Forum: Tehnici & Materiale agatatori pentru figurinele din ipsos

• BijuteriiFantezie2
    BijuteriiFantezie2

Buna! stie cineva cum sa fac si cum sa pun agatatori in figurinele de ipsos(atunci cand torn ipsosul si e inca moale)? am incercat sa fac din tije pt cercei un fel de agatatori dar ori nu au intrat de tot in figurina ori s-a prins si bucla in ipsos. Multumesc.

01.10.2010, 22:08:03
  • tonycat
    tonycat

Ori lipesti pe spate agatatoarea ori folosesti cu mare grija un burghiu foarte fin ca sa faci gaura dupa ce s-a uscat figurina, sau, dupa ce ai turnat ipsosul infigi o scobitoare sau o tepusa metalica (andrea subtire) exact in locul unde trebuie sa existe gaura pentru agatatoare si pe care sa incerci sa o scoti dupa ce s-a uscat ipsosul. Cam atata am putut sa ma gandacesc, nu fac figurine de ipsos, totusi am in proiect niste rame micute turnate asa ca mi-ar prinde bine sa aflu si eu cum se procedeaza.
    Alte pareri?

04.10.2010, 15:50:51
  • diastudiocreativ
    diastudiocreativ

pentru agatat pe perete eu pun agatatori din acelea de tablouri, triunghiulare, si le infig doar partea care la tablourile de lemn se bate in cuie. Nu stiu daca ati inteles ceva, daca nu mai detaliez. se mai pot face din sarma, dar nu cred ca pot sa explic in scris... eventual putem vorbi pe mes si va explic cum le faceam eu (diana.porutiu)
    orice varianta alegeti, fie de sarma, fie sfoara, fie fundita, ele trebuiesc puse putin dupa ce ati turnat ipsosul, deci nici imediat, ca e prea moale, nici prea tarziu, ca nu mai aveti cum...
    spor!

04.10.2010, 17:48:30
  • CinnamonCloves
    CinnamonCloves

Eu stiu ca exista niste agatatoare speciale care se pot lipi odata ce ipsosul s-a uscat.
    Arata oarecum asa: http://www.galeriacreativ.ro/galeriacreativ/eshop/11-1-Auxiliare-pictura/148-3-Agatatori/5/1584-Agatatoare-D-3-cm-lungime/download/

04.10.2010, 18:13:50
  • BijuteriiFantezie2
    BijuteriiFantezie2

Multumesc de idei. Pana la urma am facut din niste sarma modelatoare niste agatatori in forma de Z (vazute din profil) pe care le-am bagat in ipsosul abia turnat. Doua din laturi le-am bagat in ipsios iar cea de-a treia am lasat-o la suprafata (are forma de U intors) de care sa agat snuruletul. Pana gasesc alta metoda mai incerc asa. Mersi!

04.10.2010, 18:27:56
  • Artadora
    Artadora

Metoda pe care am experimentat-o eu dupa ce m-am framantat la fel, cum sa fac, cum sa fac ?
    In primul rand, inainte de a turna, asezati cate o scobitoare rotunda sau bete pt. frigarui pe fiecare matrita, apreciati axa de simetrie verticala si lipiti acolo scobitoarea cu o picatura de prenadez (sau altceva daca prenadezul ataca substanta matritei) Notati cu marker locul.
    Cat timp se usuca lipiciul, taiati bucati de sarma inoxidabila, indoiti-le putin capetele (cam 0,5 cm) la 90 grade si sarma o indoiti la jumatate cu ajutorul clestelui rotund, capetele indoite fiind inafara.
    Sarma se va sprijini pe scobitoare si capetele vor fi prinse in ipsos, deci calculati lungimea sarmei sa nu fie prea scurta sau prea lunga, in functie de adancimea matritei, trebuind dupa turnare sa ramana afara scobitoarea si sarma agatata de ea. Chiar e bine ca ipsosul sa nu atinga scobitoarea deoarece se vor forma doua creste verticale unde suprafata, meninscul, lichidului se va lipi de scobitoare. Suplimentar eu am pus niste bucatele distantiere intre marginea matritei si scobitoare, iar daca tot s-au atins, am polizat crestele dupa intarire.
    Sarma sa fie asezata cel putin la 1 cm de marginea de sus a formei, sa nu se vada dupa uscarea ipsosului cand o veti indoi in sus, dar nu mai jos de mijlocul pe orizontala al formei, sa intre suficient de mult in matrita dar sa nu atinga fundul, adica fata formei .
    Dupa ce turnati ipsosul si agitati sa iasa bulele de aer asezati repete u-urile pe locul lor si nu le miscati pana la intarirea bine a lui. La sfarsit nu ramane decat sa dezlipiti scobitorile de matrite si sa le scoateti din buclele de sarma. Inteles ? :) Agatatoarea va fi sigura si e excelent daca folositi o sarma grosuta si inoxidabila, eventual din cupru, de 1 mm.
    Dupa uscare apreciati daca ati ales corect axa de simetrie si figurina nu sta inclinata sau nu se rastoana cu capul in jos. Notati pe matrita cu marker locul potrivit, pentru lipirea runda doi si iar puneti cate o picatura de lipici, iar lipiti scobitorile, etc.
    Rabdare si spor ! :)

05.10.2010, 16:22:55
  • BijuteriiFantezie2
    BijuteriiFantezie2

La asta nu m-am gandit....eu am lipit agatatorile de matrita cu o bucata de scotch. Dar iti dai sema ca s-a intarit ipsosul pana am reusit sa lipesc la toate formele (vreo 15 la numar). Data viitoare incerc varianta ta. Mersi :) Si daca tot suntem la capitolul ipsos...bineinteles dupa ce am facut figurinele am vrut sa le pictez. Am un set de acrilice marca Louvre, dar surpriza...cand dau cu pensula pe figurina e ca si cum as vopsi sticla. nu ramane vopseaua pe ipsos. Am dat un strat si arata jalnic, am dat cu pensula cu apa, apoi am sters cu servetelul si bineinteles ca sa luat toata vopseaua. Am mai citit undeva, ca inainte de vopsire sa dau cu un strat de amorsa obtinuta din aracet cu apa. Dar figurina a devenit lucioasa si nu a mai prins deloc vopseaua. Vreun sfat ceva??

06.10.2010, 21:34:33
  • Artadora
    Artadora

ciudate acrilice...nu stiu de ele...ar fi trebuit sa adere pe suprafete poroase precum ipsosul, sau pe sticla, metal, orice,,,or fi vechi ? sau poate ai diluat prea mult ?
    eu am pictat pe sticla, dar si pe ceramica, ipsos, polistiren, cu acrilice Maimeri, care sunt foarte vascoase, concentrate, adera perfect , acopera perfect, pateaza textilele perfect, iar dupa uscare rezista la contactul cu apa.

06.10.2010, 22:20:55