum din Romania, exclus cursurile de caligrafie chineza sau japoneza. 15 de ani de scris la calculator isi spun cuvantul si am mare nevoie sa re/invat sa scriu frumos.
Pana apare ceva am gasit o carte pe scribd "Arta caligrafiei: Tehnici, instrumente si aplicatii pentru invatarea caligrafiei", Ann Bowen, Bucuresti:Reader's digest, 2006, pentru cine mai e interesat. - cameliast
Ciao Tonycat
15.08.2012, 12:31:37
Ai mai reusit sa gasesti ceva pe tema caligrafiei? Si eu an cautat dar se pare ca nu e simplu.
Multumesc
Camelia - tonycat
Salut, Camelia. Am gasit 2 carti "Caligrafia" in colectia Leonardo, si e in romaneste, o gasesti la magazinele(nu garantez ca la toate) pe care nu le pot numi aici pentru ca au si on-line, magazinele cu articole de pictura, craft. A doua am luat-o de pe scribd.com , se numeste "The-Calligrapher-s-Bible", nu costa nimic , doar sa dai ceva la schimb, un alt document digital si sa iti faci cont, desigur. In alta ordine de idei, am observat ca imi pot corecta scrisul daca fac zilnic exercitii de desen. Nimic pretentios, schite simple, fara pretentii de proportii sau de exactitate.
15.08.2012, 16:54:27 - caligrafie
Salut, Tonycat, Nu prea exista cursuri, sau foarte rare, numai ca initiere.
14.09.2012, 16:32:58
Pot sa-ti dau eventual sfaturi online aici, daca te mai intereseaza.
Fara sa-mi fac o publicitate nesolicitata, cateva exemple:
http://calilatina.blogspot.com/
Calli - tonycat
Multumesc frumos, draga @Caligrafie!
17.09.2012, 13:34:55
Cred ca o sa consult blogul, sau rubrica de aici..., desigur... , revin in curand cu intrebari!
Elena - tonycat
Am revenit, Calli!... Am consultat repejor pagina de blog si mi-a placut enorm ce am vazut! Felicitari!!! sa nu te lasi, e superb ceea ce faci acolo, ai toata admiratia si aprecierea mea... sa zic ca e exact ceea ce incerc sa re/invat... sa scriu FRUMOS... in romaneste... fara texte englezesti sau in alte limbi straine. Cred ca TE IUBESC sau LA MULTI ANI sau orice urare , suna superb in romaneste. Nu demult incercam sa lucrez bijuterii in tabla de cupru in care sa gravez cu unealta rotativa sau cu stampile pentru metale texte frumoase, scurte si sugestive. Nu am ales limba romana, recunosc ca mental inca am o retinere, dar am gasit texte in latina, superbe, simple... pana la urma de noi depinde sa popularizam limba romana, si cred ca se poate. Eu zic ca un straina care ne viziteaza tara nu ar aprecia sa gaseasca imprimate pe produsele noastre handmade vorbe ca "I love you", "Merry Christmas", "Thank you" sau toate celelalte pe care le cunoaste prea bine.
17.09.2012, 13:55:48
Amor est vitae essentia - nu e asa ca suna sublim?
Calli, ma gandesc in zilele urmatoare ce anume sa intreb, pentru moment sa invat macar un font, sau nu stiu... am niste penite cumparate dar care habar nu am la ce folosesc si cum se folosesc, cerneala... niste indrumari pentru incepatori ar fi bune.
Multumesc! - bijouxdemonange
Preferatul meu in limba romana este "Mi-e dor de tine!" . Este unic si inexprimabil in alta limba, ceea ce face expresia, conceptul si sentimentul sublime!
17.09.2012, 19:37:02
P.S. Si eu am patit ca tine, Elena... Cand trebuie sa scriu ceva de mana observ ca imi vine greu...
- tonycat
Andra, sa vezi ce greu e sa concepi o felicitare/invitatie cu text in romaneste.... sa arate bine, sa exprime ceea ce trebuie, sa gasesti mijloacele tehnice de realizare, asa ca sa nu iti vina sa o arunci la cos dupa ce ai primit-o... E foarte frumos spus "Mi-e dor de tine!"... sa mai gasim cateva exprimari.. promit sa revin
17.09.2012, 20:20:37 - caligrafie
Draga Elena! Inteleg foarte bine ambele probleme :)
21.09.2012, 11:58:24
Privind penitele: scrie-mi te rog, ce tipuri ai (marca si numarul inscris pe penite) si iti spun le ce fel de scrieri poti sa le folosesti.
Privind bibliografia: Ambele carti sunt foarte bine scrise pentru un incepator. Ceea ce se poate reprosa in Caligrapgher's Bible este numarul mare de tipuri de alfabet "artificiale" create de catre autor. Pentru unul care se initiaza in caligrafie in general, este mult mai folositor de a se familiariza mai intai cu literele "clasice" (nu la "gotice medievale" ma refer, este vorba de mult mai mult :D), pentru a intelege mai usor principiile de baza a diferitelor structuri. Pentru acest scop autorul (David HARRIS) are o carte mai bine conceputa, "Art of Calligraphy".
Altceva, ce se poate reprosa: tipul de alfabet COPPERPLATE (scriere cursiva caligrafica) nu este "forta" lui Harris. Alfabetul lui Ann bowen este mai bun. Dar pentru cineva care se lanseaza in mod special in scrierile cursive, eu sfatuiesc alte surse.
Pentru limba: limba materna este INTOTDEAUNA cea mai expresiva, indiferent de ce limba este vorba. Si e bine sa se cultive tot ce-i unic, caracteristic, as zice "perlele limbii":) - tonycat
Multumesc tare mult, Calli! Acum sunt la servici pana la 10, maine o sa ma uit la penitele pe care le-am cumparat si o sa scriu aici... greu de crezut ca se mai pot inventa inca stiluri de alfabet, dar e o forma de arta pana la urma... Multumesc tare mult si apreciez ajutorul tau! O zi frumoasa tuturor!
21.09.2012, 14:51:47